świeżych truskawek 200 ml śmietany 36% 40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią. Z porcji wychodzi ok 10-15 placków Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy
Niezły MłynekPyszne ciasta z świeżych owoców już niedługo zdominują nasze słodkie menu. Dla tych, którzy już nie mogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu
Milion SmakówRabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany(...)upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówciasto jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy
Milion SmakówLekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu
Milion SmakówCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com(...)Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła. Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta
Milion Smakównich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy
Kuchenne aromatyKruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula(...)oliwki pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut
Apetyczna babeczkadekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około(...)nałożyć szparagi i pomidory. 4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej i zarumienienia się ciasta Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Smacznego :) Zobacz także: Klasyczna Lasagne Bolognese
KreatywnePinytartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią. SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka(...)przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować
Kto ugości moich gości?warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy). W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można(...)robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami używam odwróconej przykrywki, bo łatwiej mi utrzymać ją od spodu) wyłożyć część ciasta i łyżką odrywać kawałki i wrzucać je do wrzącej wody. Łyżkę, co kilka chwil trzeba maczać w gorącej wodzie, mieszając tak, aby wrzucone kluski się nie posklejały. Po wypłynięciu gotować je na małym ogniu około 5 minut (jeśli kluski
UgotujmyTo.plKruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:) Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka; 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka(...)śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu
In my kitchenMoja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce
Kuchenne aromatywykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche. Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym(...)proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze ciasteczka. Przed włożeniem do pieca ciastka smarujemy białkiem, posypujemy
Kuchenne aromatyrabarbarem! Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach. Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru. Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować(...)olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec
Kuchenne aromaty