ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:622/2544)

Babka piaskowa dwukolorowa 62

ciasta roztopione i przestudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Większą część ciasta przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Resztę ciasta wymieszałam z kakao i wyłożyłam do formy na jasne ciasto. Ciasto przemieszałam trochę widelcem, żeby powstały wzorki w cieście po upieczeniu. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu

Waniliowe Improwizacje
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 75

dodajemy do ciasta na końcu ugniatania, ponieważ tłuszcz zakłóca początkową fazę tworzenia glutenu . Zadaniem tłuszczu jest przerwanie glutenowych wiązań w cieście , tym samym osłabiając i otwierając miąższ, zapewniając ciastu porowatość, a przy okazji nawilżenia i dodania walorów smakowych. Do ciasta drożdżowego tłuszcz nie jest konieczny, jednak po jego dodaniu ciasto smakuje lepiej i jest bardziej kruche. Ciasta kruche i inne(...)ciasta. Ja na wszelki wypadek aktywuje i te drożdże. Na podobnej zasadzie jak drożdże działa też soda oczyszczona (pod wpływem kwaśnego czynnika oraz temperatury rozpadająca się na m. in. dwutlenek węgla). Amoniak (wodorowęglan amonu) także. Spulchniaczem może to być mechanicznie wprowadzony środek, jak na przykład powietrze w ubitej pianie z białek (ciasta biszkoptowe, bezy), albo nadmiar wody , jak w ciastach

SmartBake.pl
Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis 121

rozgrzewamy do 210 stopni. Ja ustawiam grzanie góra-dół. Uwaga! Jeśli wasz piekarnik słabo grzeje możecie zwiększyć temperaturę pieczenia. Chleb można też upiec w foremce keksowej. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Przez pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, później go włączam i co jakiś czas szybko spryskuję chlebek wodą. Dzięki temu skórka jest tak pysznie

Słodkie okruszki
BABKA Z GALARETKĄ I SUSZONYMI CZEREŚNIAMI 81

Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Pałac Zaborówek - klimatyczne miejsce na każdą imprezę 114

gęsi, żurawina i czerwone wino sandacz, puree z kalafiora, seler, zielona oliwa kremowe risotto z borowikiem i serem bursztyn schab z dzika, pieczone warzywa, sos rozmarynowy ciasto Pani Walewska Klimatycznie urządzone wnętrza pałacu Wodzińskich - bez zbędnego przepychu i blichtru - przenoszą nas do pierwszej połowy XIX wieku. Tutaj czas płynie inaczej i w salach oraz oranżerii czuć ducha historii. Jest

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto cytrynowe 675

Poznaj mój szybki sposób na pyszne ciasto cytrynowe . Przepis jest sprawdzony a samo ciasto wyjątkowo proste do upieczenia. Same popularne składniki i bez sztucznych aromatów owocowych. Deser na każdą okazję! - zawsze się udaje - ciasto pieczone na oleju - bardzo wilgotne i długo świeże

AniaGotuje.pl
Pierogi pieczone 307

Lubisz ciasto kruche i domowe pierożki? Mój przepis na  pierogi pieczone w piekarniku bez dodatku drożdży powinien Ci się spodobać. Takie same pierogi należą do jednych z tradycyjnych przekąsek Kolumbijskich. Nawet farsz, który zaproponowałam jest bardzo często serwowany w pierogach Empanada. W zależności od regionu Ameryki Południowej, pierogi z pieca faszeruje się też mięsem mielonym

AniaGotuje.pl
Puszysty sernik z brzoskwiniami 99

okazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy

Zainspirowana w kuchni
Galette z jagodami 163

mrożone i podwinąć boki. Przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto z jagodami przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Galette można podawać bez dekoracji lub posypane samym cukrem pudrem

Passions hobbies life
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 150

waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc

Ogrodnik w podróży
Mazurek wiśniowy najprostszy 195

wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami. Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem

Smakołyki Asi
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 153

lepiej ubiją się z cukrem niż te wyjęte z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy od razu do 180-190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli robicie ciasto w prostokątnej formie wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Jeśli robicie je tak jak ja, z połowy składników – wyłóżcie papierem dno tortownicy i zapnijcie obręcz. Boki obręczy posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Mąkę

Karo in the Kitchen
Lemon curd 151

ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka. Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości o  brak pośpiechu. Z całą pewnością

kolorowotorcikowo
Piernik na piwie z herbatą 120

masę. Ciągle miksując wlej piwo,herbatę dodaj sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie wsypać mąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi! Lub przekroić i przełożyć powidłami

Z Kuchni Do Kuchni
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 153

miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarnisty chlebek bananowy (fit, bez cukru) 124

sobą suche składniki tj. mąkę, sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 162

wymieszany z jajkiem (część jajka można zostawić, aby posmarować ciasto przed pieczeniem) i mąką ziemniaczaną. Zakładamy do środka ok. 3-4 cm krótszych boków, a następnie zakładamy dłuższe boki do środka, zakrywając całe nadzienie. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C bez termoobiegu

Kucharzyca
SERNIK WYKWINTNY 126

kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli opcjonalnie bakalie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st bez termoobiegu. Przygotujcie formę do ciasta 25x30 cm, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło utrzyjcie mikserem, aż stanie się puszyste, ucierając nadal dodawajcie porcjami zmielony twaróg. Przygotujcie trzy osobne misy. W pierwszej utrzyjcie do białości żółtka

