ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:622/2544)

Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 244

ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób nie ma niebezpieczeństwa, że chlebek w trakcie pieczenia się rozleci .  Chleb umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać ostrym(...)wierzchu.   Piec do zarumienienia ok 40-45 minut w 180C w opcji góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej

Grunt to przepis!
Ciasto „Danio” 1708

cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe. Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 op. budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy

Smaki Na Talerzu
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 223

stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen Aida, ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy w dużej misce, wlewamy w nie rozpuszczone masło z miodem i cukrem, wbijamy jajko. Następnie ciasto zagniatamy i wyrabiamy ręcznie około 6-7 minut , do dokładnego połączenia i wyrobienia silnych powiązań glutenowych, żeby ciasto było elastyczne.   Gotowe ciasto formujemy w kulę(...)robić swoje pierniczki, ciasto może leżakować w lodówce maksymalnie przez tydzień. Ale nie musi. Możecie zrobić pierniczki od razu po jego zagnieceniu. Pierniczki na choinkę Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się ogrzać do temperatury pokojowej – zajmie to przynajmniej 2-3 godziny, spokojnie możecie wyjąc ciasto na blat wieczorem i zacząć pieczenie rano. Dzielimy ciasto na 4 części

Karo in the Kitchen
Pani Walewska 208

Pyszne ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, bezą i bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 gram masła Kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 90

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy(...)masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli

Moja Delicja
Tort z pianką malinową 91

wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania. Przesiać mąkę i kakao , odstawić. Białka oddzielić od żółtek , z białek ubić na sztywną pianę , a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca. Kolejnym krokiem jest(...)miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką , tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut . Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 82

wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo(...)Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 76

wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo(...)Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 90

Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych(...)krem kajmakowy przełożyć do rękawa i każdą rurkę nadziać kremem do pełna. Gotowe! Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 159

Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych(...)krem kajmakowy przełożyć do rękawa i każdą rurkę nadziać kremem do pełna. Gotowe! Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na
Malinowa chmurka 12775

puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia!! :)   Spód:    3 żółtka,  150g mąki pszennej,  100g masła,  30g cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)cieście. Beza:   3 białka,  150g cukru,  2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe ),  40g płatków migdałowych. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140st. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić

Z miłości do słodkości
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 125

środku, wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wystudzić na kratce. Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*. Smacznego! * keks najlepszy jest na 2-3 dzień, trzymany w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię * przepis pochodzi z bloga(...)miotle' ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ Jeżeli nie posiadacie w domu keksówki, lub chcecie komuś sprezentować własnoręcznie upieczone ciasto, polecam, z czystym sumieniem formy papierowe od firmy Papilart . Papierowe formy do pieczenia wykonane są z papieru odpornego na tłuszcz, temperaturę i zamoczenie, w większości sillikonowane od wewnątrz. Dzięki swoim właściwością technicznym oszczędzają czas pracy i zużycie energii, a dzięki walorom

CookYourself
Kostka jogurtowo-wiśniowa 170

kawkę w ogrodzie :) Ja wprawdzie zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina(...)łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie

My simple kitchen
Chleb pełnoziarnisty 46

ciasta drożdżowego (ciasto powinno być lekko mokre). Dodajemy dwie łyżki ziaren słonecznika i znowu zagniatamy, ale tylko chwilę, tak aby składniki się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką, podsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (u mnie 60 minut). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Podłużną foremkę, w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia(...)olejem. Moja blaszka ma wymiary 23 cm długości (mierzone u podstawy), 9 cm szerokości i 8 cm wysokości. Ciasto chlebowe wylewamy do blaszki i wierzch podsypujemy ziarnami słonecznika. Chleb pełnoziarnisty wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika

Gotuj z Prezesem
Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135 170

soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) i do większej

Dzieje kuchennej Wiewióry