ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:32/267)

Wielkanocny baranek 119

1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie

Świat Ciasta
Kruche ciasto z jabłkami. 165

łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny) 1/4 kostki masła    SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię(...)odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta

Basia w kuchni
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 198

jako barwnik: karoten.Wszystkie te produkty używa się podczas tradycyjnego pieczenia, a sodę i proszek do pieczenia każdy prawie stosuje. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery, ale to byłą sytuacja podbramkowa (brak czasu na bieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu.  Postanowiłam przygotować(...)rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie, każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy  15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml  śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 157

łyżeczka masła- 150ml kwaśnej śmietany- 300g mrożonego groszku- 6 dużych pomidorów- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy

Mentor Smaku
Ciasteczka owsiane z ziarnami, gorzką czekoladą, suszoną żurawiną w wersji light (bez mąki, cukru, proszku do pieczenia, jajek) 166

Przepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od

upichcona
Ciastka z masłem orzechowym bez pieczenia 206

składniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone

Bon Appetit Małgorzaty
Pianka z owocami i galaretką 388

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej

wyzwania kuchenne
Łyżkowa szarlotka 164

ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzi(...)wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego

Moje pyszne gotowanie
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 169

silikonową formę  w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów. Przetestowałam formę i dzielę się  opinią. Forma ładna i solidna.  Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm. Smarujemy  formę tłuszczem , tylko  przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się w niej piecze i można ją używać w temperaturre(...)warto zakupić tą  formę silikonową do pieczenia? Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna. Do pieczenia ciasta nie musimy  formy  wykładać   papierem Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi  ładnie od formy. Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować. Taka forma ma same zalety

Kuchnia Danusi
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 131

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru

MarciochaKucharzy
Odchudzona chatka baby jagi ;) 204

urodziny, z uwagi że nie ma piekarnika przygotowała placek bez pieczenia który zwie się DOMEK BABY JAGI ;D świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego(...)przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną (dokładnie) we wrzątku żelatynę oraz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 115

można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:)  Tarta z rabarbarem bezą i migdałami  SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka z bezą i złotą rosą 170

jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam i wymieszałam. Kiedy(...)Dużą foremkę, w której miałam upiec ciasto (40x26 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki starłam na tarce na dużych oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło

Kuchnia u Krysi
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 229

kawy...:-) , dlatego wykładam od razu na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. To ciasto ma dość gęstą konsystencję, dlatego ja zakładam rękawice jednorazowe, smaruję je delikatnie olejem i rozprowadzam ciasto na blaszce dłońmi, tak jest najwygodniej. Staram się rozprowadzić je w miarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym(...)daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok.40 minut w temp.180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Mój piekarnik szybko się nagrzewa, a dzięki temu, że temperatura wzrasta stopniowo ciasto wyrasta jeszcze mocno w piekarniku. Wstawiając do nagrzanego piekarnika pieczemy

Smaczne Zdrowe
Piernikowe ciasto marchewkowe 156

łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę i ponownie delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka. Ja piekę 45 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto nie rośnie wysoko. Smacznego

Smak mojego domu