przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki(...)Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie więcej soku. 1/2 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe
Moja DelicjaSkładniki na piankę budyniową: 8 białek 240 g cukru 140 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło
Kuchnia u KrysiSzarlotka królewska czyli szarlotka z bitą śmietaną to jedno z lepszych ciast z jabłkami jakie miałam okazję zrobić. Puszysty biszkopt, solidna warstwa jabłek oraz bita śmietana to połączenie, które smakuje każdemu. Szarlotka królewska to przepyszne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Smaki są idealnie zrównoważone – lekko kwaśne jabłka przełamuje słodycz bitej śmietany. Szarlotka z bitą śmietaną pięknie się(...)się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23×33, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia. 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne
Gotuj z Prezesemwyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość
Słodkie okruszkistała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek. Piec
Ola la LCHFformie i wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa, więc bez przygotowania...) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy
Słodka Stronadodać masło utarte na tarce i ugniatając powcierać mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską(...)wierzchu ułożyć połówki jabłek, wypukłą (ponacinaną) stroną do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piec ok. 30-40 minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym
DietologDziś w planach ubieranie choinki. Jutro pieczenie pierniczków. Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta?:) Cóż to za święta bez piernika? Wprawdzie u mnie od kilku lat na stole króluje piernik staropolski, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. I z takiej mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną(...)twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce, wówczas bez problemu się kroi i nic nie wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka
My simple kitchenCałość dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wygładzamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (bez termo obiegu). Cukierki kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy(...)Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut
VioletoweKucharzeniekuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C. Po około 40 minutach: Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką i odstawiam(...)żeby powstały grudki. Pieczenie: Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności
Uwaga Babcia Gotujetylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. Ciasto posmarować
Czerwień i błękitłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Formowanie ciasteczek: Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki. 3. Do pieczenia: Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo urosną. 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy około(...)temperaturze 180 stopni. 5. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi dwie blaszki ciasteczek. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy
Izabelawkuchniodstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje. Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formą. Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną(...)wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. Gotowe ciasto wystudzić i ewentualnie przekroić na 2 blaty jeśli było pieczone w całości. Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku. Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut. Wystudzony blat ciasta przełożyć kremem
Ola la LCHFKenwooda" kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto będzie puszyste i jednolite 2 silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minnut - do suchego patyczka(...)form i wystudzić na kratce biszkopty biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić na sztywno i połowę rozsmarować na biszkopcie, poukładać wiśnie bez pestek, użyłam mrożonych przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin biszkopt jest lekki, delikatny i można
W Mojej Kuchni Lubię