ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1988/2544)

Bogactwo smaków kuchni kalifornijskiej 72

wynos spowodowało jeszcze jeden zwrot – powstało „sushirrito” – sushi w wersji maxi zawijane jak „burrito”, które jada się bez pałeczek, trzymając w ręce. Również pizza zyskała tutaj kalifornijski sznyt. Zaczęto bowiem używać nieortodoksyjnych składników. A to kawałków pieczonego kurczaka, koziego sera i sosu barbecue zamiast pomidorowego, a to wędzonego łososia, kwaśnej śmietany, kaparów i koperku (tzw. „Jewish pizza(...)włoskie), „quesadillas” i nadziewane, obsmażane papryki (wpływy meksykańskie) oraz sosy: salsa, barbecue i obowiązkowy „ranch”. Kiedy zatrzymamy się tu na przykład w hotelu, możemy zjeść własnoręcznie pieczone gofry. Z dozownika bierze się ciasto i wlewa do gofrownicy, na to syrop klonowy. Chętni mogą także skosztować bajgle z serkiem Philadelphia i wędzonym łososiem. Należy wiedzieć, że stara część Sacramento (stolicy Kalifornii

ProstePesto.pl
Racuchy z tartymi jabłkami 94

twarde jak jabłka krojone w kosteczkę. Racuszki to słodki przysmak sprawdzający się w porze śniadaniowej, obiadowej (w przypadku obiadów serwowanych na słodko) lub po obiedzie na smakowity podwieczorek. Ciasto na racuchy słodycz czerpie głównie z jabłek, dodaje się jedynie niewielką ilość cukru. Słodycz placuszków jabłkowych dostosujesz po usmażeniu, obsypując je odpowiednią ilością cukru pudru i polewając kanadyjskim syropem klonowym. (adsbygoogle(...)jabłka twarde, kwaskowate sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 jajka ściółkowe, mniejsze 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka DODATKOWO olej rzepakowy do smażenia cukier puder do oprószenia syrop klonowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grube wiórki

ProstePesto.pl
Zygmuntówka 80

cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie(...)link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao

moj przepis na
Zygmuntówka 74

cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie(...)link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao

moj przepis na
Muffinki z czereśniami i migdałami. 90

ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne(...)potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, magnez, cynk, sód. Czereśnie posiadają także błonnik. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto na muffinki: – 200 ml jogurtu greckiego – 2 jajka – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 200 g mąki pełnoziarnistej – szczypta soli – 1 łyżeczka cynamonu

Zdrowy Styl Joanny
Świąteczne ciasteczka maślane 107

wanilinowego 3 żółtka jaj pisaki z gotowym lukrem do ozdabiania ciast Świąteczne ciasteczka maślane – przepis: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w dużej misce z cukrem pudrem aż do momentu, gdy zrobi się biała, puszysta masa. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto aż zrobi się z niego jednolita kula, posypując co jakiś czas(...)odrobiną mąki by nie przykleiła nam się do miski. Gotowe ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na około 2,5 cm. Bierzemy świąteczne foremki i wycinamy kształty jeden przy drugim. Z resztek ciasta formujemy kulę, ponownie wałkujemy i foremkami tworzymy kształty przyszłych ciasteczek. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na nim ciasteczka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zygmuntówka 103

składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt(...)Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę

moj przepis na
Najlepsza szarlotka sypana FIT 130

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który dostałam od naszego dobrego kolegi Maćka. Maciek to mistrz wszelkich fit wypieków i wielu facetów mogłoby uczyć się

