Składniki:3/4 szklanki mąki30 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)pół łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). Piec 15-20 minut do zrumienienia
Moje pyszne gotowaniecukier i proszek wymieszać.Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść.Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę.Wyciskamy
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki + ok. szklanki do podsypaniałyżeczka sodyłyżka cukrułyżeczka soli200 ml zsiadłego mleka Wykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka.Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam
Moje pyszne gotowaniemałe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4 jajka1/2 kostki margarynyłyżeczka cukru pudruszklanka wodyszklanka mąkiszczypta proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki masła3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru5 łyżek maki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie cukru waniliowego3 jajkaDodatkowo:kilka krówekodrobina mlekapłatki migdałówWykonanie(...)Ciasto:Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić.Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną
Moje pyszne gotowanieproziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne(...)śmietanę i była trochę za gęsta więc rozrzedziłam ją mlekiem, (jeżeli śmietana będzie rzadka to nie trzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki.Smażyć
Moje pyszne gotowaniegórką masła5 płaskich łyżek cukrujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowytrochę dżemuWykonanie:Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej
Moje pyszne gotowaniemieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, śmietankę oraz kieliszek spirytusu (nie cały). Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy roztopione masło (letnie). Dokładnie ugniatamy, im dłużej tym lepiej. Ja gniotłam, i gniotłam, aż zaczęła mnie boleć ręka. (Na szczęście zakwasów nie było :D). Ciasto powinno być, gładkie(...)sprężyste i odchodzić od rąk.Odstawimy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinkę.Następnie z ciasta odrywamy równe porcje i robimy z nich placuszki. Nadziewamy każde łyżką powideł i zlepiamy. Układamy na posypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu. Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu
Moje pyszne gotowanieodstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut.Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić
Moje pyszne gotowaniewraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy
Moje pyszne gotowanieŁatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć(...)dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na ciasto rozsmarować cienko powidła.Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym ubiciu piany, dodawać powoli).Naszą pianę nakładamy na powidła i rozsmarowujemy cienko po całości. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowaniewiem, że nie wszyscy na słodko. Spróbujcie jednak tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;)Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 2 jajka,7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną(...)łyżeczka cukru,odrobina soli - na czubku noża ;)Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odetchnęło. W tym czasie przygotowujemy twarożek.Do przygotowania czterech naleśników potrzebuję: 4 łyżki twarożku śmietankowego, 4 łyżeczki cukru i 1 kroplę aromatu śmietankowego. Wszystko razem wystarczy dokładnie wymieszać.Naleśniki
Codzienna kuchnia niecodziennalekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki.Ciasto odstawić pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra(...)wykrawać prostokąty. Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje je rozbitym jajkiem :) jeśli wolicie miękkie pieczywo
Codzienna kuchnia niecodziennaPóźną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt
Codzienna kuchnia niecodziennaPączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :)No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;)Składniki ciasta:około 1 kg mąki pszennej,8 dkg świeżych drożdży,1 szklanka mleka,25 dkg masła,2 całe jajka,6 żółtek,3/4 szklanki cukru.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami(...)odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut.Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić i przestudzić. Wszystko wlać do rozczynu. Dodać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Nasze pączki robiliśmy na dwa sposoby. Sposób pierwszy:W dłoniach formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennacukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu(...)ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna
Codzienna kuchnia niecodzienna