chrupiące pieczarki - 959 przepisów (strona:45/64)

Sałatka „Król imprezy” 119

układamy warstwowo: – porwaną na kawałki sałatę lodową – pokrojoną w piórka czerwoną cebulę – sparzone, pozbawione skórki oraz pestek, pokrojone pomidory – przestudzone podsmażone mięso – przestudzone podsmażone pieczarki – osączoną z zalewy kukurydzę – osączoną i przepłukaną czerwoną fasolę – jogurt naturalny zmieszany z majonezem, doprawiony solą i pieprzem – starty na tarce o grubych oczkach ser żółty(...)chipsy nie namokły od reszty składników). Ja użyłam tylko pół paczki chipsów, resztę zakosiło mi moje dziecko i żałowałam, że w sałatce nie mam ich więcej, bo przyjemnie chrupały;) Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą 139

wersji z grzybami pachnie doskonale Jeśli nie macie czasu lub ochoty, na robienie ciasta kruchego, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Zamiast kurek, sprawdzą się każde grzyby, łącznie z naszymi pieczarkami. Tak w ogóle, to planowałam tartę ze szpinakiem i byłam pewna, że posiadam zamrożony, siekany szpinak. Już wyobrażałam sobie, jak dodaję do masy gałkę muszkatołową, pianę… Wróciłam radosna(...)smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą. Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/tarta-z-kurkami.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","300 g m\u0105ki pszennej\r"," 1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia

Mieszam w Garnku
MENU NA BOŻE NARODZENIE 153

wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie(...)grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona

Smaczne Zdrowe
PLACEK PO ZBÓJECKU 162

garnka i zalałam wodą.Na małym ogniu mięso się dusiło wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim,czosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2  łyżki mąki ziemniaczanej(...)być placek z ziemniaków a nie z mąki), jajka,majeranek,sól i pieprz. Usmażyłam je na oleju na patelni Placki najlepiej smażyć przed samym podaniem, są wtedy chrupiące i ciepłe. SMACZNEGO! Zapraszam również na: placuszki ziemniaczane bez mąki. placki ziemniaczane z kurkami

potrawyregionalne
Pizza na ziemniaczanym spodzie 292

sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :)Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny.Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych preferencji lub po prostu oczyszczamy lodówkę z zalegających produktów(...)jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad

Kraina Miodem Płynąca
Odrywane mini tacos 144

imprezowe wieczory albo spotkanie z przyjaciółmi. Trochę przypomina pizzę,  nie wymaga krojenia, wystarczy sięgnąć i oderwać kawałeczek dla siebie.  Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduell. Ich rolnicy stosują płodozmian, aby  zmniejszyć liczbę chorób i insektów, a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez(...)szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduell (lub sama kukurydza) 4 łyżki startego sera żółtego Przygotowanie: ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,które

Bon appetit mon amie
Jajka w koszulkach w sosie meurette 127

patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, pół pęczka natki pietruszki(...)kromki miały kształt koła (te "odpadki" przydadzą się później do wytarcia sosu z patelni, uwierzcie mi, że rewelacja). I grillujemy kilka minut w piekarniku, aż będą rumiane i chrupiące.  Teraz jajka: gotujemy wodę z łyżką octu z białego wina. Woda ma leciuteńko bąblować tylko, ledwo ledwo. Nie może wrzeć za bardzo, bo zniszczy strukturę białka. Jajko wbijamy do miseczki

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym 239

szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć przesmażone pieczarki i ugotowaną pierś z kurczaka. Zawinąć, formułując rulonik. Przygotowane naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać naleśniki. Na sam wierzch posypać startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia

Ugotować
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 189

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią. Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz. Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  Sos:   400 ml passaty pomidorowej  2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo:  żółty ser pieczarki kiełbasa pomidor Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie

Di gotuje
Żurek wielkanocny na zakwasie 197

przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku suszonego Sposób przygotowania żurku: Do garnka wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy. Po ok. 20 minutach(...)garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy z pokrojoną kiełbaską, jajkiem i świeżym, chrupiącym- najlepiej domowym pieczywem

Kuchnia w czekoladzie
Boeuf Strogonow 120

obraną i pokrojoną w pióra cebulę.  Po około 5 minutach do cebuli dodać umyte i pokrojone pieczarki. Mniejsze pieczarki przeciąć na pół, a większe na 4 części. Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut(...)ugotowaniu mięso przykryć i odczekać około 10 minut, aby zatrzymał się proces gotowania i mięso odpoczęło. Wołowina podana od razu po ugotowaniu może być nieco twarda. Podawać z chrupiącą bagietką lub dobrym razowym chlebem. Zobacz również: wołowina po burgundzku

Kuchcik gotuje
Ai Cecinelli czyli rybna pizza 188

Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków. Składniki: Ciasto: 42g świeżych drożdży 300g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonego fileta z łososia 130g krewetek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 150g pieczarek 1 garść kukurydzy z puszki kilka czarnych oliwek 300g żółtego sera gouda sól pieprz oregano Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 137

desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy polędwiczkę wypakowaną z folii i szczelnie zawijamy(...)piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur, ale o tym następnym razem. Chrupiące ciasto, bogaty aromat grzybów i soczyste mięso. Nic dodać, nic ująć – to potrawa na wykwintny obiad, kolację… i nie tylko. Inspirację znalazłam w Kuchni Maćka . Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 225

zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem(...)zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą, chrupiącą bagietką. I koniecznie z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina! Bon appétit

W kuchni Katie
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1796

jaglanej z ziemniakami   dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej. Pyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12 kotletów. Składniki kotletów: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 600ml bulionu warzywnego(...)czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz do smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć

Smaczne Zdrowe
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 226

Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia(...)łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu

Ratunku obiad
Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 168

Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki w porach 509

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania