Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam(...)zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masłaDodatkowo:400 g chudego twarogułyżka ekstraktu waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, następnie wszystko miksujemy do momentu uzyskania drobnych okruszków. Foremki do tartaletek okraszamy olejem, na dno każdej foremki układamy
Słodkie PrzyjemnościJeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."(składniki na dwie b.duże porcje)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki wody gazowanejłyżeczka oleju1,5 łyżki(...)mlekadodatkowo:200 ml śmietany 18%łyżka cukru100 g białego seraszklanka jagodSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy
Słodkie Przyjemnościjedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościgorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno.Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw
Pasje Jolkirozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można przez całą noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde(...)rzadkie. Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepłatkami owsianymi, ziarnami i solą. Do tego dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i ciepłą maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy
Made By Mom And Sonkulę , ręką podzielić na 4 części .4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków.Wbijamy jajko i dokładamy odłożone ziemniaki .Zagniatamy ciasto.Jeśli ciasto będzie się kleiło można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej .Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto , wykrawać gwiazdeczki w każdej robiąc dziurkę.Okrągłe kluseczki:Z ciasta uformować wałek i pociąć
Sama słodycz i szczypta chilicukru pudruozdoby cukrowe Sposób przygotowania Krok 1Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając
CoolinarniePLsoliFarsz:2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy(...)foremki. 3. Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.Farsz:1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych
Szefowa kuchniproszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek
Mix smakuolej do smażenia* szczypta soliSposób wykonaniaMąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka.Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny.Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki.Kawałki owoców wrzucamy do ciasta, tak aby całe pokryły się ciastem, delikatnie wyjmujemy (najlepiej przy pomocy łyżki i widelca
Mix smakusmażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż(...)ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.Wystudzone układać w misce, posypując cukrem pudrem i rozkruszoną herbatką przesiewaną przez sitko
Mix smakuwody* 15 g drożdży* 1 łyżeczka cukru* 1 i 1/2 łyżeczki soli* 1 czubata łyżeczka oregano (suszonego) - można pominąć* 1 łyżka oliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego(...)kilka łyżek wody, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, wodę (nie wlewać od razu całej wody), olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeżeli nie dodać jeszcze nieco mąki.Odstawić na 10 min. i ponownie wyrobić przez chwilę.Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią
Mix smakupodzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec(...)temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka.Wystudzone ciasto dowolnie udekorować
Mix smaku