oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też sos a la winegret z tego przepisu: Składniki sosu winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś (czyli wczoraj z punktu widzenia publikacji wpisu) dyżur w kuchni miał Mąż. Jego owocem były pysznie chrupiące kotleciki z pierści kurczaka. Niby nic nowego i rutyna, ale Mąż pokusił się o innowacje w panierce. Zasięgnął porady w internacie i oto co z tego wyszło: Składniki (na kotlety z jednej piersi): 1 jajko 3/4 szklanki mleka szklanka mąki bułka tarta(...)Przygotowanie: Zbite i przyprawione kotlety obtaczamy kolejno w: mące, jajku, mleku. Czynność powtarzamy. Na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Fajny prosty przepis na super chrupiącą panierkę do tradycyjnych kotletów. Polecam My z pewnością jeszcze nie raz będziemy eksperymentować z tą panierką
Kuchnia po mojemupowrotnej było odwrotnie. Co jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia(...)pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki
Moja smaczna kuchniaŚwietne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera. Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy
Takie tam pichcenieW sam raz na karnawałowe imprezy. Dziękuje Małgosia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Kuchnia PokoleńMiałam ochotę na kurczaka, takiego upieczonego w całości i w ten sposób powstało danie które dziś polecam. Kurczak tak upieczony jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo aromatyczny. Posłanie z marchewki sprawia że kurczak jest jeszcze bardziej soczysty i jeszcze bardziej pachnie latem. Maślany kurczak pieczony na marchewce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
Kolejny blog o gotowaniukapusty z zielonym ogórkiem. Z poprzedniego obiadu – łazanki – został mi kawałek kapusty, który aż się kupił by go wykorzystać Powstała pyszna surówka idealnie pasująca do chrupiących kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1/3 mniejszej główki białej kapusty (resztę wykorzystałam do przygotowania łazanek ) 1 zielony ogórek gruntowy 2 mniejsze marchewki 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku olej rzepakowy (około 3/4 łyżki
Słodkie okruszkiCoś dla miłośników klasycznych smaków - pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Proste, nie wymagające finezji i fantastyczne w smaku. Można podawać na wiele różnych sposobów - z puree ziemniaczanym i brokułami jak tutaj lub pokrojone w niewielkie podłużne kawałki podawane z sosami do maczania (niezawodna opcja na niewielką domówkę). Świetnie smakuje też na zimno
Milion Smakównajlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad
królestwo garówJedna z moich ulubionych sałatek. Dużo zielonego, smażony kurczak, słodkie mango i słodko-ostry sos. I do tego, pyszne, chrupiące, pełnoziarniste, czosnkowe grzanki. 'sałatka z kurczakiem i mango' Składniki (1 porcja): - 1 pierś z kurczaka (usmażona bez panierki lub ugotowana) - 0,5 świeżego mango - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa - 0,5 średniej cebuli (najlepiej czerwonej) - 1 ząbek czosnku - ulubiona mieszanka
CookYourselfZiemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie
Ladylaura.Uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych, chrupiące nuggetsy czyli kawałki kurczaka z dodatkiem ulubionych przypraw, w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki
Smakowite DaniaBułki pita. Domowy kebab w bułce... Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity. Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem. Polane kremowym, czosnkowym sosem. Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam! Składniki: 600 g mąki pszennej; 40 g świeżych drożdży; 15 g soli; 5 g białego cukru; 2 łyżki oleju; 276 g letniej wody. Dodatkowo: 2 filety z kurczaka; 200 ml mleka
Gospodyni Miejskajego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa i przyrządzi go czym prędzej, a nie będzie żałować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik