oczywiście bardzo zdrowy. Zwykle zaczyn robię na mące, cukrze, drożdżach i wodzie, a tu Asia miesza sobie wodę, ziarna miód, drożdże i wodę. No co, ja nie spróbuję? Spróbowałam i no powiem Wam, że fajnie wyszło. W dodatku ten chleb jest dla takich leniuchów jak ja, no i zapracowanych, nie trzeba go wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo(...)działać mi tam, bo naprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu (40 g) 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (40 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (80 g) 2 łyżki otrąb orkiszowych (30 g) 1 i 1/2 łyżeczki soli
Blondynka Gotujeniego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie. Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę
Jeść, by żyć w zdrowiubułeczkach maślanych czas na coś z pełnego ziarna. Jedynie do rozczynu użyłam białej mąki pszennej. Chlebek jest dość zbity i ciężki, co jest cechą typową dla wypieków pełnoziarnistych. Nie jest jednak za twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki(...)Dodać zaczyn i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 40 minut w 200°C (góra/dół). Smacznego
Pełny talerzMiałam okazję testować produkty spożywcze i kosmetyczne z konopi ze sklepu: www.biokonopia.pl Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej(...)prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc. Dlaczego konopie? Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9) • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion • w oleju
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki miodu akacjowego szczypt mielonego chili Dodatkowo: 150 g twarogu wędzonego ziarna siemienia lnianego do posypania ziarenka czarnuszki do posypania 4 szt kromek chlebka żytniego WASA Do dzieła! 1. Buraka myjemy, po czym gotujemy w skórce w garnku(...)sokiem z cytryny. Miksujemy na mus. 2.Kolendrę umieszczamy w moździerzu. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, miód, chili i rozcieramy na pastę. 3.Kromki chleba WASA smarujemy musem z buraka, kruszymy twarożek wędzony, smarujemy pastą z kolendry i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz siemienia lnianego. Dekorujemy świeżą kolendrą i zajadamy. Uwaga - pyszne
Sajkofanka smakuBiałko 0,2 g Sól: 0,1 g Alpro Napój sojowy o smaku bananowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, obtłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy: B2, B12, D2, naturalny aromat. Cena : 3,49zł / 200ml Wartość odżywcza(...)cukry: 5,9 g Błonnik: 0,6 g Białko: 3,0 g Sól: 0,14 g Alpro Napój sojowy o smaku waniliowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, cukier, obtłuszczone ziarno soi (5,8%), węglan wapnia, aromaty, sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), stabilizator (guma gellan), witaminy: B2, B12, D2. Cena: 3,49zł / 200ml 12,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g
Zielona Kuchniasię odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie
Z butelką mleczka w tlezrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie(...)Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut. Krok 3. Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Moja Książka KucharskaJeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się
cucinareJeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się
cucinaremąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 430 ml letniej wody Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię, powodując wzrost chleba. Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte. Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren pszenicy. Ziarno składa się z : bielma i zarodka . Okrywa (łuska) , to najbardziej zewnętrzna warstwa, zbudowana głównie(...)Zarodek bogaty jest w białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Bielmo to największa część ziarna, składa się przede wszystkim z białka i skrobi. Mąka która zawiera też okrywę i zarodek jest ciemniejsza i nazywana jest mąką pełnoziarnistą. Mąka biała składa się tylko z bielma. Chleby z mąki pełnoziarnistej są, ciemniejsze i mniej jednolite w kolorze niż wypieki z mąki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDość często gości u mnie, ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniawiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi i trzeci dzień jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek(...)minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową
greenscarfbędzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki (razowej z pełnego przemiału), oraz ma duży dodatek ziaren lnu, ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle(...)ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie my nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (robimy to najpóźniej na 30 minut przed pieczeniem) i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze
Miód i pieprz