mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy(...)podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone
Świat Domowej KuchniCiasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango, obrane i pokrojone w paski400 g piersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół1 łyżeczka currysól i pieprzDzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być(...)doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć
Świat Domowej Kuchnismaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek.Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu.Składniki:Ciasto:(na 10-15 sztuk)-1,5 szklanki mąki -2 całe jajka-1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju- 1 szklanka wody mineralnej gazowanejTwaróg:-2 kostki twarogu półtłustego- olejek zapachowy(...)waniliowy (5ml)-cukier waniliowy- 2-3 łyżki oleju-3 łyżki śmietany-cukier puder (tyle ile uważasz)Sposób przygotowania:1.Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być bardzo rzadka.2.Twaróg:Dwie kostki twarogu wrzucić do miski , dodać wszystkie składniki. Łyżką wszystko ładnie wymieszać,ugnieść
Gotuj Z MuzykąBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól(...)pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi
Z Majeczką w kuchniSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkomniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły mi tak pyszne! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula(...)minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem
Ostra na SłodkoPrzykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc
Ostra na SłodkoCiasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa
Ostra na Słodkowziąć je pod lupę ;)Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* ziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana – ok. 120 g* jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula(...)sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni.Jajko gotujemy na twardo.Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie
Ostra na Słodkosera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy(...)maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym .Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak.Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie(...)pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty.Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta.Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdroweostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Sonpuszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tleinnego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek, bazylia, oregano(...)Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą
Słodka StronaRybne - Sposób przygotowania:Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy ryby z lodówki i wlewamy do nich przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo
Słodka Strona