p { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a
Przepysznik - BLW i nie tylkoDruga połowa Listopada do szczególnie przeszywający chłodem czas. Wtedy z największą lubością zaciągam rękawy ulubionych swetrów na dłonie i chwytam kubek gorącej czekolady...albo coś równie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKarp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule(...)rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut
DajetCzekoladowy tort, odpowiedni na każdą okazję. Na pozór skromny, bez czterech pięter i petardy. Do wykonania w godzinę. Może półtorej. Prosty biszkopt. Masy niewymagające wielu składników i umiejętności ucierania. Bez ryzyka rozwarstwienia. Trafione w punkt połączenie smaku czekolady, kwaskowatości powideł i kawy. Tort jest elegancki, bezsprzecznie pyszny. O gustach się nie dyskutuje, ale to, że mam rację(...)pieczeniu sprawności. Jeśli planujecie postawić na czekoladę, a murzynek w keksówce wyłożony na stół, stałby się obiektem politowania.. Oto przepis dla Was, nie szukajcie innego. Stop. Składniki: Biszkopt : składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 pełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kronika PiekarnikaKarp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule(...)rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut
Dajetelastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Nadzienie : Orzechy zmielić w blenderze(...)Dodać syrop klonowy i wymieszać. Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku
Opowieści z piekarnikatakże słodka śmietanka 12/18% lub po prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu (ja użyłam wiśniowego) ewentualnie trochę cukru pudru (jeśli użyte ciasta były mało słodkie) Do polewy: 200 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej(...)ogóle go dodajemy). Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć
Ratunku obiadprzed sobą perspektywę eksplorowania go:) To dotyczy oczywiście nie tylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:) Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów(...)kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz, że za późno na naukę, to dla ciebie zawsze było za późno" autor
Zdrowa Kuchnia Sowyprostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta... Popadłam w błogostan. KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. /autorski;/ na ok. 10 babeczek ciasto: jajko kostka margaryny 3,5 szklanki mąki szklanka cukru 300g rabarbaru 250g truskawek (u mnie(...)Porcjami wielkości łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę. Owoce dokładnie odcedzam (syrop pozostały świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam
W kuchni Karmel-itkiDiabetyk też człowiek i czasem ma ochotę na słodkie małe co nie co. Jednak czy kupowanie słodyczy z półki „żywność dla diabetyków” słodzonych fruktozą to dobry
DietologChleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś
Zdrowy Styl JoannyJak mrozić chleb? by był smaczny po odmrożeniu, by był zdrowy, by zachował swoje walory smakowe i dobrą strukturę. Zebrałam dla was kilka prostych wskazówek w
Dorota Smakujemasa serowa. Mało skomplikowany sposób wykonania. Zachwyci wielbicieli serników nieprzyciężkawych, docenią go również zwolennicy kremowych mas serowych. Wyważony. Elegancko się prezentuje. Płaski, wysoki. A mimo tych wszystkich zalet - upieczony bez okazji. Nie zamówiony. Nikt o niego nie prosił. Ja też specjalnie nie miałam ochoty. Ale miałam czas. Znajduję go wciąż, pomiędzy utartymi już rytuałami, które wypełniają godziny spędzanie(...)wkładamy do 190 stopni. WAŻNE - Pod tortownicę wkładamy płaską blaszkę - u mnie forma na tartę, wypełnioną wrzątkiem. Dzięki temu ciasto nie pęka i równomiernie wyrasta. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik około 60 minut. Po tym czasie, jeśli środek nadal jest troszkę zapadnięty i nie dorównuje brzegom, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni
Kronika Piekarnikareceptury zamykając ten wyjątkowy smak w słoiczkach. Już nie mogę doczekać się Świąt i wspólnego pałaszowania tego niezwykłego rodzinnego przysmaku. Gdy byłam mała ogromną frajdę sprawiało mi częstowanie gości ciastem i zadawanie im kulinarnych zagadek dotyczących tego właśnie wypieku- zdziwienie w ich oczach gdy wreszcie przestawałam się pastwić i odkrywałam tajemnicę smażonych zielony pomidorów- było bezcenne :) [Holka Justine(...)improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło
bistro mamaChoć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z
Pożeraczka, czyli raz adobrze