Nadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy
Kulinarne życiełyżki przyprawy do piernika-przepis TUTAJ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Kruche ciasto lubi niskie temperatury, więc należy zrobić do w miarę szybko. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie po kawałku wałkujemy ciasto dość cienko- ciasteczka dość mocno
Wrzosowa Polanaobłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog · ciasto kruche: · 1,5 szklanki mąki pszennej · 110 gram miękkiego masła(...)cukru waniliowego · 1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki
Kubki smakumnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama. O ile z ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii(...)Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 125 g miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki cukru 8 jajek
MyCookBook.plDzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej
Polska Zupaeksperymentować zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek(...)łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina
W kuchennym oknie EwyPierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa
Marta Gotujeznalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży 1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego
Ciasteczkowy PotwórDziś zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto agrestowe. Przepis ten znaleźć można również w aktualnym numerze czasopisma "Tina". Wypiek ten to połączenie ciasta kruchego z kwaskowatym agrestem i słodką różową pianą, więc smaki się wzajemnie ciekawie przenikają i uzupełniają. Kruche ciasto agrestowe z różową pianą SKŁADNIKI: 200 g margaryny lub masła 5 jajek 2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie(...)przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz
OstryKęsSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta
Kuchnia EllieCześć , Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:)) Przedstawiam Wam dziś ciasto kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1 szklanka margaryna 250 g żółtka 6 proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa śmietankowo- kokosowa śmietana 18% kwaśna 1200 g cukier 1 szklanka białka 6 budyń śmietankowy 2 opakowania cukier wanilinowy(...)opakowanie wiórki kokosowe 200 g Sposób przygotowania: Kruche ciasto : mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce. Masa: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki. Blachę wykładamy papierem
Cukier&Puderroślin z ogródka - czyli na rabarbar :)Roślina bogata w żelazo, ale niestety jej spożycie w nadmiarze nie jest zbytnio wskazane :)Dlatego ja proponuję niewielką tartę z rabarbarem ;)Z gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :PTarta z rabarbaremSkładniki:opakowanie kruchego ciasta450 g rabarbarudżem wiśniowycukier puderPrzygotowanie:Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto rozwinąć, i wyłożyć
Lawendowe NieboZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam, to nie ukrywam, że mnie jego obecność w zapasach ucieszyła :)Zawijańce makowe gotowe w 5 minut :) plus czas na pieczenie.Czytaj więcej
bistro mamaChodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szkl- masło – 100 g- jajko
Ostra na Słodko