Dziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy pokrojony rabarbar, uprzednio wylewając zbierającą się na dnie naczynia wodę. Całość przekładamy na ciasto kruche. Tartę wstępnie podpiekamy – około 20 minut w temp. 180 stopni. W połowie czasu pieczenia rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier
Smaki Na TalerzuKruche ciasto bez dodatku masła i jajek. Proste i szybkie, jest idealne na sytuacje last minut, dla zapracowanych nie mających czasu na długie pieczenie, oraz dla nie mogących jeść jaj, bądź dla vegan, wegetarian- nie posiada bowiem tłuszczy zwierzęcych. Spód jest kruchy opatulony cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka
KreatywnePinypojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia(...)się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną
Słodki Kompromisbardzo popularne ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z tym, że w moim domu nie dodawało się do niego orzechów, a tu one występują i muszę przyznać, że ciasto na tym bardzo zyskuje :). Nie nazwałam go Pleśniakiem z tego względu, że tu, gdzie obecnie mieszkam pod tą nazwą chyba nigdzie nie występuje, a przepis pochodzi właśnie od tutejszej gospodyni. Bardzo(...)roboty dżem wiśniowy ) Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy sypkie składniki i masło zaczną się ze sobą łączyć dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze
Opowieści z piekarnikaSkładniki na ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 paczki margaryny 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 10 dużych jaj 25 dkg masła 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka słodkiej śmietany(...)przekręcić przez maszynkę dodać do zmiksowanej masy i dalej miksować. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją łyżką ze zmiksowaną masą serową. Sposób przygotowania ciasta: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem, zagnieść ciasto, wyłożyć nim blachę. Całą powierzchnię ciasta posmarować powidłami, ułożyć cząstki brzoskwiń, wylać masę serową
Przepisy kulinarne babci AntoninyKruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy! Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce
LatosiowydomKruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany , waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu
Via GustoPołączenie delikatnego kruchego ciasta, piany z białek oraz kwaśnego dżemu. Jeśli wolicie nieco niższą pianę, dodajcie 8 białek i nieco mniej cukru. Składniki: 200 g masła 5 żółtek 10 białek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki) Zimne masło zagnieść
Bulliodelikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego 2,5 łyżeczki żelatyny
Szalona Kuchnia Ewelinyczyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)mleka np. migdałowego. 3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie, nie za grube. Ciasto jest kruche, wiec ostrożnie nawijamy go na wałek i przekładamy do wyłożonej formy na ciasto. Warto formę delikatnie posmarować
Lajtkraft food intoleranceMańka”, bo to właśnie dla taty piekę takie ciasta, bo jak to on określa „normalne ma być, a nie jakieś wynalazki”. Wykorzystałam resztę agrestu, i upiekłam kruche ciasto, tyle tylko, że nie męczyłam się z jego wałkowaniem, a jest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód(...)przykryj owoce. Piecz przez około godziny w temp. 180 C na środowej półce piekarnika. Ciasto po upieczeniu wystudź, wtedy bez problemu wyciągniesz je z formy. Smacznego! Artykuł Kruche, sypane ciasto z sezonowymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmigdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła 2 jajka 2 płaskie łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinylubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta
Marta Gotujeradości. Tak, Boże Narodzenie już wkrótce. Od tej pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze lepsze na następny dzień po przygotowaniu (a że kolejnego dnia doczekał tylko jeden(...)kawałek, przekonałam się o tym tylko ja;)). Jeśli planujecie je upiec na Boże Narodzenie (do czego gorąco zachęcam) upieczcie je na dwa dni przed Świętami, będzie idealne. Składniki na kruche ciasto z orzechami: na formę 24x28 cm 300 g mąki (u mnie tortowa typ 405) 120 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej
Rozpustne gotowaniegdzieś na obiad, czy też jadą bezpośrednio i będą głodni. Nie wiedziałam, czy robić obiad, czy kolację. Potrzebowałam zatem czegoś dość uniwersalnego, ale łatwo zaspokajającego głód. Jako spód użyłam ciasta kruchego, z przepisu na szarlotkę z cukinią, bez dodatku cukru. W ogóle to ciasto jest tak pyszne, że zawsze robię podwójną porcję i je zamrażam a potem w zależności(...)prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również ser, to niestety ciasto nasiąknie i będzie gąbczaste, miękkie a nie kruche. Aby tarta była wyrazista w smaku, musimy dobrze doprawić warstwę serową. U mnie załatwiają to przyprawy, podsmażona na maśle cebulka oraz przeciśnięty prze praskę czosnek
Mieszam w Garnku