Be Fit Be Strong
Olej palmowy znajduje się w produktach w Twojej kuchni! – sprawdź listę 21 grup produktów 124

olej palmowy utwardzony znajdziecie w produktach typu – gotowe ciasta ( w pudełkach, zapakowane w folie oraz ciasta mrożone), dodatkowo oprócz oleju palmowego utwardzonego posiadają spulchniacze i ulepszacze mąk, a już taka kompozycja jest absolutnie dla nas, a zwłaszcza dla dzieci niewskazana! desery bez gotowania (budynie, śmietanki… ) niestety niektóre pakowane orzeszki np. ziemne cukierki, dropsy, żelki, karmelki, draże (oczywiście(...)rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku! Kakao na śniadanie? Proszę bardzo, ale bez oleju palmowego! czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa typu 2w1 i 3w1, napoje kawowe oraz zabielacze do kawy i herbaty kostki

W Kawiarence
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 185

Co prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z

Moje Wyroby
BRIOCHE LEOPARD 869

pomarańczy DODATKOWO: Na ciemnobrązowe ciasto: 15 g ciemnego kakao + 1 łyżka mleka Na jasnobrązowe ciasto: 5 g ciemnego kakao + 1 łyżeczka mleka SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 90 g czekolady  30 ml mleka 30 g orzechów laskowych WYKONANIE: Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, koniecznie obejrzyj ten  filmik (KLIK)  z dokładną instrukcją podziału gotowego ciasta. UWAGA! nie sugerujcie się(...)początkiem, czyli samym etapem mieszania składników i zagniatania ciasta. Tak początek jest odrobinę inny niż w oryginalnym przepisie. Chodzi tu tylko o sposób dzielenia i "farbowania" ciasta na ciemniejsze kolory. Keksówkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj masłem (sam spód). W rondelku wymieszaj trzepaczką skrobię kukurydzianą i mleko

Słodko-Słony Świat Ilony
Pawlowa jagodowa 156

Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole

wesoła kuchnia
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 151

oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć(...)krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut.  Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową. Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy. Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem

Zrób to smacznie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 225

Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około

Domowa cukiernia Ewy
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 165

naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie(...)pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania

Niedzielny kucharz
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 164

być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki(...)winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 218

udoskonalić. Dziś podam Wam przepis na miękkie i pulchne ciasteczka dyniowe z kardamonem i cynamonem oraz otartą skórką z pomarańczy. Ciastka są przepyszne. Z moim R zajadamy się nimi bez końca :), co dziwne, bo on nie jest za słodkościami :D. Ciasteczka po upieczeniu są mięciutkie, później delikatnie kruszeją. Nawet nie myślałam, że będą takie wciągające. Ciastka są proste(...)cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 164

mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi(...)mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 179

pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem . Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 201

ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką ok. 3 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Chodzi tylko o to, żeby składniki dobrze się połączyły i wymieszały, szczególnie miód, który o tej porze roku ma postać skrystalizowaną. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta(...)kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. I uzupełniać systematycznie płyny - dodatek siemienia lnianego i chia do tego zobowiązuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb graham pszenny 149

Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto(...)olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h

Kuchnia w czekoladzie
Zygmuntówka 198

cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt(...)Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę

moj przepis na
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 156

pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru(...)robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebić pięścią, aby odgazowało.Kilka razy zagnieść i podzielić na równe porcje [ około 115g] .Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni

Moje domowe kucharzenie
Francuskie kuferki z jabłkami 141

lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek(...)układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 181

zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą  i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka.  Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane

KUCHARNIA
Babka odrywana, z jabłkami 161

Lubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.    Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.     Tniemy na prostokąty.     Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.    Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.    Porcje moczymy z jednej strony

Maminek kulinarny
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 711

Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał

Smaczne Zdrowe
Pasta paprykowa – ketchup 88

Dzisiaj proponuję Wam pastę z papryki. Idealnie nadaje się do różnych mięs, wędlin, kanapek. Pasuje również do makaronów. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Teraz

To co lubię - gotuję i polecam
Najlepsze bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami 92

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka

Ostra na Słodko
FIT MUFFINY BANANOWE BEZ LAKTOZY I GLUTENU 220

  FIT muffiny bananowe to coś co za mną już długo chodziło. Muffinki są bez glutenu, jak również bez laktozy. Są bardzo aromatyczne wilgotne

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania