Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę
Kuchnia domowa AniCzas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki
Różowa kuchniaNigdy nie piekłam chleba na zakwasie, ponieważ zakwas nigdy mi nie wychodził. Ale spróbowałam jeszcze raz i pora roku oraz ciepły grzejnik okazał się receptą na
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNaturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do
Kuchnia na wzgórzuWakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami
Moje domowe kucharzenieWczoraj wieczorem upieczony...dziś akurat na śniadanko..tym razem chlebek piekłam w multicookerze ..przepis na chleb znalazłam tutaj. 700 g mąki 35 g świeżych drożdży
Moje domowe kucharzenieŚwietny dodatek do kanapek ,domowej roboty. Składniki 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim) 2 puszki szprotek w oleju 1 puszka
R'n'G KitchenLubicie zapach pieczonego chleba w domu? Ja uwielbiam. A kto nie lubi, świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na
wyzwania kuchenneProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo
wyzwania kuchennemoże być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. Polecam! PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM - 300 g mąki pszennej - 180 g mąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant
SMYKWKUCHNIWitam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta
Uwaga Babcia Piecze Chlebkanapkach może pojawiać się coraz większy bukiet warzyw, aż nastąpi moment, w którym część warzyw stanie się tańsza od chleba i będzie można skomponować śniadanko bez pieczywa i bez konsekwencji dla budżetu domowego. Częstym problemem, dość nie racjonalnym jeśli chodzi o styl życia, jest paradygmat, że zdrowy styl życia jest drogi. To może być zaskoczeniem dla wielu osób(...)żytni średnio 4,5; chleb zwykły-pszenny średnio 3,5. I robimy zadanie z X-ami 4,5/2,7 = 60/Xż przekształcamy Xż=60*2,7/4,5 to daje że Xż = 36 zł 3,5/1,5 = 60/Xp przekształcamy Xp=60*1,5/3,5 to daje że Xp = 26 zł Jak widać różnica w budżecie domowym
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby
Ze smakiem i z pasjąPszenne bagietki na drożdżach to proste pieczywo , z którego wypiekiem poradzi sobie nawet największy laik. Pszenne bagietki należą do najszybszych domowych wypieków. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki
codojedzeniaZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili
Smaczne Zdrowewięc chuda nie jest. Do masła i do ubijania kremów nadaje się wyśmienicie, a w składzie nie ma żadnych bonusów w postaci mączki chleba świętojańskiego. TUTAJ znaleźć można więcej informacji na temat wyrobu domowego masła, a TU znajdziecie informację, gdzie 42% śmietankę można kupić. Składniki: 2 śmietanki 42% z Piątnicy (400 ml) oraz drewniana (lub inna forma) gaza
bistro mamaroste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty
SzczyptaSmaQUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna PyzaMini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u
Blog z ApetytemWygląda na to, że w tym roku znów nie zdążę z formą na lato. Nie ma szans. Oczywiście tradycyjnie postanowiłam od stycznia przejść na dietę, ale
brunetkawkuchniskładniki: świeża tłusta śmietana (schłodzona) zimna woda do wypłukania maślanki wykonanie: Najlepiej użyć swojskiej śmietany, czyli takiej zebranej z mleka prosto od krowy. W tym przypadku
Domowy Smak JedzeniaPuszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa
Ogrodnik w podróżyskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się
Rozpustne gotowanieMoje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Bułki dyniowe wyrosły jak zwariowane. Dodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę
codojedzeniamożecie zobaczyć w tym numerze? Na pewno letnie smaki i zapachy pod postacią m.in. ogórka, rabarbaru i truskawek. Zapraszamy Was do naszej Domowej Piekarni, gdzie czekają pyszne bułki i pachnący chleb. Dla osób na diecie bezglutenowej stworzyłyśmy osobne miejsce. Oprócz artykuły na ten temat, czeka na Was sprawdzony przepis na bezglutenowy chleb z kaszą gryczaną. Powstał również nowy dział
Codzienna kuchnia niecodziennajeszcze bardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 100 g pasty tahini sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 75 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: oliwa z oliwek kumin
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu naturalnego 4 łyżki kakao 70 % 50 ml oleju konopnego 125 ml mleka wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni
Domowy Smak JedzeniaBułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyKoreczki to obowiązkowe "danie" na przyjęcia. Zrobimy je w kilka chwil ze składników, które akurat mamy w domu.. Ja do ich użycia wykorzystałam domową pieczeń z tego przepisu. Składniki: 2 kromki chleba żytniego 2-3 listki sałaty strzępa kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 grube plastry pieczeni 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki sosu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pelusiowa Kuchniaskładniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowanieDzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowaniekupowane pewnej firmy w małych pudełeczkach, a zawierające tyle chemii że głowa boli. I to był dobry wybór bo pasta smakuje wybornie na świeżym chlebie, czy jako farsz do jajek. Zachęcam do domowego robienia takich past. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikminut. Studzić na kratce. Smacznego!Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni
Stare GaryOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki: 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej
Apetyczna babeczkaostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku. Smacznego
Taste Of My DayOstatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna
Apetyczna babeczkaKiedy zostaje kawałek kurczaka w lodówce, na którego już nikt nie ma zbytniej ochoty, zaczyna się wielkie kombinowanie,co by tu z niego przyrządzić, aby nie
W kuchni Karmel-itki