słodkie. Z drugiej strony chciałam krem, który da się bez problemu wycisnąć, będzie ładnie trzymał kształt i da się zafarbować bez ryzyka rozpłynięcia. Sięgnęłam więc do Moich wypieków i stwierdziłam, że krem na bazie bezy szwajcarskiej powinien być w porządku (wszystko na bazie bezy musi być dobre, prawda...?). Moi drodzy! Jeśli nie macie miksera planetarnego, albo(...)Poza tym zawsze fajnie znaleźć niespodziankę w babeczce, prawda...? Waniliowe babeczki z rabarbarowym curdem i kremem na bazie bezy szwajcarskiej Składniki: (na 13 sztuk) babeczki: 80 g miękkiego masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka krem na bazie bezy szwajcarskiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
Smaczne ZdroweDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę(...)cukru 100 g czekolady z orzechami 250 g śmietanki 30% 1 łyżka kakao 75 g cukru Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sucharki przekładamy do blendera i rozdrabniamy je na „piasek”. Możecie też włożyć sucharki do torebki (najlepiej ze strunowym zamknięciem), przykryć ściereczką i rozgnieść je wałkiem lub tłuczkiem
MyCookBook.plbułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same, jak i z dżemem lub w towarzystwie szklanki mleka. Delikatne i puszyste, ale nie przesadnie nadmuchane. Bez wrażenia pustego środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego(...)dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy rodzynki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi od rąk Miskę delikatnie natłuszczamy i z powrotem przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 1-1,5 godz. ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy wyjmujemy je jeszcze
Ratunku obiadTarta z mleczkiem skondensowanym. Pyszna tarta z jogurtem greckim i mleczkiem skondensowanym , na pysznym spodzie z herbatników . Jest to szybkie, delikatne i łatwe ciasto , które zachwyci
Zdrowy Styl JoannyTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniWegańskie brownie z cukinii. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawałaś cukinii do swoich wypieków , to zrób to teraz! To brownie z cukinią jest niewiarygodnie wilgotne i bogate
Zdrowy Styl Joannywiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga. Cale szczescie buleczki(...)czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na 2-3 godz. Szykujemy blache do pieczenia, wykladamy ja papierem lub smarujemy olejem
Przysmaki Karolkiszukasz pysznej i zdrowej alternatywy dla kurczaka na maśle, spróbuj tego niskokalorycznego Łatwego jednogarnkowego pomidorowego curry z kurczaka. Przepis ten wykorzystuje sos na bazie pomidorów i jest delikatnie pikantny, bez czerwonego curry w proszku czy mleka kokosowego. To curry jest przyjazne dzieciom i dobrze się mrozi, co jest jeszcze lepsze! Jest to również pyszne danie, które można podać(...)inne rodzaje ryżu, które doskonale komponują się z naan. Chlebek robi się z mąki, drożdży i soli. Piecze się go na płycie lub w piekarniku, a jego kształt jest płaski i okrągły. Naan można kroić w cienkie paski lub używać jako ciasta do pizzy. Obie odmiany są dobrym źródłem białka i błonnika i można je jeść praktycznie z każdym rodzajem
Patchworkodjąć do ciasta) Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę(...)rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Kubki smakuMoi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię
vaniliowoczekoladowaJak wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem
365 dni dookoła kuchniAby tradycji stało się zadość, mam dziś dla Was przepis na urodzinowe ciacho. Jutro mija 7 lat, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami
Mienta blogChleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki , idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania . Chleb, który
Zdrowy Styl Joanny