rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru(...)wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna, Martynosia, Sianko, Justinka, Zuzia, Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej rabarbarowych inspiracji.Migdałowe ciasto z rabarbarem i beząSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)ciasto:150 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesilikonową łopatką lub łyżką. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy 3-4 min. Wyjmujemy i całkowicie studzimy. Ostrożnie wyjmujemy z formy i odkładamy np. na inną blachę lub arkusz papieru do pieczenia położony na płaskiej powierzchni. Przykrywamy ściereczką. Beza: Postępujemy tak, jak przy przygotowaniu biszkoptu(...)wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia, bezę polecam pokruszyć na spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest na następny dzień, ostrożnie odklejamy bezę od papieru, na którym się piekła i całą układamy na białej, piankowej warstwie. Chowamy na noc do lodówki. Po tym czasie spód bezy lekko nasiąknie od kremu, wierzch pozostanie
Ratunku obiadCześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka(...)mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego
vegetaniełyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście. Mąkę z proszkiem przesiać(...)cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni
Gosia gotujemąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam(...)cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć rodzynki. Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób mąka się napowietrza, co wpływa potem na puszystość ciasta . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem na sztywną pianę - dodanie
Grunt to przepis!niezwykle elegancki, wykwintny i nieziemski w smaku. Sernik z kokosową bezą to idealne połączenie smaków świetnie ze sobą komponujące i tworzące świetne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki 70 g zimnego masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Warstwa Sernikowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego(...)wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę
Słodka Stronajakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę
Grunt to przepis!ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi. Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka
Grunt to przepis!ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej(...)lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Na podpieczonym cieście rozłożyć cukinię, botwinkę i buraczki. Jajko roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo
Codzienna kuchnia niecodziennawyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Pieczenie ciasta warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszym powodem jest dość(...)temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. I tak jak wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu
Świat Ciastacukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon(...)składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według
Słodkie okruszkipieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza(...)łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką. 5. Kruszonka (mąka pszenna, cukier, margaryna) Pieczemy 60 minut w temp
SMYKWKUCHNIpieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię bezy kupionej(...)miksujemy, stopniowo dodając cukry, aż piana będzie sztywna. (po odwróceniu miski do góry dnem, białka nie mogą z niej wypaść ;) )Na blachę, wyłożoną papierem, układamy łyżką bezy w odstępach 2-centymetrowych. Pieczemy je 45 minut w 140 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku na następne 45 minut, by całkowicie wyschły
upichcicmikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki brzoskwiń piec w 200C około 40-45 minut galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć
W Mojej Kuchni Lubię