sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego
karmelowyprzepis na pyszny sernik z morelami i kruszonką. Oczywiście możecie go też przygotować w wersji z brzoskwiniami. Sernik ten, choć nie jest bardzo słodki, z dodatkiem kwaskowych moreli, chrupiącej i słodkiej (bo posypanej cukrem pudrem) kruszonki bardzo nam smakował. Majka – u której na blogu znalazłam ten przepis , robiła go z serkiem quark. Ja zrobiłam go z serkiem kremowym
UgotujmyTo.plZdrowa, niskokaloryczna propozycja przyrządzenia kurczaka. Mięso pod chrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony
Czerwień i błękitsię przypaliła. 8. Mieszamy i możemy nasza patelnie przykryć pokrywk ą. 9. Gdy widzimy, że nasza cebulka się zeszkliła, a ziemniaki także są miękkie i chrupiące, oznacza to, że nasze danie, już jest gotowe. Za pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól i pieprz. Na Ukrainie
Kulinarnie z Polką na Kresachciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące
Powiedz dietom niepojemnika. Takie pierniczki możemy piec 1-4 tygodnie przed świętami. Pierniczki szybciej miękną jeśli jest ich w pojemniku dużo. Im grubsze pierniczki tym lepiej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Nie należy ich długo piec pierniczków, gdyż staną się suche i mogą nie zmięknąć. Pierniczki wyjmujemy z piekarnika gdy są miękkie
Luźna Kuchniachleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam, że dość szybko go przetestuję… Chleb z kaszą gryczaną wyszedł wspaniały! Okazał się być bardzo delikatny, mięciutki, z pachącą, chrupiącą skórką. Dodałam do niego też garść siemienia lnianego, a następnym razem chodzi mi po głowie dodanie do niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia
UgotujmyTo.plduzi. Często podawane w stołówka szkolno-przedszkolnych. Dla większości z nas, przywołują miłe wspomnienia. Przynajmniej moje są miłe:) Te które dzisiaj Wam proponuje są bardzo lekkie, puszyste i z chrupiąca skórką. Ja podałam je z dżemem z jagód leśnych Nasza Chata. Powiem Wam, że "niebo w gębie" :) Składniki: 270 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka cukru
Ala piecze i gotujeZalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem
tojestpyszne.blogspot.comKolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe
Amatorka kuchennaWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki
Ciastkozercyminut Składniki: 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki domowej granoli 3 łyżki ziarenek owocu granatu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce. Natomiast jeśli nie lubicie chrupiącej granoli, najpierw można wymieszać jogurt z granolą, odczekać parę minut dopiero wtedy dodać granat. Warto też zwrócić uwagę na to jaki jogurt kupujemy. Najlepszy jest taki, który nie zawiera żelatyny
Kulinarne przygody Gatityeksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona 3-4 korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu
Kuchnia BeatyGorące śniadanie czy kolacja to dobra rzecz szczególnie w chłodne dni, proponuję CHRUPIĄCE PARÓWKI szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre. SKŁADNIKI: 6 cienkich parówek 2 jajka bułka tarta, płatki kukurydziane 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy
Kuchnia Beaty