wąskie, gdyż wskazane są niskie i szerokie naczynia. Deser możemy przygotować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i piec go przez 50 minut. Po upieczeniu, creme brulee powinien zostać wystudzony i schowany do lodówki, ale uprzednio foremki należy przykryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Deser powinien chodzić się minimum przez dwie godziny. Kiedy krem będzie odpowiednio schłodzony delikatnie(...)jego użycia, gdyż pozostaje wygodne swoim użytkowaniu. Warto również wiedzieć, że palnik do creme brulee posłuży nam również do innych czynności gdyż za jego pomocą możemy opalić desery, ciasta oraz bezy. Z powodzeniem przyda nam się także do opalania sera, zupy cebulowej, mięsa czy innych wytrawnych dań. Palnik gazowy do creme brulee posiada możliwość regulacji płomieni oraz odpowiednią blokadę chroniącą
Słodkie okruszkisię historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował do USA i założył pierwszą maszynową piekarnię w Connecticut, co spowodowało, że bajgle rozprzestrzeniły się(...)tempie, trafiając do marketów i wielu innych sklepów. Przepis na najlepsze bajgle to oczywiście wielka tajemnica, ja swój przepis dopracowywałam długo i skrupulatnie. Odkryłam, dwa tajemne składniki, które nadają ciastu ten niepowtarzalny smak! Bajgle, które widzisz na zdjęciu to bajgle z mąki pełnoziarnistej, a mimo to są niesamowicie lekkie, no i ten smak nie dopodrobienia przez nikogo! Jestem bardzo dumna
SMYKWKUCHNICzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super(...)masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się
Słodki sentymentprzetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie... bez dostępu do "pomacania" gołą ręką... Zdecydowanie pewniej czuję się jedząc, jak wiem że to ja upiekłam i bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu(...)Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, a po kilku minutach dodajemy roztopione przestudzone masło i dynię. Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
Kuchnia w czekoladzieSernik z mlekiem w proszku to pyszny kremowy sernik z dodatkiem mleka w proszku. Robiąc ten sernik za pierwszym razem złamałam główną zasadę, która obowiązuje przy
Słodki PomysłJeżeli miałabym upiec na święta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem(...)WYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 20 min; 2. Jabłka obierz i pokrój, zesmaż, tak aby wyparował
Prosty przepis namasła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się(...)mieszam. Składniki na kruszonkę: 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki) 3 łyżki mąki 5 łyżek cukru Ze składników zagniatam ciasto o konsystencji mokrego piasku. Rabarbar wykładam na upieczone ciasto, całość posypuję kruszonką, a dookoła wykładam wycięte kwiatki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem (dodałam odrobinę zielonego, sypkiego barwnika
Słodki sentymentżaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde(...)bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez
Fitsweet.meżaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde(...)bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez
Fitsweet.metutaj ) napisałam dla Was recenzję jogurtownicy a dzisiaj mam dla Was propozycję jak wykorzystać jogurt, który dzięki niej można zrobić. Przygotowałam przepis na Jogurtownik Oreo na lekkim spodzie bez pieczenia. Dla wielbicieli ciastek Oreo (i nie tylko) będzie idealne - znika w mgnieniu oka. Musicie je koniecznie spróbować - zwłaszcza teraz kiedy mamy jeszcze ciepłe dni! Wartości odżywcze(...)masy dodajemy pokruszone ciastka oreo ( 5 sztuk) i wszystko mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Po około 1-2 godzinach wyciągamy ciasto i posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami oreo (5 sztuk). Ciasto idealnie smakuje gdy jest dobrze schłodzone. Smakuje obłędnie! Smacznego
Health-Fit-LifeKolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki. Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi
Upiecz sobie babeczkęCześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony(...)gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem pudrem. Włala! Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąmasy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób(...)sztywno. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić
Domowa cukiernia Ewygóry), doszłam do wniosku, że póki możemy trochę razem pobyć, to należy z tej możliwości skorzystać. No to korzystaliśmy. Oj, tak... Tymczasem niespodziewanie nadszedł piątek. Oj, proszę, bez ekscytacji; jutro idę do pracy na trzecią. Rano . Niemniej, poprzedni weekend miałam wolny, a poranek, gdy C. ciągle słodko drzemał, wykorzystałam na przygotowanie kolejnych gofrów. Sprawa bowiem wygląda(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu. Smacznego! To jak? Weekend
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać
