Święta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli
Rozpustne gotowanieNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze
Kuchnia Łukaszaminutach temp. ponownie obniżamy teraz do 220 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut. Gotowy chlebek wyjmujemy i studzimy na kratce. Tradycyjnie chleb ten wypieka się w piecu opalanym drewnem, no cóż, w moich warunkach domowych niestety nie jest to możliwe, więc pozostaje piekarnik :) Smacznego
Moja Książka KucharskaMój ulubiony chlebek bananowy - delikatny, mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przepis dopracowałam do perfekcji, zawsze się udaje! :) Składniki (na keksówkę o wym. 20x12cm): 4-5
Domowa Cookierenka AgiPyszny, lekko wilgotny chlebek bananowy z dodatkiem ekspandowanej komosy ryżowej, której ziarenka przyjemnie chrupią podczas gryzienia. Chlebek jest lekki, o zrównoważonej słodkości i co najważniejsze - niezwykle
Domowa Cookierenka AgiPrzyznam, że od dawna chodził za mną ten przepis - obiegł już chyba cały świat, więc nie mogę pozostać w tyle :) Mnie osobiście najbardziej przypadła wersja bez
Domowa Cookierenka AgiKolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu a przepis
Moje domowe kucharzenieLutowa piekarnia i chleb ubijany .. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko .P rzepis na chleb z książki Hanne
Moje domowe kucharzeniebardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto
Życie zamknięte w smakurazowiec z kminkiem i melasą Podczas wypieku tego chleba, stała się rzecz w moim domu niezwyczajna. Otóż domownicy, którzy zdążyli już przywyknąć do domowych wypieków i traktować je jako czynność zupełnie naturalną. Tym razem jednak, kręcili się niecierpliwie przy piekarniku, wciągając nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba. Bowiem
Miód i pieprzjest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej „piętce”? Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy(...)szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml
Raj dla PodniebieniaŻurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny. SKŁADNIKI: 2 czubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość
Kopystką po garachpleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może
Niedzielny kucharzczas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest podstawowy(...)zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni), ale jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba
Pełny talerz