jedno z moich ulubionych ciast-biały lion. Ciasto składa się z pysznego, mięciutkiego biszkopta, warstwy ryżu preparowanego zmieszanego z masą kajmakową, pysznego kremu i orzeszków ziemnych solonych. Ciasto na prawdę jest wspaniałe, wspaniale się prezentuje, jeśli jeszcze nie próbowaliście go, bardzo zachęcam. Zapraszam na film, na którym pokazuję krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto SKŁADNIKI *PRZEPIS(...)Następnie dodajemy 5 żółtek-miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej ciasto. Pieczemy około 25-30 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPieczesz i zostało Ci dużo białek? Nie wiesz, co z nimi zrobić? Upiecz bezy! Tak, wiadomo – bezy to bomba cukrowa, ale są tak pyszne, że
Bardzo Gruby Smokskładniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki śliwek (skórką do dołu). Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 180 stopni
babka w formiewszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy
My simple kitchenwszytsko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy
My simple kitchenjajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie cukier
W Mojej Kuchni Lubięproszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki 22 sztuki, kruszonka - w opisie żółtka, cukier, miękka palma utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek(...)śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec w 200C około 40 minut, ciasto wyjąć z blaszki zimne ciasto jest pysznie śliwkowe i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier(...)blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów
Słodki sentymentcukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier(...)blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów
Słodki sentymentBardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie
Ze smakiem i z pasjązamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się w komentarzach :) Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze(...)jednym ruchem wsypujemy mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Połowę ciasta rozsmarowujemy szpatułką na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni (nie można go otwierać, żeby ciasto
Ciastkozercyposiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;) Składniki: (na około 16 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g solonych orzeszków ziemnych Krem: 150 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego(...)bez kawałków orzechów) 60 g cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30- 36% Dodatkowo: garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Stawiamy(...)lekko studzimy. Dodajemy jajka i mieszamy/miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Wprost do rondla z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. Na wierzch wykładamy czereśnie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy dżemem. KREM: żelatynę wsypujemy do małego rondelka
cool and mintyśrednie banany – 3 małe garście porzeczek – opakowanie proszku do pieczenia (bez glutenu) W misce umieszczamy banany, cukier oraz olej i całość blendujemy. Porcjami dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita). Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu
Szybko Tanio Smacznieśrednie banany – 3 małe garście porzeczek – opakowanie proszku do pieczenia (bez glutenu) W misce umieszczamy banany, cukier oraz olej i całość blendujemy. Porcjami dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita). Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu
Szybko Tanio Smacznie