wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy
Smaki EdytyKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne Zdrowecukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika pod grill na okolo 3 minuty.Mozna tez upiec beze bardziej tradycyjnie czyli w piekarniku bez grilla. Wtedy wylewamy bialka na gorace ciasto i pieczemy dalej przez okolo 10 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkisobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki(...)użyłam młynka do kawy). Do masy jajecznej stopniowo dodawać zmielony ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe. Dodać likier kokosowy i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp., a dłużej). Sernik po wystudzeniu polać polewą: śmietankę podgrzać
talerz przyjemnościsię skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera. Składniki ciasta: 100 g masła 80 g cukru brązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej
Moja Delicjalodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem
Walijskie Pichceniepieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru . NA KULE LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy(...)połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi o wielkość , im większa tym czas się wydłuża. Moja ma kulki o średnicy
na gazieproszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta
W Mojej Kuchni Lubięnieodłącznym smakiem tego typu ciast, ograniczona jest do minimum. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g margaryny 155 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek(...)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rabarbar umyć i pokroić na drobniutką kosteczkę (rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80 g cukru (fot.1) . Przemieszać i odstawić. Budyń ugotować w 300 ml mleka. Rabarbar
Świat Ciastamożna również wyrobić ciasto ręcznie. Osobiście nigdy nie wyrabiałam i nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, nawet wtedy gdy używałam pszenicy, a ciasta zawsze wychodzą super. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki(...)cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej gdy jest taka potrzeba. Ciasto powinno wyraźnie podrosnąć. Ja swoje wstawiam do zimnego piekarnika, wówczas jeszcze trochę podrasta. Piekarnik nastawiam na 200*C i piekę ciasto ok.30-35 minut . Gdy wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy troszkę krócej. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowewręcz bezczelnie proste, bo większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Ciasto wychodzi wilgotne, długo zachowujące świeżość i bardzo delikatne w smaku - no w końcu jogurtowe! Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 250g(...)połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka
Grunt to przepis!pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy Maggie mówi, że znalazła smakowite ciasto, pierwsza podnoszę rękę do wspólnego pieczenia. Kiedy Maggie mówi, że zrobiła pyszne ciasto, wierzę jej bez zastrzeżeń. Mamy bowiem zbliżony gust w kwestii kulinariów, i w 99% to, czym ona się zachwyca, smakuje i mi. Nie inaczej było tym razem, choć muszę przyznać, że był moment zwątpienia...Kiedy podrzuciła(...)wyjdzie, to się poddaję. Wystudziłam, rozkroiłam - i odetchnęłam z ulgą. Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta zachodu.Je
Pożeraczka, czyli raz adobrzeItalian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam! składniki 1 szklanka ryżu arborio(...)arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm) roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem. Następnego dnia umieścić rodzynki w misce, zalać
Stare GaryPyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu
upichcona