święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej(...)zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie
Czerwień i błękitDzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki(...)Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej
Domowe ciastaJuż dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny(...)wanilią (nie wylewamy powstałego syropu, może się przydać np do przyrządzenia dżemu), tak przygotowany rabarbar (nie musi być miękki) układamy na spodzie kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto, miksujemy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy jogurt i wcześniej ubite białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy
zdrowa vege kuchniachwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (45 x 25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście ,a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry(...)delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne) Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Moje domowe kucharzeniedodać łyżkę mąki i ok.50ml (g) letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę (bez odłożonych 20g), dodać sól, jajko, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i lekko się kleić, gdyby się kleiło mocno dosypujemy dodatkowe 10-20g mąki. U mnie wychodzi różnie(...)bułki odsączam (najlepiej przetrzeć delikatnie spód, by się nie przykleiły do papieru), następnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220*C na programie góra-dół, bez termoobiegu, ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Odstawiam do przestudzenia, choć jest to trudne... Moje Dziecię porywa jeszcze gorącą
Smaczne Zdrowesoli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia(...)sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.qhwkPOwz.dpuf Składniki: 200 g mąki 2 jajka
bistro mamagorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa(...)kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisu Torcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj
Moje domowe kucharzeniedodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać(...)zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego :) Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: jagody , kremówka
https:KKuchniaMniammascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru(...)oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy). W międzyczasie przygotować mus truskawkowy: owoce umyć, osuszyć, usunąć szypułki i zblendować. Następnie
UgotowaćDelikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru
RAROSSADla wszystkich czekoladoholików ale nie tylko przepis na przepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które
Smaczne ZdroweSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikitylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie. Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki(...)posiekać rozmaryn. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny deser monte. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, czekoladowego i ultra kremowego przy minimalnym wysiłku i czasie, to proponuję Ci szybki deser monte w pucharkach
Zdrowy Styl Joanny