piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego(...)30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) CIASTO: 600g mąki pszennej 2 łyżki oliwy szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty
Grunt to przepis!łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej
Niespełnione zdolności kulinarneśliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis naśliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis naksiążki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka(...)włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami
moj przepis na[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 700 ml mleka 180 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniagotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Suche składniki(...)wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut
Delicious Titbitszagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy(...)dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCiasto czekoladowe ze śliwkami Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja bardzo. Dziś mam dla Was przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy łyżka, kilka podstawowych składników, śliwki i dobra foremka. U mnie ciasto w małej tortownicy 20 cm. Uwielbiam ją Jest idealna, gdy chcę przygotować coś słodkiego do kawy czy herbaty dla bliskich(...)trzeba piec duże blachy ciasta, prawda? Taką tortownicę można zamówić w sklepie Fackelmann , tak jak mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru . Polecam! Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella A wracając do przepisu na ciasto czekoladowe ze śliwkami. To nie tylko świetne ciasto do kawy czy herbaty. Takie ciasto
Słodkie okruszkiminimum 4 tygodnie, więc czas na przygotowanie ciasta. Oprócz pierniczków wycięłam kilka blatów z ciasta piernikowego o średnicy 20cm. Przygotowałam mini torciki z kremem daktylowym, który bardzo polecam. Jest świetny i na dodatek bez grama cukru. Daktyle do kremu powinny być z tych najlepszych gatunkowo, miękkie i bez żadnych konserwantów. Ciasto na pierniczki krakowskie Potrzebujemy 1kg mąki(...)dodajemy miód i sok z cytryny. Krem schładzamy i smarujemy przygotowane blaty z ciasta piernikowego. Wystarczy na 2 torciki składające się z 3 upieczonych blatów o średnicy 20cm.Torciki zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w chłodzie. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować. W krążkach ciasta przed pieczeniem wycięłam foremką do pierników gwiazdki a w drugim aniołki. Posypałam wystający krem posypką
Leśny Zakątekczekoladę z masłem oraz zmiksowana kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy .Na koniec dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne. Ciasto przekładamy do blaszki .Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190-200 stopni C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35-45 minut (do próby suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia. POLEWA
Z Kuchni Do Kuchniwyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zawijamy boki, nadmiar ciasta można obciąć i dokleić do boków. Spód nakłuwamy widelcem, boki można ozdobić np. przyciskając do nich widelec. Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki
Słodkie okruszkiPrzygotowanie babki z dodatkiem cytryny jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i włożyć ciasto do piekarnika. Brzmi dobrze? Koniecznie spróbujcie mojego przepisu Idealna do filiżanki ulubionej kawy. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie skórka starta(...)dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy składniki do połączenia. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną formy z kominkiem. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Gdy babka przestygnie wyciągamy
Słodkie okruszkiniej ciasto – raz jasną, raz ciemną część (tworzymy dowolne wzory). Na wierzch sypiemy porzeczki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Smacznego
Słodkie okruszki