fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa.Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki(...)gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym i rozmarynem, która zyskuje dzięki takiemu traktowaniu wspaniały, czosnkowo-ziołowy posmak. Powstaje cudowna potrawa, miękka, delikatna z jednej strony, chrupiąca, aromatyczna, nieco pikantna z drugiej. Naprawdę świetna i godna powtórzenia.Uwagi:Do przepisu należy użyć świeżego makaronu. Marlena de Blasi poleca świeży makaron jajeczny, pocięty na 2,5-centymetrowe paski
Chilli Czosnek i Oliwaobrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo(...)chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż
W Mojej Kuchni Lubięlubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu. Dlaczego więc nie spróbować zrobić ich samemu w domu? Znalazłam sprytny sposób na zrobienie ich przy użyciu niewielkiej ilości oleju wykorzystując do tego kuchenkę mikrofalową. Chipsy te są wyjątkowo proste i zaskakująco smaczne. Zadziwiające jest jak wiele(...)przyprawami (papryką, pieprzem, suszonym czosnkiem). Plasterki rozłożyć na papier do pieczenia i wstawić ma 5 minut do mikrofalówka ustawiając najwyższą moc grzania. Po tym czasie sprawdzić czy chipsy są chrupiące, jeśli nie, wstawić na kolejne 2 minuty*.*Czas grzania zależy od indywidualnych parametrów danej kuchenki mikrofalowej, dlatego należny sprawdzać przez szybkę czy nie siedzą zbyt długo. Smacznego
Złote przepisykiedyś, że idealnie nadają się do panierki płatki kukurydziane. Takie wiecie - "corn flakes". I rzeczywiście! Jeśli dodamy do bułki tartej pokruszonych płatków panierka ma piękny kolor i jest bardziej chrupiąca. Dodam jeszcze, że nie trzeba kupować najdroższych płatków, tak więc z ekonomicznego punktu widzenia to się po prostu opłaca! Nuggetsy w domowej panierce są nie tylko lepsze, ale i tańsze(...)smażeniaSkładniki na sos czosnkowy:- 100 ml gęstej śmietany (18%)- 2 ząbki czosnku- duża szczypta soliPrzygotowanie:1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem, ale myślę, że robot kuchenny też da sobie radę ;) Następnie dosypujemy mniej więcej tyle samo bułki tartej, ile wyszło nam pokruszonych płatków. Lepiej, żeby było troszkę więcej
Kraina Tysiąca SmakówChleb na punkcie którego dosłownie oszalała moja Rodzinka. Jest Po prostu boski! Mięciutki wewnątrz i meeega chrupiący zewnątrz, nawet po 2-3 dniach. Chleb powalający wręcz na kolana, smakiem , zapachem, po prostu cudo. Niech Was nie zraża czas przygotowania, bo ja przyznam szczerze do tej pory takie przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego(...)zakwasie. Do zabrania się za ten chlebek przekonały mnie komentarzeWszyscy bez wyjątku bardzo go zachwalali, że super, że cudo i ta skórka, chyba to najbardziej do mnie przemówiło: mega chrupiąca , gruba skórka, czyli to, co uwielbiamy. Jedynym minusem jest omączona skórka ale powiem Wam , że nawet moja Córka , która nie tyka niczego co nosi na sobie ślady mąki , tym chlebem
Smaczne Zdroweszynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający.Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś(...)nagrzanego garnka. No i otrzymujemy chleb nieobsypany mąką (co dla niektórych ma znaczenie...) Sposób przekładania chleba z ręcznika oraz więcej szczegółów zamieściłam tutaj. Tak upieczony chlebuś ma super chrupiącą , grubą skórkę i mięciutkie wnętrze. Jest przepyszny ! I ten zapach tak upieczonego chleba- BAJECZNY ! Smacznego
Smaczne ZdroweProponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo
Maminek kulinarnyprzepisów na ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska od miksera
Basia w kuchnigofrownica jednak się otworzyła, trochę się po gimnastykowałam, by je wyjąc w całości ale wyszły. Po pewnym czasie miękną, ale na samym początku są tak mega chrupiące *.*(tak a pro po to na pewno będę eksperymentować z goframi z serka wiejskiego :P) Dzisiaj późno, z resztek, aby powyjadać przed świętami, na szybko, bo od rano coś robię, najpierw byłam
More food, love and dreamsmąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka to dosypać tartej bułki na mocno gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy placki są bardzo chrupiące dzięki dodaniu tartej bułki.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśliwkach rozsmarować resztę ciasta teraz na wierzchu ułożyć resztę śliwek z płatkami i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka wystudzone ciasto jest mocno śliwkowe z chrupiącą nutą........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrabarbar piec w 200C około 45-50 minut - zostawić do wystudzenia - z wystudzonego ciasta usunąć delikatnie papier do pieczenia i przełożyć ciasto na talerz ciasto jest przepyszne z chrupiącą kokosową kruszonką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka pół łyżeczki mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka
głodny alergikjest rozgrzewająca, gdyż jeśli wolisz możez do czekolady dodać trochę whisky lub wódki. Ale jeśli mają ją jeść dzieci- nie polecam alkoholu. Znakomicie się bez tego obejdzie. Smacznego jesiennego chrupania
Z Kuchni Do Kuchnimiękkie. Odsączamy i hartujemy pod bieżącą zimną wodą; osuszamy ściereczką. 2. Owijamy szparagi szynką parmeńską. 3. Smażymy szparagi na oliwie, często obracając, około 5 minut, aż szynka będzie chrupiąca. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy
My Culinary Art