nieświadomym obcokrajowcom i obserwowanie ich reakcji. A są one różne: od polubienia i zaciekawienia nowym smakiem, poprzez grzecznościowe przełknięcie z mniej lub bardziej zbolałą miną, aż po natychmiastowe wyplucie bez zważania na otoczenie. Lukrecja bowiem to bardzo charakterystyczna rzecz; kocha się ją albo nienawidzi . Nie ma nic pomiędzy. Odmian lukrecji jest całe mnóstwo: od delikatnych i słodkich(...)sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3-4 cm, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w Garnkunieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)niej przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy
UgotujmyTo.plNaleśniki ruskie. Mały czy duży każdy kocha naleśniki! W szczególności małe dzieci ustawiają się w kolejce czekając z niecierpliwością na kolejnego pysznego naleśnika . Nic dziwnego, przecież
Zdrowy Styl JoannyBędąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest
Be Fit Be StrongNie wiem jak Wy, ale ja siedząc w domu ciągle mam ochotę podjadać. W innych okolicznościach, o tej porze spędzałabym mnóstwo czasu na zewnątrz i nie
Poezja smakuWielkimi krokami zbliża się weekend. Nawet dla mnie, co cieszy mnie niezmiernie. Poprzedni, teoretycznie wolny, spędziłam kursując między łóżkiem a kanapą, czując się przy tym raczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Tak otrzymanym ciastem wyklejamy formę, pamiętając o dość mocno zawiniętych brzegach. Formę z ciastem chowamy(...)ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy
les mirabellesrozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno(...)biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki
ciastkarnia na kruchym spodzieJuż jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowe oponki serowe. Jest to kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło
Okiem Blondynki by McBlondiCiężko w to uwierzyć ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie
kuron.com.plOd pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne
gutfutTen przepis na pralinki z białą czekoladą zachwyci każdego miłośnika słodyczy! Są to niezwykle proste trufle, które bez problemu przygotujesz w domu. Jak zrobić proste
Via Gustorozpuszczenia się masła. Następnie wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką. Przełóż do niej także roztopione masło z mlekiem i jajko. Ciasto zagniataj, tak aby było gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Sposób wykonania – masa makowa: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz(...)jeszcze ok. 5 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Na koniec do masy dodaj śmietankę kokosową, wymieszaj dokładnie. Sposób wykonania – ciasto 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na okrąg. Następnie potnij go na 4 trójkąty. Nadzienie rozsmaruj na każdym trójkącie zostawiając mały
365 dni dookoła kuchniPączki z nadzieniem adwokatowym Dziś zapraszam Was na pyszne domowe pączki z nadzieniem adwokatowym. Idealne na Tłusty Czwartek lub gdy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego
Słodkie okruszki