OliveandThyme
Tort Ambasador 226

sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik

Poezja smaku
Rolada francuska z kurczaka i ... 158

pieczarki.        Na wierzchu ułożyłam obie papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser.   Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.   Po wyjęciu wyłożyłam roladę

Kuchnia u Krysi
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 143

kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie

Słodkie okruszki
Sernik królewski 620

formie do pieczenia, wyłożonej papierem ( mała blaszka -kwadrat) . Wkładamy ponownie do lodówki – razem z blaszką . W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste , następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Białka ( te które zostały z ciasta(...)masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego .     Post Sernik królewski pojawił się

Ogrodnik w podróży
Kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. Idealna złota słodkość dla dzieci i dorosłych. 131

kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie

Słodkie okruszki
Zakręcona pizza - pizza z ciasta francuskiego 199

kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta- od szklanki do końca ciasta, które skręcamy wokół własnej osi . Zdejmujemy szklankę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni ok. 20 minut. Pieczemy bez termoobiegu

Aga w kuchni
Sernik z kajmakiem i orzechami 142

białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka. Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka(...)wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać.  Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Wyjąć i całkowicie wystudzić. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować

Świat Ciasta
ptysie z bitą śmietaną 117

powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Niedzielne ciasto serem i śliwkami 100

śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek . Składniki na masę serową włożyć do blendera i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zalać śliwki masą serową. Piec w temp 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa 118

Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 80

dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson. Podany czas przygotowania nie uwzględnia gotowania pomarańczy

Milion Smaków
Schabowe z pieczarkami i cebulką 195

klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie

Kuchenne aromaty
Kremówka bez pieczenia + film 132

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego

Smakowite Dania
Wegańskie muffiny z granolą 160

zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów   i wstaw do piekarnika

Roślinna - blog wegański
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 148

przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki

KUCHARNIA
Sernik z pianką 356

całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1) . Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka. Teraz czas na masę serową. Ubić(...)taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu). Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze

Świat Ciasta
Pyszny sernik bez ciasta. 210

góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka) 6 jajek duży cukier waniliowy budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki maki ziemniaczanej

Z butelką mleczka w tle
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 371

jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy

Słodka Strona
Serniczek z Brzoskwiniami 280

budynie śmietankowe 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy

Luźna Kuchnia
Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową 107

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dkg czereśni bez pestek Krem jogurtowo-kokosowy : 10 dkg wiórek kokosowych 2 jajka 10 dkg cukru pudru 20 dkg jogurtu greckiego 40 dkg czereśni bez pestek Posypka kokosowa: 5 dkg margaryny bez soli 10 dkg kokosu Jak zrobić ucierane ciasto z czereśniami i kokosem . Ciasto ucierane: do miski(...)skórkę z limonki. Ucierać do momentu, w którym składniki uzyskają puszystą konsystencję. Do roztartego masła dodawać po jednym jajku, nie przestając ucierania. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie po czym dodać czereśnie. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 25 minut

mecooks
Ciasto kokosowe z mango 132

minutę. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj formę do ciasta. Jeśli używasz foremki z odpinanym dnem to spód wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Jeśli masz formę bez odpinania to całość należy wysmarować. Mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Plasterkami wyłóż całe dno, tak aby na siebie(...)lodówki na czas przygotowania ciasta. Nastaw piekarnik na 180 st C. Do misy włóż miękkie masło i cukier. Miksuj aż połączą się ze sobą i stworzą puszystą masę. Następnie dodawaj po 1 jajku i miksuj za każdym razem do połączenia. Teraz dodaj resztę składników – mąkę, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż składniki się połączą

nietylkopasta.pl
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 239

ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób nie ma niebezpieczeństwa, że chlebek w trakcie pieczenia się rozleci .  Chleb umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać ostrym(...)wierzchu.   Piec do zarumienienia ok 40-45 minut w 180C w opcji góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej

Grunt to przepis!
Ciasto „Danio” 1698

cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe. Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 op. budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy

Smaki Na Talerzu
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 214

stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen Aida, ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy w dużej misce, wlewamy w nie rozpuszczone masło z miodem i cukrem, wbijamy jajko. Następnie ciasto zagniatamy i wyrabiamy ręcznie około 6-7 minut , do dokładnego połączenia i wyrobienia silnych powiązań glutenowych, żeby ciasto było elastyczne.   Gotowe ciasto formujemy w kulę(...)robić swoje pierniczki, ciasto może leżakować w lodówce maksymalnie przez tydzień. Ale nie musi. Możecie zrobić pierniczki od razu po jego zagnieceniu. Pierniczki na choinkę Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się ogrzać do temperatury pokojowej – zajmie to przynajmniej 2-3 godziny, spokojnie możecie wyjąc ciasto na blat wieczorem i zacząć pieczenie rano. Dzielimy ciasto na 4 części

Karo in the Kitchen
Pani Walewska 201

Pyszne ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, bezą i bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 gram masła Kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 83

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy(...)masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli

Moja Delicja
Tort z pianką malinową 86

wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania. Przesiać mąkę i kakao , odstawić. Białka oddzielić od żółtek , z białek ubić na sztywną pianę , a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca. Kolejnym krokiem jest(...)miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką , tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut . Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 77

wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo(...)Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 73

wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo(...)Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 84

Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych(...)krem kajmakowy przełożyć do rękawa i każdą rurkę nadziać kremem do pełna. Gotowe! Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 154

Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych(...)krem kajmakowy przełożyć do rękawa i każdą rurkę nadziać kremem do pełna. Gotowe! Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania