chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:56/153)

Chleb pszenno-żytni 146

tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę

Kolorowy Przepisownik
Chleb baltonowski z mieszanki gotowej 131

mieszanki chlebowej (moje opakowanie zawierało 1 kg mieszanki) 5 g drożdży instant dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu Przygotowanie : Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu.    Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł się ciut za mocno

Proste Potrawy
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 100

Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)szklanki mąki orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Trzech Króli 133

prezenty. To tego dnia, według podań, trzej mędrcy ze Wschodu przybyli do Betlejem z podarunkami. Na tę okazję wypieka się specjalny, dekoracyjny chleb. Zgodnie z tradycją, powinna być w nim zapieczona srebrna moneta, porcelanowa figurka lub suszone ziarno fasoli, a szczęśliwy znalazca jest ogłaszany królem.  Składniki: - 45 dag mąki pszennej - 6 łyżek cukru - 1/2 łyżeczka soli - 3 dag drożdży(...)ozdobić bakaliami wciskając je w ciasto. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 30-35 minut. Po wyjęciu odstawić na kratkę kuchenną aby odparowało. Źródło przepisu " Encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Paluchy drożdżowe 100

Na śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się

Moje Małe Czarowanie
Nocne bułeczki drożdżowe 291

Upiekłam bułeczki, pyszne bułeczki, cudne bułeczki i wiecie co? zniknęły szybko. Będę piekła znowu a czy Ty ze mną? Twój wybór, ja powiem natomiast że są

Moje Małe Czarowanie
Chleb wieloziarnisty na krupczatce 412

smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 płaska łyżka

Ala piecze i gotuje
Pszenny razowiec z lnem 110

Kolejny pyszny bochen dziś na moim stole. Chleb zawiera sporo mąki graham dzięki temu jest dużo zdrowszy niż chleby tylko z białej mąki. Dodatkowo dodałam do

Moje Małe Czarowanie
Chleb wieloziarnisty 134

Smak tego chleba powalił mnie na kolana, tak po prostu. Znalazłam, upiekłam i jeszcze ciepłą pajdę zjadłam z masłem i...doznania cudowne. Chleby wieloziarniste to jest

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - owsiany 186

Dziś przedstawiam kolejny pyszny bochen chleba dla zaawansowanych i dopiero co zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smakowity. Miękki

Moje Małe Czarowanie
kiszenie zakwasu na żur 145

zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki letniej wody sposób wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście

Miód i pieprz
Pszenny chleb z płatkami 159

Zdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce? Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba. Miąższ

Moje Małe Czarowanie
Pizza włoska - z gotowej mieszanki. 164

Przygotowanie tej pizzy nie nastręczało mi żadnych trudności, a to dlatego, ze posłużyłam się gotową mieszanką  do wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej

Proste Potrawy
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 214

Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach

Mia Cucina Sofieta
Rogale śniadaniowe 267

warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.  Rogale śniadanioweSkładniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania