chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:51/153)

Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 184

oczywiście bardzo zdrowy. Zwykle zaczyn robię na mące, cukrze, drożdżach i wodzie, a tu Asia miesza sobie wodę, ziarna miód, drożdże i wodę. No co, ja nie spróbuję? Spróbowałam i no powiem Wam, że fajnie wyszło. W dodatku ten chleb jest dla takich leniuchów jak ja, no i zapracowanych, nie trzeba go wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo(...)działać mi tam, bo naprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu (40 g) 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (40 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (80 g) 2 łyżki otrąb orkiszowych (30 g) 1 i 1/2 łyżeczki soli

Blondynka Gotuje
CHLEB HUNZÓW 202

niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie.  Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 164

bułeczkach maślanych czas na coś z pełnego ziarna. Jedynie do rozczynu użyłam białej mąki pszennej. Chlebek jest dość zbity i ciężki, co jest cechą typową dla wypieków pełnoziarnistych. Nie jest jednak za twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki(...)Dodać zaczyn i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 40 minut w 200°C (góra/dół). Smacznego

Pełny talerz
Zupa z KONOPI na zakwasie 228

Miałam okazję testować produkty spożywcze i kosmetyczne z konopi ze sklepu:  www.biokonopia.pl   Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej(...)prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc. Dlaczego konopie? Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9) • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion • w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowe trio na chrupiącej kromce 259

łyżeczki miodu akacjowego     szczypt mielonego chili Dodatkowo:          150 g twarogu wędzonego     ziarna siemienia lnianego do posypania     ziarenka czarnuszki do posypania     4 szt kromek chlebka żytniego WASA   Do dzieła!  1. Buraka myjemy, po czym gotujemy w skórce w garnku(...)sokiem z cytryny. Miksujemy na mus. 2.Kolendrę umieszczamy w moździerzu. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, miód, chili i rozcieramy na pastę. 3.Kromki chleba WASA smarujemy musem z buraka, kruszymy twarożek wędzony, smarujemy pastą z kolendry i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz siemienia lnianego. Dekorujemy świeżą kolendrą i zajadamy. Uwaga - pyszne

Sajkofanka smaku
Mleka roślinne - przegląd produktów dostępnych w sklepach sieciowych 253

Białko 0,2 g Sól: 0,1 g Alpro Napój sojowy o smaku bananowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, obtłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy: B2, B12, D2, naturalny aromat. Cena : 3,49zł / 200ml Wartość odżywcza(...)cukry: 5,9 g Błonnik: 0,6 g Białko: 3,0 g Sól: 0,14 g Alpro Napój sojowy o smaku waniliowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, cukier, obtłuszczone ziarno soi (5,8%), węglan wapnia, aromaty, sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), stabilizator (guma gellan), witaminy: B2, B12, D2. Cena: 3,49zł / 200ml 12,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g

Zielona Kuchnia
Hardcorowy chleb razowy 230

się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie

Z butelką mleczka w tle
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 145

zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie(...)Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut. Krok 3. Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Moja Książka Kucharska
Chleb wieloziarnisty I 120

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 129

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się

cucinare
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 167

mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 430 ml letniej wody Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wstęp do pieczenia chleba. 211

się, powodując wzrost chleba.  Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte.  Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren pszenicy.  Ziarno składa się z : bielma i zarodka .  Okrywa (łuska) , to najbardziej zewnętrzna warstwa, zbudowana głównie(...)Zarodek bogaty jest w białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Bielmo to największa część ziarna, składa się przede wszystkim z białka i skrobi. Mąka która zawiera też okrywę i zarodek jest ciemniejsza i nazywana jest mąką pełnoziarnistą.  Mąka biała składa się tylko z bielma.  Chleby z mąki pełnoziarnistej są, ciemniejsze i mniej jednolite w kolorze niż wypieki z mąki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb pełnoziarnisty 160

Dość często gości u mnie, ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :) Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Cebulowy chleb z kozieradką 159

wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi i trzeci dzień jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek(...)minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową

greenscarf
ciemny chleb razowy z lnianym siemieniem 172

będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki  (razowej z pełnego przemiału), oraz ma duży dodatek ziaren lnu, ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle(...)ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie my nagrzewamy piekarnik do 220 stopni  (robimy to najpóźniej na 30 minut przed pieczeniem) i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze

Miód i pieprz