przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana(...)jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią
Karo in the Kitchenzaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzechcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec(...)czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki piekę te same od kilku lat z tego przepisu. Jeśli szukacie ciasta na pierniczki, które po upieczeniu nie tracą kształtu i od razu można je jeść, to naprawdę szczerze polecam. A tymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie
bistro mamamąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka
Kulinarny Pamiętnikcienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta
Di gotujekilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem, po 12-18h przekładam przerośnięte ciasto na blat, formuję bochenek i wykładam na ręcznik, a po kolejnej 1-2h wyrośnięty chleb wędruje do gorącego garnka. Jedyna trudność, to zachowanie ostrożności przy przekładaniu do garnka, który jest(...)odstawiamy w dość ciepłe miejsce na conajmniej 12h, max na 18h. Może stać na blacie kuchennym, ja swoje chleby odstawiam zawsze do kotłowni, tam mają cieplutko. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i kilka razy zagniatamy do środka, formujemy bochenek w kształcie garnka i przekładamy na ręcznik podsypany mąką (łączeniem do spodu) i odstawiamy
Smaczne Zdroweprzemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
Camilla w kuchniwymieszać w misce z cukrem i solą. W misie robota ubić jajka i żółtka na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Stopniowo dodawać masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać. Na koniec dolać brandy. Gotowe ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie skropionej masłem klarowanym. Moja(...)naleśniki smażyłam na patelni 20 cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta
Sto kolorów kuchniWziąć 8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym miejscu , żeby podrosło. Po dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę, wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków wsadzić je w gorący piec do upieczenia. Bochenki można od czasu(...)mieć grubo zapieczoną skórkę Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta
Z Kuchni Do Kuchnisię bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem(...)godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby na zakwasie ogólnie mają tendencję do kiepskiego trzymania kształtu i lubią się rozchodzić. Jeżeli jesteście już wprawieni w lepieniu bochenków
Marder&Marder ManufacturePrzemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki(...)papierem do pieczenia, wylewacie na każdą z nich po połowie przygotowanej masy i wstawiacie pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmujecie, jeśli nie, trzymacie dłużej. W czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto
GRUBY WAŁEKmnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko(...)jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę
codojedzeniaGofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka kakao naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki(...)winogrona, ananas, czereśnie) - kolorowa posypka cukrowa - olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę. W międzyczasie miksuję śmietankę
Kuchnia co dniapamięć ponieważ korzystam nieustająco. Ale to nic bo i tak znalazłam w niej kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży(...)puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie łączymy z mlekiem, drożdżami i przestudzonym masłem. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy (jeśli było w lodówce najpierw ocieplamy na 30 minut). Dzielimy na 10 części
Dzieje kuchennej Wiewióryminut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc(...)formowanie bułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki. Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce
Walijskie Pichcenie