chleb domowy - 4322 przepisów (strona:157/289)

Domowa bagietka pszenna 172

Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w

UgotujmyTo.pl
Bułeczki z makiem 180

kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 149

kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego

My simple kitchen
Chleb pytlowy 174

Dawno nie było domowego chlebka, więc pozwólcie, że teraz zapoznam Was z przepisem, który do nieskomplikowanych i prostych nie należy. By upiec ten w pełni żytni pytlowy chleb, potrzebny jest zakwas chlebowy. Jak to wyhodować pisałam dokładnie w tym wpisie . Oprócz zakwasu głównym czynnikiem, który wpływa na smak chleba, jest czas. Pieczywo składa się z trzech faz i każda wymaga

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 188

Jestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Prosty chleb pszenny 114

wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się na tosty, pudding chlebowe czy bułkę tartą Składniki Czas przygotowania(...)godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy

Słodki Kompromis
Pizza chlebowa 127

Nie wiecie co zrobić z czerstwego chleba? to ja wam podpowiem..pizzę...Kiedyś już robiłam zapiekankę z chleba ,a teraz zrobiłam coś w stylu pizzy..i

Moje domowe kucharzenie
Co Lila jadła w środę? 31 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 139

wlewamy szpinak i całość mieszamy. Smacznego!  ❤ Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila(...)środę?  27 Co Lila jadła w środę?  28 Co Lila jadła w środę?  29 Co Lila jadła w środę? 30 Co Lila jadła w święta? Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 208

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika

Gospodyni Miejska
Bułki domowe wielozbożowe 163

Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki  jak z paryskiej piekarni  Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie krokiety z chleba 114

skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju

Krokusowy Dom
Chleb gryczany bez jajek bez glutenu 137

pamięć takie wspomnienia z dzieciństwa, grube pajdy chleba ze smalcem ze skwarkami i własnoręcznie ukiszonym ogórkiem. Na smalec pewnie każdy ma swój domowy przepis ( jakbyście chcieli nasz to dajcie znać w komentarzach). Ale wróćmy do chleba, jeden przepis na chleb gryczany, który nadaje się do smalcu na blogu już był ( TUTAJ ), ale tam w przepisie były jajka, które dla niektórych

PaleoLife
Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą 165

czosnku 2 łyżki soku z cytryny średni burak, ok 80 g,  ugotowany/upieczony sól i pieprz do smaku 100 g sera feta  5 kromek chleba razowego oliwa z oliwek, do skropienia * aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Buraka obrać(...)blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części. 5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki chleba potrzebne są dwie kostki i dwa trójkaty ) 6. Chleb należy

Atlas Smaków
Humus dyniowy 131

Zapraszam na pyszny humus. Dodatek dyni nadał humusowi piękny kolor i niezwykły aromat. Taki domowy humus najlepiej smakuje na kawałku świeżego chleba. Polecam  Kochani, czeka na Was  zniżka  10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w  sklepie Dajar  (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Składniki: 1 szkl ugotowanej ciecierzycy 2 czubate łyżki puree

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 195

możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa i kiełki. Na drugie śniadanie, w inny dzień zamiast naleśników możecie dziecku podać surowy chlebek z siemienia lnianego, kromki chleba ze skiełkowanej gryki i/lub orkiszu lub domowy jogurt roślinny.  Około godziny 13: szklanka mleka z konopii i migdałów z karobem.  Składniki: 2 łyżki niełuskanych nasion konopii (moczonych przez kilka godzin

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb bez mąki Melvit 140

drugie śniadanie albo do pracy sprawdzi się doskonale. Mam też kilka innych pomysłów, jak można jeszcze inaczej wykorzystać tę mieszankę. Myślę, że byłaby idealna do tradycyjnego chleba wieloziarnistego albo bułek, do batonów albo domowej granoli

Obiad gotowy
Makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym 229

przecier i przyprawy. Gotować na gładką konsystencję. Makaron polać sosem i posypać świeżą bazylią. Makaron oblepiony zielonym pesto. Ja je uwielbiam. Mogę je jeść z makaronem, chlebem, pomidorem.... Niedługo biorę się za własne domowe pesto, by przekonać się, które będzie lepsze. Jedno jest pewne - pesto Sottile Gusto jest niesamowite i polecam je każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej

Karola gotuje
Babka śmietankowa (bez masła) 127

się domyśleć ;) magla nie mam, lecz prasuję i zapach temu towarzyszący kojarzy mi się z tamtym z dzieciństwa. Lubię prasować. To jedna z moich ulubionych prac domowych. Uspokaja niemal jak samo jak pieczenie chleba. Prasuję raz w tygodniu wszystko na raz, hurtem. I choćbym miała nie wiem jak ogromne hałdy wygniecionych ubrań i całej reszty, nie będę narzekać:) Rozkładam deskę

Posadzone i zjedzone
Zupa pieczarkowa 145

przykryciem (wtedy nie utworzą się grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa! Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ ) lub tradycyjny, ciemny Litewski chleb na zakwasie (przepis TUTAJ ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zupa Meksykańska 171

chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem

Gotuj z Rumcajsem
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 118

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Serek à la almette 124

Ostatnio mam „fazę” na wszelkie smarowidła kanapkowe. Jako, że nie jadam raczej kupnych wędlin ani żadnych gotowców (po prostu mi nie smakują), musiałam opracować swój własny, domowy zestaw różnych pyszności do położenia na chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też

Przepysznik - BLW i nie tylko
PROSTA PASTA TWAROGOWO-JAJECZNA 217

Już chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :))  Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :)  Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie

Walijskie Pichcenie
Szynka gotowana 15-minutowa 171

Ostatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brak tytułu 151

tekście, wszystkich emocji towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było.     Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,  odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania