czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki(...)piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną
Stare Garydzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z ciecierzycy i mąki kukurydzianej??? Pyszne chrupiące i do tego zdrowe. Ja swoje podpłomyki smażyłam na niemalże suchej patelni. Dodatek talarków ziemniaczanych oraz świeżych papryczek chili a także czarnych oliwek i czerwonej cebuli czyni danie piękną(...)cayenne szczypta cukru 1/2 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: 3 średniej wielkości ziemniaki 2 małe lub 1 duża cebula czerwona garść czarnych oliwek 200 świeżych pieczarek 1/2 papryczki chili czerwonej (świeżej) pęczek świeżego koperku oregano bazylia tymianek sól i pieprz 2 łyżeczki - oliwy z oliwek Wykonanie
vaniliowoczekoladowaCiasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i
Słodka Stronaogniu, układamy na niej obrane pieczarki, salami oraz umyte pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut. Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel
Emcia Pichciplacki z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Kiedyś przygotowywałam placki z kalafiora i bardzo nam zasmakowały dlatego na ich podobieństwo przygotowałam placki z warzyw korzeniowych. Znalazły się w nich marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i mnóstwo aromatycznych przypraw. Są bardzo lekkie, pożywne i smaczne. Zwłaszcza teraz gdy śnieg leży za oknem takie chrupiące placuszki to doskonały sposób na obiad
Życie ze smakiempodsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pieczarki i brukselkę. Mieszamy. Całość możemy podlać wodą, aby brukselka szybciej zmiękła. Innym sposobem jest wcześniejsze obgotowanie brukselki we wrzącej wodzie (blanszowanie), dosłownie 5 minut. Później wystarczy zahartować warzywo (czyli zanurzyć w lodowatej wodzie) i pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników. Lubię, gdy brukselka jest półtwarda i chrupiąca. Całość doprawiamy do smaku. Mieszamy
Moja smaczna kuchniaHaloum SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 jednakowej wielości bakłażany 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka) ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane) 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego szczypta chili lub pasty z chili - Sambal kopiasta(...)pieprz do smaku Nie wiem jak inni ale ja po prostu uwielbiam potrawy zapiekane pod beszamelem a do tego starty na beszamel ser, który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki. Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny
Sztuka gotowania w/g Samiryimprezy! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym. ROLADA SEROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS TUTAJ Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami to pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! PIECZEŃ(...)chrupiące. Polecam! NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Zawijane naleśniczki z mięsno-warzywnym farszem zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego i żółtego sera. Bardzo smaczne danie. TORCIK MEKSYKAŃSKI Z TORTILLI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska w kształcie tortu, z tortillą, warzywami i mięsem mielonym. ROLADKI NALEŚNIKOWE ZAPIEKANE POD BESZAMELEM PRZEPIS TUTAJ Naleśniki zapiekane z pieczarkami
Blog z Apetytempomidorowym, posypać przyprawą do pizzy pieczarki podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką kucharka, wystudzone rozłożyć na cieście, dodać plastry szynki konserwowej rozłożyć pokrojone cebule, paprykę, pomidory, mozzarellę, plastry sera, piekarnik nagrzany na 200 C, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu na 160 C z 10 minut, podawać z keczupem - smaczna, sycącą pizza z chrupiącym ciastem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na dwie pizze o śr ok 35cm 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego
Kuchnia w czekoladzieinni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam! Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach! Ps. ZAWSZE się udaje(...)minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy albo majonezowy – z ziołami. Ulubiona wędlina , pieczarki , ser mozzarella. Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy! Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ). Smacznego
Ostra na Słodkopieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były
Smaki Na Talerzupieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były
Smaki Na Talerzurazem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gotowy rozbić jajka i smażyć przez chwilę według uznania. Posypać solą, pieprzem i papryką. Mi najbardziej odpowiada wersja jajka sadzonego, kiedy jest chrupiące po bokach. Białko jest dobrze
kuchniabellissima.wordpress.com