chrupiące pieczarki - 959 przepisów (strona:47/64)

Placki z białej kaszy gryczanej z bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym 152

gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede wszystkim są mega dobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy(...)wodą. Wbij do niej jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i łyżką nałóż cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron Podawaj z usmażonym chrupiącym bekonem i jajkami sadzonymi. Jeśli lubisz, skrop całość syropem klonowym

Food Square
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 314

obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.  Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku, po kilku minutach gasimy płomień, podajemy zaraz po przygotowaniu posypane orzechami włoskimi.  Więcej przepisów(...)Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto

Moja smaczna kuchnia
Golonka w bigosie z młodej kapusty 159

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucić do mięsa pieczarki przecięte na pół i chwilkę smażyć. Grzyby muszą stracić kolor surowizny. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, magii, grzyby suszone. Wlać wodę, zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym(...)dolewać wody. Przygotowanie bigosu – na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier pomidorowy i grzybki suszone. Smażyć aż kapusta zmięknie. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić na później. Jak mięso już jest prawie

Kuchnia Pokoleń
Wołowina po burgundzku 102

Przepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam(...)bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać

Raj dla Podniebienia
Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami ) 154

kroimy w 2 cm talarki i podsmażamy na oliwie po 10 minutach dodajemy syrop/melasę i podważamy do skameralizowania się cukru.  4. Warzywa kroimy w zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki .  5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy(...)Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem) 8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki

vaniliowoczekoladowa
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól i pieprz do smaku - podduszona cebulka Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki,cebulkę zeszklić na oleju ,dodać pieczarki,poddusić ,jak będzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki(...)patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut, wyrośnięty rozczyn i resztę

Wypieki Rene
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 160

dopiero potem tej, swego rodzaju, lasagne light. Starałam się, żeby "light" była cała potrawa - nie tyle, co w kaloryczności, ale w smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim(...)pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 156

znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej: Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna(...)Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 mała cebula

Moja smaczna kuchnia
Tureckie chlebki z mięsnym farszem 125

Witam, dziś chciałabym przedstawić przepis na coś ekstra :-) Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym.  Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska.  Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej(...)Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 173

ciepłe z czerwonym barszczem. Moje uwagi : Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około 30 min. w mleku, a potem osaczyłam na sicie. Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony czosnek razem z cebulą. Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda(...)wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną  alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące

Proste Potrawy
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 128

dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy(...)jajka dobrze roztrzepać, maczać w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA 137

Moja propozycja na danie z kurczaka, które robi się bardzo szybko. Mięsko wychodzi aromatyczne, chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy(...)Ustawiłam na funkcję opiekanie z grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami i surówką. Smacznego :) MAŁA RADA: Między mięso możemy nabić pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa

Pani na deser
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 206

Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię.  I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek.  Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji.  Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni(...)dużym! Tę wersję podpatrzyłam w Poezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 1 kg pręgi lub łopatki wołowej 200 g wędzonego boczku 3 łyżki mąki 250 g małych pieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 122

wyłącznie na mące pełnoziarnistej (okej z domieszką pszennej :D). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie(...)wymieszaj z pszenną, dodaj jajko i sól, następnie rozrobione drożdże. Zagnieć pożądanie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 159

Uwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się serze. Genialne w swojej prostocie. Mmm... na samo hasło pizza robię się głodna. Wprawdzie najprościej złapać za telefon i zamówić z wypróbowanej pizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań(...)portfelach delikatnie mówiąc susza, więc zamawianie nie wchodziło w grę. Za to w lodówce podstawowe produkty obecne, zapas mąki i drożdży też ... Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po pieczarki i czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji

Kuchnia po mojemu
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 167

ugniatamy. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy. Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro(...)pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni,  odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza

Moniki Smakołyki
Pizza bez glutenu 120

łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam(...)minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie aż ciasto będzie chrupiące

nietadieta