Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny(...)łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto
Kulinarne przygody Gatityniej przywarło..Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był chlebek pieczony w keksówce, który ładnie się upiekł z każdej strony i bez problemu "wypadł"z blaszki..było także ciasto pieczone w tortownicy i z kominkiem..przepisy wkrótce będą na blogu..Blaszki za każdym razem spisały się idealnie..wystarczyło odrobinę posmarować masłem, posypać mąką(...)bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z musu dyni
Moje domowe kucharzeniePrzepis na ten chlebek dostałam od mamy, ona zaś od swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco
Delicious TitbitsAgaty , w którym pokazuje i opisuje pudełko Chillbox. Nadchodzące święta to okazja do spotkań w gronie rodziny, tej bliższej i dalszej. Nie chcemy być postrzegani jako źle wychowani, bez kultury czy obycia. Ani my, ani nasze dzieci. Warto więc zwrócić uwagę na to, zanim ktoś inny to zrobi. Post do podsunięcia naszym panom i dorastającym synom ;) Robiłam ostatnio(...)którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść informacji na temat gdzie kupić i jak samemu zrobić te piękne kulki. Na koniec chcę Was zachęcić do samodzielnego pieczenia chleba, którego jestem od dłuższego czasu zwolenniczką. Żaden kupiony bochenek nie przebije smakiem i zapachem tego, który sami upieczecie. Jeśli nie przepadacie za tymi najprostszymi
Codzienna kuchnia niecodziennawspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)minut mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę 250 g pomidorów, pokrojonych w kostkę skórka starta z limonki 70 g posiekanych orzeszków ziemnych (pominęłam) po małej garści
Dzieje kuchennej Wiewióryosoby chętne do historycznych poszukiwań :). Niedługo ruszamy z drugą turą :)Spis przepisów i artykułów biorących udział w akcji (kolejność alfabetyczna): Amu Amu- Sałatka WaldorfCo by tu zjeść- Beza Pawłowa inaczej...Człowiek jest tym, co zje- Consomme a'la Carmen (artykuł)- Karp a'la Pomian (artykuł)- Poule - au - pot a'la Henryk IV (artykuł)- Sałatka(...)BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy- Mus melba-brzoskwiniowa- Precle - pieczywo dla pobożnych- Sałatka Cesar (Caesars Salad)- Sałatka Waldorf
Przepisy Aleksandrystosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność upraw i hodowli." "Posiada certyfikat , że został on wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Produkowany jest bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin . Produkty ekologiczne nie zawierają sztucznych barwników, substancji smakowych i konserwujących." Przyjemnie jeść i wiedzieć o tym co się je. Ekologiczne(...)wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również do wypieku chleba czy bułeczek . Osobiście lubię go jaką przekąskę np w pracy metoda sprawdzona prze zemnie w 100% . Słonecznik łuskany możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejsce. Takie warunki pozwalają
Różowa kuchniamalinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu. 2. Jogurtowe śniadanie z melonem i bananem Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem Składniki: 1 obrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej(...)mleka). Gotować, aż wchłonie cały płyn. Kaszę przełożyć do miseczki, polać jogurtem i miodem. Posypać owocami i ziarenkami. 5. Kanapki z twarogiem (mój osobisty faworyt śniadaniowy) Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego pszenno-żytniego (przepis: klik ) 1/2 kostki chudego lub półtłustego twarogu 1 łyżka miodu kilka malin pokrojony banan Przygotowanie: Twaróg pokroić w plastry, położyć na chlebku, polać miodem i poukładać
Cakes By KejtLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw.Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama babamoże być ozdobą stołu..Smakuje wyjątkowo.Składniki:-2 białe kiełbaski-4 dkg drożdży-250 ml wody-ok. 3 szklanki mąki-łyżeczka cukru-płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę ciepłej wody i pół szklanki(...)minut.Na 5 minut przed wyciągnięciem wierzch baby smarujemy gęstym krochmalem. Po wyciągnięciu z formy całą babę smarujemy krochmalem i ponownie, ale już bez formywstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.Baba jest gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnywygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego i Wam życzę.Nie macie zakwasu??? Tutaj znajdziecie sąsiadów, którzy chętnie podzielą się z Wami(...)Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem (bez folii i ściereczki, oczywiście). Piec:250 stopni przez 15 min.spryskać wierzch wodą230 stopni przez 15 minutspryskać wierzch wodą210 stopni 15 minspryskać wodąprzykryć folią aluminiową190 stopni 20 minut175
W kuchni wieczoremJedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej
Grahamka, weka i kajzerkakompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom? Czy tym razem udało(...)kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej. A co ze środkiem? Cudownie puchaty środek kroję na mniejsze porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego bzu i powierzam pewnemu siedmioletniemu łasuchowi, który to "mięciutkie ciasto" uwielbia najbardziej ze wszystkich. Porcją tego ciasta, a później przepisem na biszkopt obdarowała mnie dobra koleżanka z dzieciństwa. Jako podlotki spotykałyśmy
KUCHARNIAmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dag cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej Posypka: 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki(...)Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować, dodając parę kropel wody lub łyżeczek cukru pudru. Ilości składników na lukier tak dobrałem, aby wystarczyły na moje(...)wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który
Grahamka, weka i kajzerka