mojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis naPewnie zauważyliście, że ostatnio na blogu pojawiają się dość różnorodne przepisy. Osobiście nie jestem na żadnej specjalnej diecie, jedynie staram się odżywiać zdrowo, choć czasem pozwalam
Fabryka pomysłówPrzepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części
Z Kuchni Do Kuchnimąkę, sól i wlać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 7 części. Następnie z każdej części uformować kulkę. Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia. W czasie kiedy ciasto rośnie, zetrzeć ser na tarce, pokroić dodatki(...)przygotować sos. Do miseczki przełożyć śmietanę i ser. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wyrośnięte kulki ciasta spłaszczyć i rozciągnąć na kształt koła. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem śmietanowym pozostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć utarty ser, na ser dodatki. . Tak przygotowane pizzerinki
Agusiowe smakołykiłyżki erytrytolu / ksylitolu po pół łyżeczki cynamonu i imbiru suszonego garść orzechów np. nerkowców duża szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 kostek gorzkiej czekolady Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 15 minut Z przepisu otrzymacie około 25 ciasteczek Wartości odżywcze 100 g 1 sztuka Kcal(...)zbyt mocno. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół). Zwilżonymi dłońmi formujemy luźne kulki z masy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem lekko je rozpłaszczamy i dociskamy do foremki. Kiedy wszystkie ciasta są już na blaszce, to wkładamy je do piekarnika na około 15 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego
Analiza Smakuwbijamy jajka, dodajemy olej, oba rodzaje cukru i szklankę naturalnego jogurtu. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo). Formę na muffinki (ja piekłam w dwóch mniejszych) wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek. W każdą papilotkę nakładamy masę łyżkę masy. Dodajemy 3 wiśnie(...)syropu, na wierzch nakładamy jeszcze około 1/3 łyżki masy. Rada: Ilość masy należy dostosować do posiadanej foremki (różne wysokości) i wielkości papilotek. Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka. Babeczki wyciągamy i odstawiamy
Słodkie okruszkiwłasne potrzeby i wynajmowali sąsiadom. Trzeba było czekać w kolejce, by w sezonie móc z nich skorzystać. Często smażenie kończono nad ranem, a już następni gospodarze zaczynali swoje smażenie bez wygaszania ognia pod kotłem. Na początku same śliwki mieszano tak zwanym wiosłem, czyli płaskim drewnianym narzędziem kuchennym przypominającym wiosło. Kiedy śliwki się rozgotowały do mieszania powidła używano paciocha, czyli(...)ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem, stąd pomagano sobie w tej pracy i niejednokrotnie smażono wspólnie. Usmażone powidło wkładano do glinianych naczyń i zapiekano w piecu, by na wierzchu powstała skorupa chroniąca powidło przed zepsuciem. Tak zabezpieczone naczynia z powidłem zanoszono na strych, gdzie mogły czekać na swoją porę przez wiele miesięcy. Powidło do przechowywania
Trzeci talerzCiasto Serowy Okruszek Serowy Okruszek to pyszne, warstwowe ciasto z serem i czekoladowym kremem budyniowym - to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia , urodziny, imieniny i nie tylko. Taki nietypowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie posmakuje wszystkim fanom słodkich, kremowych wypieków. Zobaczcie, jak przygotować wyjątkowe ciasto Serowy Okruszek na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jeśli(...)ciasto z serem z wiaderka , ale upewnijcie się, że jest to ser dobrej jakości - tak, są też takie :) Serowy okruszek to ciasto z brzoskwiniami z puszki - raczej nie wykorzystacie do niego wszystkich owoców. Resztę możecie użyć do innego ciasta lub sałatki. Takie pokrojone w kostkę brzoskwinie możecie też zamrozić i wykorzystać w przyszłości, wcześniej dobrze je odsączając. Ciasto
Lekcje w kuchniśliwki, które znalazły się w kruchym cieście kakaowym z poniższego przepisu. Połączyłam je jeszcze dodatkowo z pianą z białek. Ciasto jest rewelacyjne w smaku a połączenie kakao i śliwek jest fenomenalne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto ze śliwkami Składniki na kruche ciasto kakaowe ze śliwkami. Kruche ciasto kakaowe: 35 dkg mąki pszennej(...)pudru szczypta soli Owoce: 1 kg śliwek (wypestkowanych) 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 goździki Jak zrobić kruche ciasto kakaowe ze śliwkami. Kruche ciasto kakaowe jak zrobić? Moje ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego. Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, kakao, cukier puder, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło wraz z margaryną
MeCooksSmaczny chlebek z mąk bezglutenowych (jedynie odrobina żytniej z zakwasu w składzie, bo nie prowadzę na razie zakwasu bezglutenowego). Kwaskowo-słodkawy z lekką nutą gryki
Przepisy na domowy ser i chlebMakowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa(...)Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po wystygnięciu ciasto przecinamy na 2 blaty. Kawę zaparzamy
Trzeci talerzoliwy Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 100 g sera feta 50 g mozzarelli 1 / 2 czerwonej cebuli 10-12 czarnych oliwek 1 mały pomidor (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wodę lekko podgrzać(...)kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pizza grecka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparymiksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą. W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach. Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut. Ciasto przełożyć(...)wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Podczas wyrastania ciasto dwukrotnie rozciągnąć tzn.:unieść i rozciągnąć brzegi ciasta, nakładając je do środka miski. Za każdym razem wystarczą cztery takie ruchy. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Polać połową oliwy (z dodatków), uciskając rozciągnąć ciasto na całej blasze, robiąc
Kuchnia w opałachłyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki soku z cytryny Ubić pianę z białek,dodać cukier.Potem wmieszać delikatnie resztę składników,wyłożyć na tortownicę i piec ok 20 min w 180st.C. Krem: 1 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 żółtek ( pozostałych z ciast) 15 łyżek cukru 50 dag masła(...)jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie. Przełożenie tortu: Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże
Niespełnione zdolności kulinarnemarchewki, ale bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają, dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe, czy czasem ktoś już nie obmyślił, ale jakby co ja nie spotkałam, a i Pani Jola i jej goście też. Jasne ciasto: szklanka marchewki szklanka tartych orzechów(...)zaczęłam od ciasta jasnego, aby sobie zaoszczędzić na zmywaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem, wylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około
Dieta moja pasjaSernik Wiedeński - klasyczny sernik bez spodu - rewelacyjny deser idealny na każdą okazj e. Sernik z poniższego przepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka(...)wanilią ) . Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
Słodka Stronapoprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko(...)elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy ok. 6,5 cm wykroiłam krążki i ułożyłam obok siebie po 5 sztuk, tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Miejsce łączenia posmarowałam pozostawionym w miseczce białkiem i leciutko docisnęłam. Resztki ciasta szybko
Kuchenne zapiski Edytypozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy(...)cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić żółtko, dodać śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrze