Klasyczny chlebek bananowy w wersji bezglutenowej i bezcukrowej. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var
Mrs. EndorfinaSłodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkiTort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki
Via Gustocała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
Calzonella.comCiasto dyniowe z suszoną żurawiną to coś, co koniecznie musicie wypróbować. Jest naprawdę niesamowite! Nie tylko dzięki fantastycznej barwie, ale także dlatego, że nie ma w
Natka PietruszkiDzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowaChleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu(...)wody Wszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto[ można zrobić też ręcznie].Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.Uformować bochenek i przełożyć do koszyka [ u mnie durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką].Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Kamień do pieczenia włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do 220 stopni .Wyjąć kamień [ ostrożnie
Moje domowe kucharzenieSernik czekoladowy z pistacją ojojoj co to wyszedł za sernik. W zasadzie pistacja jest tu tylko dodatkiem, chodzi głównie o czekoladę. Duuużo czekolady: masa sernikowa i
RelaxtimeJuż tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z
IzabelawkuchniWegańskie bezy nie tylko dla wegan. Puszysta słodkość, która pojawiła się już na moim blogu tym razem w całkiem innej wersji, a mianowicie bez użycia
wyzwania kuchennePlacuszki awaryjne gdy nie ma w domu jajek, chyba tak powinny się nazywać ;) Składniki na około 12 placuszków : 1 szkl mąki + 3 łyżki aby nie było
Gotowanie...to proste !Przepis mega słodki, mega dobry i mimo, że typowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :) Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy
Czarnawisienkarozpocząć od przygotowania kruszonki - masło, cukier, sól i mąkę wkładamy do miseczki, rozcieramy palcami do powstania grudek ciasta. Jabłko - obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, opcjonalnie możemy dodać do niego troszkę cukru waniliowego lub cynamonu. Przygotowujemy ciasto - miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy na wysokich obrotach miksera, do napuszenia(...)pieczenia i miksujemy chwilkę, tylko do dokładnego połączenia w jednolitą masę. Tak przygotowane, gęste ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równą warstwą. Na powierzchni wykładamy kosteczki jabłuszka i całą przygotowaną kruszonkę. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Ciasto powinno się zarumienić
Kronika Piekarnikaroztrzepujemy w miseczce. Masę z rondla przelewamy do dużej miski, wsypujemy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozbełtane jaja i mieszamy całość energicznie trzepaczką. Gotowa masa powinna być gęsta, kremowa i gładka. Przelewamy ją do keksówki i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczony pierniczek wyciągamy, studzimy i przekrajamy na trzy części. Masa grysikowa(...)Przykładamy drugim blatem piernikowym, ponownie smarujemy kilkoma łyżkami powideł i wykładamy drugą część grysiku. Przykładamy wierzchem pierniczkowym. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa stężała odpowiednio. Oczywiście wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja zostawiłam bez wykończenia, zaczęłam kroić, a po kilku cięciach - to już nie miało sensu
Kronika Piekarnikatrakcie poszukiwania idealnego chleba bez zwykłej mąki pszennej natrafiłam na stronie testaline.se na chleb z mąki pełnoziarnistej i czerwonej fasoli. Muszę przyznać że jest to wersja warta wypróbowania zwłaszcza że nie wymaga zabawy z drożdżami i wyrastaniem ciasta. Składniki: 80 g płatków owsianych 1 opakowanie fasoli w puszce – okolo 200g fasoli po odsaczeniu 55 g siemienia lnianego 200g(...)siemieniem lnianym, następnie połączyć z wodą i kefirem lub jogurtem. Pozostałe składniki wymieszać w osobnej misce i dodać do wymieszanych mokrych składników. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Mohiella