ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:831/2544)

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 200

jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy.  Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz(...)ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Piernik staropolski 1345

mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki, lub tak jak ja podzielić na dwie równe części(...)wymiarach formy, w której będą pieczone (u mnie szeroka keksówka 25,5x12,5cm) - placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową

Smakołyki Bereniki
Sernik z rosą (bez rosy) ;P Sprawdźcie dlaczego :) 133

fajnie, prawda? Składniki: Ciasto – spód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut(...)zgęstnieje podczas pieczenia.   Gdy spód się upiecze wyjmujemy go i przekładamy masę serową. Pieczemy sernik przez 50 minut w 180 stopniach.   Piana: 4 białka pozostałe z masy serowej 1/2 szkl cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą. Dodajemy stopniowo cukier.   Wyjmujemy upieczony sernik. Delikatnie, żeby nie opadł, a jednocześnie szybko nakładamy pianę. Pieczemy przez 10 minut

MojaQchnia.pl
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 185

dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie(...)budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się

Izabelawkuchni
Tort rajska wyspa 126

ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta   Dodatkowo: puszk(...)soli, ubi łam na sztywno, następnie doda łam cukier i ubi łam na sztywną bezę. D o ubitych białek doda łam żółtka i delikatnie wymiesza łam .   Mąkę przesia łam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty

Na moim talerzu
Tort rajska wyspa 202

ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta   Dodatkowo: puszk(...)soli, ubi łam na sztywno, następnie doda łam cukier i ubi łam na sztywną bezę. D o ubitych białek doda łam żółtka i delikatnie wymiesza łam .   Mąkę przesia łam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty

NA MOIM TALERZU
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 90

podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru(...)wymieszać mąkę, budyń, kardamon, cukier i proszek. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez 30-35 minut w 180C. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Ciasto delikatnie podziurkować z wierzchu widelcem. Ciepłą czekoladą polać obficie

Raj dla Podniebienia
Mazurek drożdżowy trzy kolory 100

mniejsze kawałki masło i mieszankę drożdży z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 4 części. Jedną z nich wałkujemy na cienki placek i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto delikatnie smarujemy białkiem, a następnie dżemem. Wałkujemy kolejną cześć ciasta i przykrywamy nią warstwę z dżemem i ponownie je smarujemy lekko białkiem. Wracamy(...)cześć rozwałkowanego ciasta, które jak wcześniejsze smarujemy białkiem. Ostatnim etapem jest masa orzechowa. W misce ubijamy na sztywno białka. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na szklistą, perłową pianę (jak na bezę). Dodajemy drobno zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy ją ostatnią rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy

PatiGotuje
Sernik cynamonowy bez pieczenia 410

aromatycznym cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier(...)lodówce - przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu

Smakołyki Bereniki
Ciasto "Miodowe lata" 190

Ciasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 2 łyżki miodu jajko(...)cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki piec ok 20 minut w 180 stopniach, ostudzić. Masa serowa: Do garnka

Smakołyki Asi
Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków 244

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków Składniki: Ciasto: 150g masła 150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100ml gorącej wody 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki(...)czarnej porzeczki lub dżemu borówki do ozdoby Ciasto: 1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. 2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej

Mała Cukierenka
Proste ciasto murzynek z gruszkami 189

Proste ciasto murzynek z gruszkami – Zapraszam na kakaowe, wilgotne ciasto z gruszkami. Jest proste w przygotowaniu. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda z polewą czekoladową. Do ciasta radzę użyć miękkich, dojrzałych gruszek wtedy ciasto jest smaczniejsze. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto murzynek z gruszkami Składniki: Ciasto: 170g masła lub margaryny 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki mleka 3 duże jajka 170g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody około 550g-600g gruszek to tak około 2-3 gruszki

Mała Cukierenka
Najprostszy chleb z garnka 2348

przykryciem nie wysusza się, jest w środku idealnie miękki i lekko wilgotny. Skórka z kolei okazała się chrupka i "uśmiechnięta" - tak nazywam jej popękaną fakturę ;) Ciasto chlebowe niemalże wypchnęło tu pokrywę naczynia podczas pieczenia, rosło jak szalone!  Idealny jest też czas przygotowywania, bo można to zrobić wieczorem dnia poprzedniego , wstawić michę z wymieszanymi składnikami do lodówki - aby spowolnić(...)będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut - chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu

Grunt to przepis!
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem 58

pieczony 20 grudnia. Starter suszony traktujemy jak fazę I Początek 19 grudnia 17.00 Etap II 140g zakwasu ususzonego 1.12.22r  /w tym było około 50g.mąki, którą posypałam ciasto / 100g dość wody.  Zalałam ciasto wodą i czekałam aż się  rozluźni. Pomieszałam i przykryłam ściereczką. Etap III  godz.19.30 Ciasto dość mocno zaczęło pracować, więc dodałam: 240g ciasta(...)godzinie ciasto było gotowe do pieczenia. Rekord!  Zdjęłam przykrycie z ciasta i włączyłam piekarnik nastawiając temp. na 210/230. x) W sumie piekłam 60 minut. Kiedy piekarnik nagrzał się do 210/230st poczekałam 15 minut i zmniejszyłam temp. do 190/210. x) Podaję temp. z termoobiegiem i grzałka góra dół u mnie jest taka różnica mierzona niezależnym termometrem. Można piec

Leśny Zakątek
Maślana tarta z czekoladą i gruszkami 140

niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu tarty z pieca gruszki natnijcie

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania