ciast - 9500 przepisów (strona:291/634)

Calzone 189

chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska(...)zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 127

świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C.Pieczemy do zarumienienia.Gotowe ciasto kroimy

Słodkie Przyjemności
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 164

bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3 jajka100 g cukru300 g masłaKrem45 g białej czekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru(...)masa będzie zwarta  i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem twarogowym i jagodami 128

Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam(...)zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masłaDodatkowo:400 g chudego twarogułyżka ekstraktu waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, następnie wszystko miksujemy do momentu uzyskania drobnych okruszków. Foremki do tartaletek okraszamy olejem, na dno każdej foremki układamy

Słodkie Przyjemności
Kluski kładzione z serem i jagodami 296

Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."(składniki na dwie b.duże porcje)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki wody gazowanejłyżeczka oleju1,5 łyżki(...)mlekadodatkowo:200 ml śmietany 18%łyżka cukru100 g białego seraszklanka jagodSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy

Słodkie Przyjemności
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 134

jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 179

gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno.Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw

Pasje Jolki
Pierniczki z czekoladą 186

rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można przez całą noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek z dynią 136

szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde(...)rzadkie.  Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 175

płatkami owsianymi, ziarnami i solą. Do tego dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i ciepłą maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy

Made By Mom And Son
Kluseczki śląskie 129

kulę , ręką podzielić na 4 części .4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków.Wbijamy jajko i dokładamy odłożone ziemniaki .Zagniatamy ciasto.Jeśli ciasto będzie się kleiło można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej .Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto , wykrawać gwiazdeczki w każdej robiąc dziurkę.Okrągłe kluseczki:Z ciasta uformować wałek i pociąć

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 144

cukru pudruozdoby cukrowe Sposób przygotowania Krok 1Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając

CoolinarniePL
Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 534

soliFarsz:2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy(...)foremki. 3. Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.Farsz:1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych

Szefowa kuchni
Ciasteczka z patelni 141

proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek

Mix smaku
Piwne racuchy 122

olej do smażenia* szczypta soliSposób wykonaniaMąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka.Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny.Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki.Kawałki owoców wrzucamy do ciasta, tak aby całe pokryły się ciastem, delikatnie wyjmujemy  (najlepiej przy pomocy łyżki i widelca

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania