Ostatnio witają nas poranne mgły. Choć dzień się później nieco rozjaśnia ( na szczęście! ), to rano powleczony jest gęstą bielą. Nie widać niemal nic, dobrze, że smycz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody GatityJeśli masz ochotę na sycący obiad bez mięsa, postaw na krokiety ze szpinakiem. To pyszne danie, które zawsze wszystkim smakuje. Warto od razu zrobić większą porcję, aby je zamrozić i potem sięgać po nie zawsze wtedy, gdy są potrzebne. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)mogą być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube, gdyż z jednej strony albo nie utrzymają farszu i będą się rwać, albo zaczną się łamać i pękać w trakcie zwijania. Ciasto, które przygotowuje się naleśniki na krokiety powinno być nieco gęstsze niż klasyczne, jednak wciąż puszyste. Mój sprawdzony przepis na krokiety znajdziecie tutaj . if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions
okolicepalnika.plKrokiety z kapustą na imprezę sylwestrową i nie tylko. Krokiety z kapustą czy to na pewno polskie danie❓ Bez wątpienia krokiet, chociaż może bardziej ich przodek, u gniecione warzywa z mięsem, zawinięte w ciesto i smażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego(...)pastę. Sos idealnie nadaje się do krokietów, deski serów , mięs i na przykład, pieczonych ziemniaków z tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego, idealnie gładkie ciasto. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, lekko, przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadź olej i wlej ciasto
RafalCookpowodów, dla których kupiłam mikser planetarny. Żeby ciasto miało idealną konsystencję, musimy je dobrze zagnieść. Jak to sprawdzić? Jeśli naciśniesz ciasto, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Średnio wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut. Niech wyrasta w spokoju . Ciasto do wyrastania przełóż do miski, przykryj folią(...)sól. Zagnieć aż ciasto będzie sprężyste i gładkie (będzie dość ścisłe). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu zagnieć lekko ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 25 cm. Posmaruj go masą makową. Zwiń ciasto w roladę, zawijając dłuższy
Na-talerzu.plkiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową(...)Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg miksuję z jajkami, cukrem pudrem, budyniem, ekstraktem z wanilii, ziarenkami wanilii
Mango Papajaważne i ukryte w szczegółach. Jak dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc na skróty. Chleb ustala rytm, którym musimy podążyć. Wydaje się długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy się ich nauczyć, pieczenie chleba straci sens. Drugiej lekcji udziela nam czas - to co z nim zrobimy(...)pieczonego chleba zagościł w Waszym domu na wieeeele godzin. "Pumpernickel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec, z Westfalii. Według dawnej receptury pumpernikiel powinien być zrobiony jedynie z grubo mielonej mąki żytniej razowej, zaparzanej przez kilka godzin, a potem pieczony w zamkniętych formach metalowych w temperaturze około 100 stopni przez 16 do 24 godzin. Właściwie nie jest to pieczenie
KUCHARNIAzaczyna mnie nosić po domu. Ruch daje mi dużo radości, zdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek(...)dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieBoczniaki to bogate w białko, kwas foliowy i witaminy grzyby, których kapelusze kształtem przypominają muszlę ostrygi. Mają różnorodną kolorystykę i spotkać można je w kolorze popielatym
MeCookscałe lato na moim talerzu gościły pyszności: wszelakie lody, mrożone musy, z jego pomocą powstawały ciasta, gofry, naleśniki, pyszne zupy krem, powidła, dżemy, mąki i proteinowe szejki. Blender w kuchni to taka podstawa, myślę, że dzisiaj chyba nikt sobie nie wyobraża sprawnego gotowania bez dobrego blendera. No właśnie co oznacza dobry bleder? Myślę, że dla każdego(...)żywności. Blender kielichowy, tego typu jakim jest blender 4SWISS jest bardzo wygodnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu wszelkiego rodzajów szejków, ciast na omlety, gofry czy naleśniki, wsypuje składniki, zakręcam pojemnik, obracam w blenderze by po 15 -30 sekundach mieć gotowe ciasto czy szejka do wypicia. Dokładnie w ten sam sposób przygotowywałam w nim całe lato fit lody , połowa zamrożonego banana, mrożone
SMYKWKUCHNIPapryka faszerowana mięsem mielonym to prosty przepis na zdrowy obiad pełen warzyw. Dzięki warzywom właśnie, a także użyciu mięsa z indyka, to też niskokaloryczny posiłek, idealny
Na-talerzu.plDzień dobry, O mały włos ten post nie powstałby podobnie jak rok temu. Życie biegnie tak szybko, że choć na co dzień często myślę o swoim
Chilli Czosnek i OliwaBiałe Brownie??? Nie da się a jednak... Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit ( link do przepisu tutaj ) to
vaniliowoczekoladowaTort z żelką mango, kremem czekoladowym i kakaowym biszkoptem. To pełen skład tej pychotki. Nie za słodko, smacznie i „kwiatkowo” Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na
Słodki sentyment