ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2004/2544)

Owsiane muffinki z borówkami 269

wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie(...)oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan 2 jajka garść mrożonych borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia 1 łyżeczka

Book of spells
Chleb paleo (z mąki migdałowej) 131

można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba(...)trochę bardziej puszyste ciasto. Dodaj suche składniki do mokrych i ręcznie dobrze wymieszaj ciasto. Nie używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze

PaleoSMAK
Tarta z karmelem malinowym 182

Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto

Poezja smaku
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 2761

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami to bardzo klasyczne i proste danie. Mimo tego ma bardzo niepowtarzalny smak i będzie idealnym pomysłem na domowy obiad. Zapiekanka

Alle Dobre!
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE 147

  Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam

Smaczne Zdrowe
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 166

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 249

Lubicie nutelle albo muffinki z nutellą? Jeśli tak, to mam dla was coś idealnego na sobotnie popołudnie(i nie tylko). Muffinki te są dosyć słodkie, więc

Smaczne Zdrowe
Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą 74

polecam przepis na wyjątkowo delikatne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Słodkie, kruche talarki z rooibos, pomarańczami i czekoladą. Ciastka do przygotowania w mgnieniu oka, bez wycinania foremkami, bez wałkowania. Te rozkoszne krążki to również świetny pomysł na drobny słodki prezent. Będą się elegancko prezentowały na przykład zapakowane w udekorowany świątecznie słoik.   Składniki 170 g masła(...)przez całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy z lodówki pierwsza porcję ciasta i ostrym nożem kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Krążki ciasta układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 15 – 20 minut lub do momentu zrumienienia wokół brzegów. Upieczone  studzimy

Tajemnice Smaku
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 85

suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich. Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-320x200.jpg(...)Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Zostawi\u0107 ciasto na godzin\u0119 do uro\u015bni\u0119cia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej r\u0119cznikiem papierowym w ciep\u0142ym miejscu.\r","Po godzinie uro\u015bni\u0119te ciasto kr\u00f3tko urobi\u0107, \u017ceby je odgazowa\u0107.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do formy wysmarowanej olejem.\r","Na ciasto na\u0142o\u017cy\u0107 pokrojone

Bardzo Gruby Smok
Domowy chleb pełnoziarnisty 217

Ostatnio zacząłem bawić się trochę w domowego piekarza :) Postanowiłem sprawdzić, jak będą smakowały domowe wypieki pieczywa. Jakiś czas temu nabyłem w jednym z dyskontów mąkę pełnoziarnistą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową 145

karmelizowaną skórką pomarańczową to jeden z najlepszych słodkich wypieków. Wykwintne połączenie goryczkowej skórki pomarańczowej z kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy     Ciasto (spód): 250 g mąki Basi Tortowej Extra 1 łyżka mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli   Masa(...)mieszając. Po tym czasie dodaj konfiturę pomarańczową lub brzoskwiniową. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.   Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ja wykładam 2/3 ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywam folią spożywczą i wałkuję małym wałkiem, tak aby rozprowadzić ciasto równomiernie na całej blasze

kuron.com.pl
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 169

wyszło z nadzieniem. W końcu jednak wszystko zgrało i wyszły idealne batoniki.  Moje Fig Bar są bez glutenu (dlatego warto się upewnić czy mąka owsiana jest bezglutenowa), bez mleka oraz cukru - oprócz tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam(...)śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią

Health-Fit-Life
CIASTO DYNIOWE z płatkami owsianymi i słonecznikiem (wegańskie) 197

Na pewno jedliście już niejedno ciasto z dynią . Postanowiłam, że zrobię je w wersji ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Do mojego pysznego przepisu nie użyłam jajek

Via Gusto
Sernik wiedeński 197

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na 

KuchniaWeDwoje.pl
Kasztanowo-orzechowe płatki śniadaniowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 139

Ostatnie płatki gwiazdki cieszyły się u Was sporą popularnością, dzisiejsze może nie mają tak uroczego kształtu ale w smaku naszym zdaniem są jeszcze lepsze (bo orzechy

Candy Pandas
SERNIKOWY MIX ORZECHOWO WIŚNIOWY 152

szykuję się już za tydzień wypoczynek🌞 Z tej okazji trzeba powoli czyścić lodówkę aby na wyjazd nic nie zostało i się nie psuło oczywiście, I takim sposobem powstał mix ciasta, gdzie brałam co mam po ręką a rezultat tego wyszedł oszałamiający w smaku! Szczerze powiem, że nawet nie wiedziałam jak nazwać ten wynalazek :D ale obiecuję sobie, że będę częściej(...)macie gotowiec to wrzucamy i bez mielenia dorzucamy naszą masę z płatków i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, dżem, ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do reszty i tu już dosłownie minutę miksujemy. 4. Tortownicę u mnie średnica 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę, na wierzch układamy plastry

Zdrowie i pysznie na talerzu
Orzechowe ciasto z morelami i lawendą 131

Ciasto przygotowane naprędce mając więc niewiele czasu sięgnęłam bez wchłania po "Plenty More", czując, że i tym razem mnie nie zawiedzie. Zachęcam was do przygotowania tego ciasta, nie tylko dlatego, że sezon na morele trwa, ale również dlatego, że połączenie moreli, lawendy i orzechów to jedno z ciekawszych połączeń, ciasto jest bardzo wilgotne, a morele dodatkowo przyjemnie odświeżają(...)jednym jajku, wciąż miksujemy 5. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, ekstrakt, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy 6. Formę do ciasta o śr ok 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno  7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem

Słodki Kompromis
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 149

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut

To co kocham
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 180

cele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Food Square
Biszkopt z owocami 165

też. Jak mi ktoś mówi, że ładna jestem to patrzę jak na debila i się zastanawiam czy leki spożył, czy źle dawkę dobrał? Tę walkę powoli wygrywam. Najcierpliwszy nie bez powodu jest Najcierpliwszym. Nikt inny tylko on kopie mnie w dupę w chwilach zwątpienia, nazywa zrytą banią i każe się chwalić tym, co zrobiłam. Tak, najzwyczajniej chwalić. Więc(...)zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek

ladykitchen
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 155

pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać. Udało(...)kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki biszkoptowe z serem 150

rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki(...)naleśników jest to, że możemy je przygotować i podać na bardzo wiele sposobów. Zrolowane, złożone w książkę, czy chusteczkę, w formie tortu , sakiewek, rożków, na słodko, czy wytrawnie, smażone, pieczone , zapiekane… i nie tylko. Potrawa tak bardzo pospolita i dająca tak wiele możliwości. Nic innego mi nie pozostaje, jak tylko życzyć smacznego. Wydrukuj przepis The post Naleśniki biszkoptowe

mojewypiekiinietylko
Lody z pieczonym rabarbarem 143

trzydzieści stopni i wytrzymać nie idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach.  My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem.  Dziwicie się, że zaczynam mieć(...)Lody z pieczonymi w winie truskawkami i rabarbarem Składniki: (na 1,2 l lodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowe święta! 118

bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Wuzetka z kremem serowym 172

wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu. Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschlodzone. Uwagi:jako skladnik ciasta wpisalam mleko.Czy(...)mleko,by ciasto rozluznic.Gdy po wymieszaniu uznasz,ze konsystencja ciasta jest prawidlowa mleko pomin. Druga uwaga dotyczy ponczu.Mozna naponczowac oba blaty lub przy grubej warstwie dzemu po prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe pieczone w kąpieli wodnej 296

magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :) Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :) A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne(...)kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły. Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę na większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto

W kuchni Katie
Pâte fermentée razowe 151

ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek. Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi(...)godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej niż tydzień. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 190

Bakes . Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego. Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym(...)czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objetości ciasta). Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Dwukrotnie zagnieć delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania