No i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na SłodkoTen pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów
UgotujmyTo.plwątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam(...)oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać mąkę. Palcami wgnieść w nią masło. Dodać brązowy cukier. Wymieszać. Do miski z mąką wlać zaczyn drożdżowy i szafranową wodę (kiedyś dawałam bez nitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieprzed telewizorem. Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie. Składniki - proporcje dla 2-4 osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140 ml gorącej wody(...)ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko(...)mąki owsianej150 g mąki pszennej (1 szklanka)40 g drożdży220 ml mleka100 g cukru80 g masła1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:80 g rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy
Smakowity Blog KulinarnyShanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą(...)każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada. Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składniki jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamacie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony(...)pietruszka 1 marchewka 1 plaster selera korzeniowego 6 dużych ząbków czosnku 2 litry wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli niejodowanej 1/2 łyżeczki kminku w ziarenkach 1 kromka chleba żytniego A jak to zrobić: Wszystkie warzywa myjemy i cienko obieramy. Ząbki czosnku, jeśli są zbyt duże przecinamy na pół. Wodę zagotowujemy i studzimy, dodając sól i cukier. Wszystkie
Kuchnia w opałachłopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone
Kuchnia Beatyjaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładnikiciasto na pierogi150(...)surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć
Stare Garyciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek 1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce(...)wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkadorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej(...)podgrzewając go (na tym etapie możemy dosolić), a w międzyczasie na masełku podsmażamy liście szałwii. Podajemy (koniecznie!) ze śmietanką 30%, podsmażonymi listkami szałwii i grzankami (niestety nie miałam białego chleba, żeby zrobić grzanki ale pod ręką znalazły się grissini). Całość możemy udekorować świeżymy listkami szałwii. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiCurry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari , czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik- pachnący przyprawami sos. Dzięki przyprawom curry bombarduje kubki smakowe całą paletą smaków, a nozdrza atakuje niesamowitymi aromatami. Nie ma jednego, oficjalnego(...)ilości zjedzonego curry, cały czas mieć ochotę na więcej. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 8 kromek domowego chleba żytniego 350 g brązowych pieczarek 125 g wędzonego oscypka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu i tymianku sól morska Sposób wykonania: Chleb pokroić w dość grube kromki. 2 łyżki miękkiego masła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim grzanki z obu z stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 5 - 6 minut, aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że ja jadłam bez nich, bo w prostocie tkwi reguła jeśli użyte produkty są dobrej jakości...Było pysznie
Gosia gotujezasadzie to smarowidło robi się bez przepisu , ale zawsze fajnie czymś się wesprzeć. Ja się wsparłam tutaj :) Pyszne kolacyjnie, ale i znakomite smarowidło na przyjęcie.składniki200 - 225 g wędzonego łososia ( u mnie pół na pół wędzony na zimno i ciepło)2 duże łyżki białego serka 2 duże łyżki jogurtu greckiego(...)szczypioru,drobno pokrojonyprzygotowaniełososia rozdrobnić w blenderze - nie za mocno, mogą pozostać kawałkiDodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Podawać ze świeżym ogórkiem, na grzankach lub z dobrym chlebem. Smacznego
Stare Garydyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo(...)ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka
UgotujmyTo.pl