odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako(...)proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone masło, delikatnie wymieszać łyżką. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki posmarować roztopionym masłem i oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek
mojewypiekiinietylkoproszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć, na najniższych obrotach robota lub – mieszając łyżką. Dużą formę babkową z kominkiem wysmarować dokładnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić
mojewypiekiinietylkosię roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki
mojewypiekiinietylkoUmyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam
mojewypiekiinietylkoŚwiatowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie. Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy Babeczki Red Velvet. Składniki: - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki
mojewypiekiinietylkojest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek
mojewypiekiinietylkodawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas oczekiwania na ciasto - 2 godziny). Przepisów w internecie jest co niemiara, jednak najbardziej mnie zaintrygował przepis Bluee z bloga Gotuj z Bluee Raven. Dlatego moje chlebki upiekłam z jej przepisu i nazwałam – Chlebki naan(...)przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki tortowej- 3/4 szklanki mleka- 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej- 3 jajka,- płaska łyżeczka soli- ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej przygotować w pojemniku, którym będziemy je wlewać do foremek (używam dzbanka - plastikowej miarki). Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. W mące zrobić dołek i wlać mleko. Ubić jajka (wszystko robimy popularną(...)żyrafą”), ubijając dolać wodę. Wlać płynne składniki do mąki i ponownie ubijać „żyrafą” do chwili, aż składniki się połączą w gładką masę i na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę (nie wstawiamy do lodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 205°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika
mojewypiekiinietylkoTwaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny. Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)herbatników. Na herbatniki - pozostałą masę serową. Na masę serową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć, że historia serników „sięga czasów starożytnych kiedy to grecki filozof Aegimus napisał
mojewypiekiinietylkododajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieodstawić do spienienia na około 10 minut. W tym czasie rozpuścić masło, jajko roztrzepać.Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, następnie przestudzone masło, wodę i jajko. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie. Nie może być klejące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około(...)godzinę.Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na 4 równe części i zrolować je w wałeczki. Połączyć ich końce z jednej strony i uformować chałkę, czyli zewnętrzny prawy wałek przełożyć na zmianę górą, dołem i górą nad trzema sąsiadującymi po lewej stronie. Powtórzyć tę czynność kilka razy i na samym końcu podwinąć końcówki pod spód chałki.Odstawić ponownie
wyzwania kuchennemasę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Krem:Czekoladę roztopić, żelatynę zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę
RAROSSAalbo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianycholej do smażeniaNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność(...)pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki
Bon Appetit Małgorzatydodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować
Bon Appetit Małgorzatytarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit Małgorzaty