moj przepis narozwijają się dzikie drożdże, a bakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy(...)drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore ilości mąki zużyte do dokarmiania „pasta madre”. Podczas każdego dokarmienia z poprzedniego etapu biorę trochę ponad 1/3, resztę albo zużywam do pieczenia chleba, albo po prostu wyrzucam. Masę trzeba dokarmiać co dwa dni, jeśli przechowuje się ją w temperaturze pokojowej (18 - 20 °C), lub co 4 -5 dni, jeśli trzymamy
Grahamka, weka i kajzerkaS ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej
SzczyptaSmaQDoprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy(...)farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki Smakołykizrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam! Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru(...)kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę
Stare Garywigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam. składniki ciasto kruche (ok 24 szt) 200 g mąki(...)suszonych grzybów) 1 mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane
Stare Garywyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania czy puszczenia do przedszkola dziecka choć bez szybkiego śniadania. Był taki okres (ponad rok....), że moja mała jadła tylko naleśniki i pomidorówkę. Więc musiałam to przetrwać i smażyć codziennie naleśniki okres ten już minął a smak na naleśniki pozostał taki sam :) Aby nie znudził nam się ten przysmak podawałam(...)puszki) serek brie plastry boczku parzonego lub pancetty SPOSÓB WYKONANIA : pancakes - mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę -daję ciastu chwilę odpocząć - po czym smażymy na suchej patelni z obu stron karmel - na patelnię teflonowa wsypuje
Basia w kuchniJaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą(...)czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość . UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij dzrwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para
Z Kuchni Do Kuchnidoskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego(...)cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru lawendowego olej do smażenia szczypta soli cukier lawendowy do posypania PRZYGOTOWANIE: Do metalowej miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru lawendowego, roztrzepujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie(...)każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia SmakówDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiskładniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60
Domowy Smak JedzeniaNiezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Koszt: Tanie Dziś będzie wpis
zdrowo i aktywnieTorcik bezowy?? Tak to to trochę nowość. Beza to u mnie zawsze znak zapytania. Raz wyjdzie, raz wysuszę za mocno, raz jest gumowata albo ż=źle
RelaxtimeDziś jedno z lepszych połączeń, czyli ciasto czekoladowe, krem i wiśnie. To taka trochę inna wersja tortu "Czarny las", bardziej lżejsza, więc idealna na lato. Taki
Healthy food explorerZapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki. Co nam trzeba
LatosiowydomMięciutki kluseczki, rozpływające się w ustach. Nie ma niejadka, który by się im oparł. Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo
Niedzielny kucharzZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny
To co kochamgolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w
moj przepis nagolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w
moj przepis naDomaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu(...)proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie
Trzeci talerztartę migdałowo-malinową zwaną Bakewell. W dzisiejszej wersji smak malin zastąpiłam pomarańczą, który w połączeniu z migdałami wyszedł obłędny! Ciasto na spód tarty to w zasadzie mieszanka mąki, masła z odrobiną cukru-bez dodatku jajek, dzięki temu ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Na tak przygotowany spód należy rozsmarować dżem z pomarańczy, a najlepiej użyć do tego dżemu pomarańczowego(...)pomarańczy 2 łyżki cukru trzcinowego Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze ( można zrobić to ręcznie ), zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto
SprawdzonaKuchnia.plgolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w
moj przepis naklasyczną polewą wystarczy ozdobić pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości (To nie wpis sponsorowany, ale bardzo polecam Wam serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski(...)rozdrabniamy i mieszamy z przyprawą do piernika i roztopionym masłem. Wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18-21 cm). Twaróg miksujemy z mąką, przyprawą i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wrzącą wodą). Studzimy w piekarniku
Mienta blogjuż czym poczęstujecie w tym roku Świętego? Jestem pewna, że kiedy obok kubka z ciepłym mlekiem znajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach, z przyjemnością schrupie wszystkie i bez wahania prezent pod poduszką zostawi. Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę(...)zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Fitsweet.memiękkości. I choć banan jest tutaj ważnym składnikiem to jednak nie jest on w ogóle wyczuwalny. Mój tato po ich spróbowaniu stwierdził, że przypominają pierniczki alpejskie w wersji bez nadzienia. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Banana rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto
Healthy food explorerBEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5 szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki syropu z agawy, miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 5 łyżek wody PRZEPIS: blenduję płatki owsiane, dosypuję resztę składników i chwilę blenduję przekładam ciasto(...)mleko, mieszam, aż zgęstnieje PRZEPIS- BABECZKI: wyciągam ciasto, odkrawam 1/4 i zostawiam do posypki, wkładam do lodówki większą część dzielę na kuleczki i wyklejam nimi papilotki (najlepiej silikonowe podpiekam 10 minut w 180 stopniach. na spody nakładam budyń, rabarbar, posypuję posiekaną gorzką czekoladą mniejszą część ciasta kruszę palcami i układam na babeczkach Piekę 15 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęinnym artykule przeczytałyśmy, że po otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić, że zawsze używamy(...)mieszankę oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy. Ciasto wstawić na co najmniej 30min do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać odpowiednie kształty tworząc pandki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 150’C ok 5 minut
Candy PandasReceptą na idealny początek dnia jest udane śniadanie. Dlatego dziś zapraszam Was do wspólnej celebracji poranka. W tym celu idealnie sprawdzą się racuszki z jabłkiem i
Fitsweet.meobowiązkami. Nawet od pewnego czasu zaczęłam żyć z terminarzem w rękach i aplikacją na pulpicie komputera, która cyfrowymi karteczkami w ostrych kolorach przypomina mi, co danego dnia zaplanowałam. Bez planu nie ujadę już. I zastanawiam się jak to się dzieję, że brakuje mi czasu. Czyżbym naprawdę aż tyle więcej obowiązków miała? Kiedyś, kiedy dzieci były małe, też sporo było(...)ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem
Codzienna kuchnia niecodziennaczuję, że to z pozoru niepozorne blogowanie pozwala dążyć do spełnienia marzeń. Ponadto zauważyłam, że przez ten czas nauczyłam się wielu nowych rzeczy o pieczeniu. Nawet patrząc na moje początkowe fotografowanie ciast widzę, jaki postęp poczyniłam (choć mimo to bardzo daleko mi do ideału, ale może kiedyś uda mi się osiągnąć poziom jaki sobie wymarzyłam, czas pokarze(...)doczekałam się 2 publikacji z prasie moje zdjęcie przepisów w grupie społecznościowej w tle gościło 4 razy (Gotuję, Piekę i Plotkuję) zostałam zaproszona do współpracy jako administratorka grupy społecznościowej "Kuchnia z fantazją i pogaduchy" A jako, że urodziny bez tortu nie mogą się odbyć to wpadłam na pomysł zrobienia "Chałwowca". Przepis na "Chałwowiec" wystarczy kliknąć w poniższy
Ciastka - domowe słodkościczęsto przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku(...)szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 20-25 minut w 185 stopniach. Przed podanie kroimy piersi z kurczaka w dosyć grube plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętalerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz(...)wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych
La grande e la piccola cuocagolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w
moj przepis naSernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek(...)zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym
Wanilia i Kardamonmoim pierwszym chlebie z Tartine Bakery . Słynnym i niezwykłym, wymagającym czasu, cierpliwości i oczywiście zakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz. Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie(...)hydrolizę, czyli etap, kiedy mąka wchłania wodę, następnie cztery godziny na pierwszą fermentację i całonocne wyrastanie uformowanych bochenków w lodówce. Mój levain przygotowałam w piątek wieczorem, w sobotę ciasto rosło i było składane, a następnie uformowane w bochenki, a w niedzielę cały dom pachniał chlebem. To rzeczywiście chleb wyjątkowy, o niezwykle miękkim, wilgotnym miąższu, pełnym nieregularnych dziur
KUCHARNIAlodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania. Składniki: na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień) 2 szklanki mąki tortowej 170g zimnego masła łyżka soli 1/2 szklanki zimnej wody na nadzienie 2 średnie cebule(...)smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem. Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 2mm. Zawinąć je na wałku i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem bardzo dokładnie. Piec wstępnie 10 - 15 minut na górnej półce do zarumienienia się w temperaturze 230 stopni. Dno rumianego ciasta
W kuchni wieczorem