mąką, potem zamoczyć w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia Ja podawałam z kiszoną kapustą i ziemniakami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfrancuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Vegeta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTrzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobiłam eksperyment, który się udał :) Przecież kuchnia jest od tego, żeby w niej eksperymentować :) Pianka, która powstała wokół bezy, to skarmelizowany cukier "kipiący" podczas pieczenia. Bezy z zewnątrz są chrupiące, w środku mokre, trochę lepkie. Ja takie lubię, ale to sprawa kubeczków smakowych. Składniki: 2 białka szczypta soli 125 gramów cukru pudru (jeśli nie mamy to robimy własnoręcznie - tutaj, przy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKiedyś robiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem. Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są! Składniki: na ciasto: 260 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz brownies. Cały proces przygotowań trwa maksymalnie 30 minut. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 12 brownies: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę
My Culinary Artsarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami
Moje Qulinariasycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula
Ostra na Słodkoeuropejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata
Poezja smakuPrzepiękne, słodkie i chrupiące bezy, z okazji dnia Św. Walentego! ;-))) Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy! Pięknej niedzieli ! Cmooook! SKŁADNIKI: 4 białka 250g
SMYKWKUCHNImieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca
noteskulinarnyfigaPiękna złota jesień zbliża się wielkimi krokami dlatego dzisiaj na blogu taka mała inspiracja, zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. składniki na 3 porcje : 2 śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy
noteskulinarnyfigakarkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną – na pewno warto wypróbować V – dania z jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana w taki sam sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić
noteskulinarnyfigarestaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoprzedniego obiadu. I tak naprawdę czy zrobimy je z ziemniaków wczorajszych czy specjalnie gotowanych smakują tak samo dobrze. Kuleczki ziemniaczane są smacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską. Chrupiące kuleczki ziemniaczane SKŁADNIKI: 0,5 kg ziemniaków sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka mąki 1 jajko olej do smażenia papryka słodka Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki