Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie(...)serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj. spód do sernika: - 70 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajo - 2 łyżki cukru pudru DIAMANT - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto. Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut
SMYKWKUCHNIWitam Was w majowy poranek. Nieco senny, ale słoneczny. Z wielkim bukietem fioletowego bzu, filiżanką herbaty oraz kawałkiem pysznego sernika. Ów bukiet zrobił ponoć niezłą furorę wśród naszych znajomych, gdyż mój cudowny M zrywając, a następnie niosąc do domu dla mnie bzowe gałązki, stał się obiektem obserwacji naszego osiedla. I tym samym zasłynął jako niesłychanie romantyczny gość :D Przejdźmy jednak(...)proszku (a zapewne znajdzie się baaardzo wielu), ten nie powinien być zawiedziony tym wypiekiem. Bowiem w smaku jest wyraźnie wyczuwalna mleczna nuta. Całość wieńczy polewa z mlecznej czekolady. Ciasto ładnie się kroi i trzyma fason. Jak Wam się podoba taki sernik? Macie ochotę na kawałek? ;) Do polania sernika możecie wykorzystać dowolną czekoladę lub polewę. Ja wykorzystałam niezjedzone figurki czekoladowe
My simple kitchentworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ(...)jajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy bez cukru ( po 40 g ) – 2 szt = 80 g *mleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA
Ostra na Słodkonerkowca? Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycją na bardzo proste muffinki, którym w zasadzie nikt się nie oprze. Ja do nich użyłam mąki z orzechów nerkowca, ale bez problemu możecie samodzielnie zmielić orzeszki. Teraz pomyślicie, że lepiej je zjeść, prawda? W zasadzie czemu nie, ale czy te 65 gram Wam wystarczy? Dlatego szczerze zachęcam do upieczenia muffinków(...)pieczenia Dodatkowo: 1-2 garście płatków migdałowych /orzechów do posypania W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej - obie mąki i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem
Di gotujeMasło zamrożone ścieram na tarce jarzynowej. Na dwie trzecie ciasta wykładam masło równomiernie, i składam część bez masła na część z masłem i jeszcze raz. Rozwałkowuję, i ponownie składam na trzy. Wstawiam na 30 minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję(...)jako ubite z pudrem na końcu. Ciasto rozwałkowuję na koło i dziele na osiem części. Na każdej układam masę makową, na to pigwę i zwijam w rogala. Układam na blaszce do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę około 30 minut do lekkiego przyrumienienia. Rogale lukruje
wesoła kuchniaBrownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o
Smakołyki Berenikitradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta(...)daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzeszków i muuusiałam znaleźć odpowiedni przepis , który wynagrodziłby mi czas poświęcony na ich "produkcję". Ale orzeszki bez orzechów? Nie! Obowiązkowo dodałam je do nadzienia. Wyszła mi pokaźna ilość ciastek, ale zniknęła zanim pomyślałam kiedy my to wszystko zjemy? Zresztą sami spróbujcie! Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany(...)posiekanych) Dodatkowo: olej do natłuszczenia patelni/foremek Przygotować skorupki z ciasta. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki należy zagnieć i podzielić na niewielkie kuleczki - mniej więcej o 1 cm średnicy. Patelnię rozgrzać i przy pierwszym smażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju. W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund. (Ciastka
Di gotujeBiała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto(...)rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami
Kulinarne przygody GatityByć może ktoś zauważył, że ostatnio brak postów na moim blogu. To wszystko przez te upały! Przez ostatnie dni mało gotowałam, nie mówiąc już o pieczeniu. W taką piękną pogodę staramy się nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki(...)bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto
Jeść, by żyć w zdrowiudżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych(...)mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości I opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec(...)łyżeczka proszku do pieczenia 200g borówek amerykańskich Sposób przygotowania: Białka wraz z fruktozą ubijamy na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami) i miksujemy na najmniejszych obrotach na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy wszystko łyżką przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :). Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka(...)ciasto. Dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią do żywności. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15-18 części. Ser biały mieszamy z jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy ciasto
Apetyczna babeczkadziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać. To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane(...)jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka jagód Na kruszonkę: 100 g masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE: Drożdże pokruszyć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów
Pożeraczka, czyli raz adobrze