proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 80 g słupków migdałowych 80 g świeżych lub mrożonych jagód Mrożone jagody rozmrozić i osuszyć. Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :) Przepis bierze udział w akcji(...)wiele fantastycznych deserów, głównie serników, między innymi Sernik Oreo oraz Sernik z gruszkami , a także mój pierwszy sernik w życiu - Sernik krówkowy . Przepisy są tak czytelne i jasne, że bez problemu poradziłam sobie z przygotowaniem :) Jeżeli potrzebuję jakieś porady lub inspiracji, niezwłocznie otwieram tę właśnie stronę :) Pani Dorota wydała również kilka książek, które znajdziecie TUTAJ . Polecam, gorąco! Wierzę
My Culinary ArtBabeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu , trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek kokosowych 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka(...)Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę i dekorujemy posypką. Pozostawiamy, aż czekolada zastygnie. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkasernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier
Mała Cukierenkabook Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także przepisy: Tort czekoladowy z malinami Tort piernikowy Tort czekoladowy z owocami leśnymi Beza z owocami – Tort Pavlova Tort z nutellą i truskawkami Tort wiśniowy Tort bezowy z malinami Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego cukru(...)koniec dodaj przesianą mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła. Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych
nietylkopasta.plBłyskawiczne i pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.. mniam... Uwielbiamy wilgotne ciasta (a takie są ciasta jogurtowe) z owocami. Ciasto powstało na bazie
Smaczne Zdrowedokładnie tak samo. Obydwie zlekceważyłyśmy nakaz zapakowania i odstawienia panpepato na około 14 dni aż się przegryzie. Ale uwierzcie, to jest niewykonalne! Zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest NIEZIEMSKI! Korzenie, bakalie, pieprz - wszystko razem cudownie gnębi zmysły do granic wytrzymałości. Nie można się uwolnić od myśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek(...)cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C. UWAGA! Wiem, że parę osób piekło nieco dłużej i panpepato wyszedł bardzo twardy. Ważne jest, żeby nie przekraczać czasu pieczenia i piec optymalnie 25 minut, inaczej będzie za twardy. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, zmniejszcie
KUCHARNIABezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na słodkości z różnych zakątków świata. Autorki książki to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Na początku z mamą, a potem same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogły jeść(...)smakowitości jest jeszcze więcej. Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy to wyboru Amaretti, Tiramisu tradizionale, panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne
kruche babeczkiMojprzepisna.pl Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to
moj przepis naMojprzepisna.pl Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to
moj przepis naRurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z
Relaxtimesernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier
Mała CukierenkaUwielbiam wszystkie ciasta z adwokatem Ponieważ jego smak bardzo kojarzy mi się właśnie z Bożym Narodzeniem, postanowiłam w tym roku przygotwać adwokatowy sernik. Oczywiście mając na uwadze zasadę święta bez sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa(...)Później wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia i polewamy nią sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia i wystudzenia. Na koniec, kiedy ciasto całkowiście ostygnie, a czekolada stężeje przygotowujemy dekorację. Śmietanę
PatiGotujeBabka pomidorowa jest puszysta, wilgotna i nie smakuje pomidorowo, ani trochę. Pomidorom zawdzięcza tylko ładny karmelowy kolorek. Ciasta z warzywami ostatnimi czasy są bardzo popularne. Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!