wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle!Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia.Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie(...)ciasto ponownie i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się nie upiecze i będzie zakalec , poniżej widać na zdjęciu jak wyrósł Trzeba pamiętać aby odpowiednio szybciej włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać
Wypieki Renealbo właśnie wróciłam z zakupów i orientuję się, że kupiłam wszystko, nawet kasztany, ale nie ma chleba :( W spiżarni zwykle są drożdże, mąka, cukier, sól, trochę ziaren
Na moim stolerazowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :) Zakwas
Kulinarne PrzebojeTak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka. Przygotowanie: W słoju wymieszaj mąkę
wegujemyskładniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki
Smaki Przyprawy i KoloryZamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na
Moje Małe Czarowanienależy dodać do kiszenia wiecej wody. Składniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać. Dodać
Mama Gotujewkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni.Słoiczek drugiSer fetaCzarne oliwkiKilka ziaren kolendryCzosnekListek bazyliiOliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki są smaczne, aromatyczne, łatwo je zrobić
Kulinarna rozmowaChleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta... Norweski chleb górski PRZEPIS (źródło: Nigella Lawson "Jak być
coolinarnastrefa.blogspot.comznam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę. cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki(...)wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Smacznego! W styczniu piekli: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Dany
Stare Garytydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu. Składniki na jeden wielki 2 kg lub dwa mniejsze” 500 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej 350 g zakwasu(...)instrukcję, jak krok po kroku cieszyć się latami własnym zakwasem ) 600 ml wody w temp. pokojowej (używam przegotowanej lub mineralnej prosto z butelki) łyżka soli (20 g) 100 g ziaren sezamu (podprażyć na suchej patelni) 5 łyżek syropu klonowego lub innego płynnego wegańskiego słodu Wszystkie składniki umieść w na tyle dużej misce aby po podwojeniu swojej objętości ciasto
greenscarfzawiera glutenu. Jest źródłem białka (zawiera go około 12%), błonnika, wapnia, magnezu, cynku oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie
pyszne zdrowości