cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić(...)części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić
Smaki NataliiPączki ziemniaczane - bardzo puszyste i długo zachowują świeżość. Pieczone od razu z nadzieniem ;) Można także piec bez, a nadzienie uzupełnić już po lekkim przestudzeniu ;) Pączki na krupczatce z pysznym, adwokatowym nadzieniem - wymagają trochę czasu, bo nie dość, że trzeba przygotować samo ciasto, to jeszcze krem. Pozycja raczej dla dorosłych, ewentualnie młodzieży, która po jednym pączku na pewno(...)uzależniają i sprawiają, że dobrze nie zjesz jednej, a ręka już ciągnie po następną... Pączki hiszpańskie (gniazdka)- lub wiedeńskie , bo różnie się je nazywa. Parzone ciasto, które umiejętnie wyciskamy na kawałki papieru do pieczenia, a następnie zanurzamy w gorącym tłuszczu. Chrupiące i najlepsze w tym samym dniu, ewentualnie na drugi dzień
Kuchnia w czekoladziePieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie(...)tartę, możecie zrobić i składników wystarczy Polecam z czystym sumieniem. Składniki: * ciasto: – 2 żółtka – 0,5 szklanki cukru – 1,5 szklanki mąki pszennej – 1 łyżeczka śmietany 18% – 0,5 łyżki octu – 100g masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * budyń: – 500 ml mleka – 5 żółtek – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
CookYourselfktóry sprawia że smakowicie pachną i przepysznie smakują :) Składniki na 20 sztuk: 2 jajka kl L (osobno białka i żółtka) 40 g cukru 38 g budyniu w proszku waniliowego bez cukru (1 opakowanie) 50 g mąki pszennej ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej szczypta soli 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy partiami cukier(...)ewentualnie esencję waniliową. Mieszamy całość delikatnie. 4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na papier wykładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopty o śred. 5 cm (pamiętajmy o zachowaniu odstępu, żeby ciasteczka się ze sobą nie połączyły) Biszkopty pieczemy w 170-180 stop grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 20 minut
Gotowanie...to proste !łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić) Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia. Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby
Smaczne ZdroweDzisiaj propozycja na pyszne ciasto kajmakowe czyli ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z migdałami. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, jak i na specjalne okazje. Ciasto kajmakowe na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Oprócz tego że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się(...)stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto kajmakowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE Składniki Biszkopt: mąka – 3/4 szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 3/4 szklanki kakao – 1/2 łyżki proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki budyń o smaku toffi bez cukru – 1 opakowanie (40 g) szczypta soli Masa
Alle Dobre!ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = marchew zetrzeć na tarce drobne oczka do marchewki w ilości na dwie szklanki utartej jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto: – 750 g mąki pszennej – łyżeczka proszku do pieczenia – 0,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier wanilinowy – 250 g masła – 3 jajka Nadzienie: – 2 budynie waniliowe – 4 łyżki cukru zwykłego – 500 ml mleka (u mnie bez laktozy) – ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku lub słodko-kwaśnym) – cynamon – cukier wanilinowy – kilka łyżek cukru (ilość(...)Dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia i przykrywamy folią aluminiową w celu uniknięcia powstania kożucha. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy i łączymy z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie
I LOVE LIFEPrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto(...)ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz
Codzienna kuchnia niecodziennaSerniki to jedne z ulubionych naszych ciast. Na każde święta lub inne uroczystości rodzinne obowiązkowo jest pieczone tego rodzaju ciasto. Najlepsze serniki piekła moja teściowa, a jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami. Jak większość serników, jest to ciasto na kruchym spodzie, a warstwa serowa wzbogacona jest o pokrojone brzoskwinie, następnie lekka pianka, a całość wieńczy kruszonka. Sernik z brzoskwiniami(...)Polskie Młyny) 1/2 szklanki cukru 200 g schłodzonego masła 3 żółtka (białka pozostawić do bezy) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń śmietankowy (40 g) bez cukru kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Dodatkowo: 1 puszka (800 g) brzoskwiń
Danka Pichciświąt pozostało nam zaledwie 7 tygodni! To właśnie jesienią dobrze doprawione herbaty, czy ciasta smakują najlepiej, prawda? Dlatego mam dla Was bardzo prosty przepis na odwrócony jabłecznik z pierniczkową nutą. Świetny do wzięcia na wynos, by umilić sobie czas w pracy, czy szkole. Ponadto wykonany jest bez użycia tłuszczu, z minimalną ilością cukru w postaci syropu klonowego(...)mieszamy. Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, przykrywamy formę talerzem, odwracamy do góry dnem i ostrożnie wykładamy je na talerz. Smacznego! Artykuł Odwrócony jabłecznik piernikowy bez tłuszczu FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongtorty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika
codojedzeniaciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez(...)przygotowania: Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy na dwie części- jedną owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie część z lodówki wałkujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieMuffiny to bez wątpienia jeden z szybszych słodkich wypieków. Przygotowanie prostego ciasta na muffinki jak i samo ich upieczenie jest dość szybkie. Do moich ulubionych muffinów zaliczyć muszę wszystkie te, w których królują owoce oraz czekolada. Przepis na muffiny , który znajdziecie poniżej to przepis na muffiny podwójnie czekoladowe . Muffiny te są bardzo czekoladowe dzięki połączeniu ciasta czekoladowego z kawałkami(...)koniec mieszania dodać kawałki czekolady. Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffiny uprzednio ułożonych w metalowej formie na muffiny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z muffinami. Piec przez 22-23 minuty. Upieczone muffiny wystudzić. Podwójnie czekoladowe muffiny Warto wiedzieć robiąc muffiny podwójnie czekoladowe. Margarynę zastąpić można masłem bez soli. Jajka użyte do przygotowania
MeCooks