ciast - 9500 przepisów (strona:280/634)

Cudaczek z truskawkami 1112

Przedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam!   Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową(...)mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
Pizza ze szparagami i feta 159

groszek czy świeżo wychodowana rukola. U mnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanych ziół 1 cebule dymki sól(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sezamu Zrób ciasto na pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku

codojedzenia
Domowe haburgery 355

miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki(...)każdej części ciasta robię kulkę, trochę ją rozgniatam i brzegi zawijam pod spod, trochę podobnie jak robi się sakiewki.  Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. #U mnie jest to najczęściej piekarnik nastawiony na 50 stopni ;) Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe pierożki z wiśniami 217

wygrały jeden z konkursów na moim blogu - są tak pyszne, że chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić :) Ja zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać!   SKŁADNIKI: 150 g twarogu (u mnie(...)cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko.  2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać

Kto ugości moich gości?
Kukurydziany torcik 137

ulubionym deserem mojego męża Mówi że smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane   Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny(...)waniliowa   Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia   W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo pokruszone płatki kukurydziane i mieszamy. Płatków dajemy tyle aby dobrze się wymieszało z masłem i czekoladą. Tak wymieszaną masę kukurydzianą przekładamy

Kuchenne Wariacje
Babeczki marchewkowe 143

Ostatnio cały czas chodziło za mną ciasto marchewkowe a że przy okazji pojawił się konkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl .   Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka(...)dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy

Kuchenne Wariacje
.829. ulubione połączenie w (jednoporcjowym) cieście 155

ciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~  Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite najlepiej będzie(...)sól, żółtko i mleko (najpierw 1/3 szkl.). Białko ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą, jeśli jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka. Przelewamy ciasto do foremki żaroodpornej, wierzch polewamy masłem orzechowym i za pomocą wykałaczki robimy fantazyjne wzorki ;) Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka

breakfast of dreams
Naleśniki z cynamonowym serem polane musem truskawkowym 123

Warto jeszcze z tego skorzystać :) Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze robię naleśniki "na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny.  Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli(...)truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki

ChilliJemy
Knedle z truskawakami 156

Sezon truskawkowy w pełni, więc na moim stole zagościły knedle z truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne. Składniki na ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę 2 jajka ok. 300 dkg mąki psennej szczypta soli szczypta cuktu Farsz: truskawki cukier Do polania: masło prawdziew (ok. 1/2 kostki) bułka tarta(...)Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki.  Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze

tojestpyszne.blogspot.com
Parówki w cieście drożdżowym 206

cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy(...)ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 143

Brzucha!          Wyrzuć ze swojego domu Glutaminian sodu i inne trujące dodatki. Sprawdź Naturalne Dodatki do żywności:     Domowy Wyrób - 100% Ekologiczny   Tradycyjne Ciasto truskawkowe na całą blachę w zdrowej wersji

IzaGotuje
Orkiszowe ciacho na maślance :) 165

łyżek oleju rzepakowego  Dodatkowo: truskawki  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C.  UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt(...)jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć na wierchu już upieczonego ciasta

Zdrowie na języku :P
Sernik bez tłuszczu 173

powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :)  Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki(...)żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.  Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej. Upieczony

Ciasteczkowy Potwór
Bułki grahamki 177

świeżych] 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki połączyć  ze sobą i przez około  10-15 minut wyrabiać ciasto.Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie -dosypać troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem(...)chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąka blat, podzielić na 8 równych części i z każdej z nich formować podłużną bułkę. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia i dodatkowo posypaną mąką. Przykryć ściereczką i znowu zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ u mnie krócej]. Piec 20 minut w 220 stopniach

Moje domowe kucharzenie
Weekendowe śniadanie w łóżku! 150

truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ:  - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep(...)trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw do nagrzanego do 200 stopni C pieca - piecz 20 minut Podajemy ciepłe z uśmiechem na twarzy! Kto wie może z buziakiem nawet ;-))) Smacznego! Pięknego dnia Wam życzę! ;-))) Buźka! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI