rozpuszczenia się czekolady 5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami i wiórkami kokosa, wstawiamy do lodówki aż stężeje 6. Ciasto przechowujemy w lodówce * kruche ciasto w czasie pieczenia należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub po prostu grochem, wysypanym na papierze do pieczenia, wszystko to ma na celu zapobiegnięcie opadnięciu ciasta na bokach formy
Słodki KompromisBardzo lubię cebulę. Dziś proponuję cebulę pod postacią rosyjskiego ciasta cebulowego. Jest to kruche ciasto z cebulowym farszem. Ciasto wyszło lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne. Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 łyżki wody 1 żółtko ½ łyżeczka soli farsz: 1 kg cebuli 50 g smalcu 4 łyżki wody 180 g śmietany 1 łyżka
Mama Gotujepokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać
kolorowotorcikowoI jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja
Ostra na Słodkozdania, a wczoraj byłam w szkole, i później jakoś tak... Czasu mi zbrakło.W związku z tym dzisiaj, na osłodę, mam dla Was cudownie jesienne, naprawdę pyszne ciasto. Najpierw przygotowałam mój ulubiony kruchy spód z przepisu Michela Roux, później obrałam i pokroiłam jabłka, na końcu przygotowałam kisielową pianę. Złożyłam wszystko w całość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała obłędnie, jabłka(...)dwie łyżki i jedna łyżeczka cukru); takie, w które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej125 g miękkiego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solikisielowa pianka:1/2 opakowania kisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła, 2 jajka
Z miłości do słodkościProste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 3 łyżki(...)miękkiego masła Na wierzch: ok. 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (fot.1) i zapiec w temp. 200ºC (grzanie góra-dół) do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić
Świat CiastaPołączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą Składniki kruche ciasto: 150 g mąki 75 g margaryny 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 żółtko 3-4 łyżki zimnej wody mus rabarbarowy: 2 … Czytaj dalej Tartinki z rabarbarem i bezą
czarrna od kuchnimasło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około
Gotowanie moimi oczamiKolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East
Mała CukierenkaDawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty stąd. U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzenieczekolady60 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do robota kuchennego wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, płatki migdałowe i otręby. Włączyć i ugniatać do momentu aż, ciasto będzie spójne - podobne do kruchego ciasta (można to również robić ręcznie na stolnicy).Gotowe ciasto wkładamy owinięte w folii spożywczej na 30 minut do zamrażalnika.W tym czasie ubijamy śmietankę.Do wysokiego, najlepiej zimnego szklanego(...)pojemnik i wstawiamy do lodówki.Ciasto na blaty wyjmujemy z zamrażalki i dzielimy na 5 części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o tej samej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną
Słodkie Przyjemnościprzełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać i ponownie przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez(...)szkl. gorącej wody Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje. krem: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem i połączyć
Kolorowa kuchnia ElkiKruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie(...)kisielu wiśniowego 1 kg wiśni (pozbawić pestek) 5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając
Praktyczna plJest bardzo wiele wersji tego ciasta – deseru. Na biszkopcie, cieście kruchym, półkruchym, na herbatnikach, z owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
mojewypiekiinietylko