Prosta tarta ze śliwkami 405Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru
Mała Cukierenka
Prosta tarta ze śliwkami 434Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru
Mała Cukierenka
Tort Mięsny 334Tort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama Gotuje
Ciasteczka waniliowe z migdałami 267Ciasteczka są niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 300 g- miękkie masło – ok. 230 g- płatki migdałowe – 100 g- olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka- cukier
Ostra na Słodko
Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami 487prostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki(...)czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki
DefinicjaSmaku
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 274innego niż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta z ich dodatkiem wyszedł przepysznie i z pewnością nieraz jeszcze do niego wrócę! Kruche ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie
sama złodycz
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 262składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy
Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka tatrzańska 310Już bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu.Składniki(...)mąki krupczatki250 g masła90 g cukru pudruopcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki śmietany3 kg jabłek szara reneta3-4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuRozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie
Świat Ciasta
Szarlotka z gruszkami. 422Proste i szybkie ciasto kruche z dużą ilością gruszek i kremem migdałowo- śmietanowym. Ciasto przygotowałam na przyjazd bliskich. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto jest fajnie kruche i mokre za razem. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto: -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 jajka - łyżka śmietany - 120 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jak najszybciej trzeba zagnieść. Schłodzić
SMYKWKUCHNI
Tarta z truskawkami i masą budyniową 619już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny(...)szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkości
Tarta z białą czekoladą i mango curd 329słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią(...)piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni.Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki.Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki.Przygotować mango curd.Owoce mango obrać
kolorowotorcikowo
Małe mazurki orzechowe 203wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu * przepis i pomysł własny Małe mazurki orzechowe 2016-05-11 09:51:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszki
Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone 216pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto(...)cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy
My Culinary Art
Ciasto pleśniak ze świeżymi śliwkami 210wypróbować go ze śliwkami. Na blogu znajdziecie mnóstwo wypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami . Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami . Długo nie czekając upiekłam drożdżowe …Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi(...)śliwek Pokrojone i zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól posiekaj nożem do otworzenia kruszonki. Ja zrobiłam to w malakserze. Do wytworzonej kruszonki dodaj żółtka i zarób kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część podziel znowu na dwie. Do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Owiń oba kawałki
codojedzenia