chleb bez - 1500 przepisów (strona:75/100)

Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 272

Mięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez szpinaku). 4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć

Trzeci talerz
Rolada mięsna z kurkami i fetą 192

Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż(...)kabanosów w mniej więcej równych odstępach. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez kurek). 4.   Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze

Trzeci talerz
Zupa z fasolą borlotti 181

sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam z Dwóch łakomych Włochów , nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa do niej fasoli świeżej, mi pozostało mu tylko zazdrościć :) Zupa smakuje(...)fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 137

mieliśmy okazję podglądnąć proces powstawania.Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które.Części się udało(...)mistrzowi i w każdy wypiek na pewno wkładałyśmy całe serce!Krzątając się po kuchni kroiłyśmy , mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki.Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;)W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach.Flakoniki z ciemnego szkła wypełnione przeróżnymi przyprawami i składnikami używanymi w kuchni zostały

Ostra na Słodko
Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie 228

danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka bez skóry 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina 2 czerwone cebule 2 marchewki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 5 łyżek(...)razie potrzeby wodą. Wlewamy resztę octu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, dolewamy śmietankę cały czas mieszając, aby się nie zważyła. Kurczaka obsypujemy posiekaną trybulą i listkami tymianku, podajemy z chlebem Smacznego! The post Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kebab libański 268

Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem

Wyprawy kulinarne
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 138

Jeśli doznałeś niemiłego uczucia, że ktoś rzucił na ciebie urok, remedium znajdziesz w najbliższej boulangerie . Owiń kawałek chleba w czystą białą serwetkę i daj go pierwszej napotkanej rankiem osobie. Urok zostanie zdjęty." * W styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia(...)uleci w niepamięć. Przyglądam się światu przez zaspane powieki okien.  Podglądam poranną gimnastykę wiewiórki. Sypię śniadanie ptakom. Dryfuję w tej ciszy, jak w bańce mydlanej.  Pozornie bez celu, choć zawsze w tym samym kierunku - w stronę czerwonego światełka mojej latarni - ekspresu do kawy.  Pierwsze dwa, trzy łyki i przybijam do brzegu dnia. Jestem gotowa

KUCHARNIA
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 216

cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy  chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste. Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy  syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne w smaku. Polecam! Kilka słów(...)także bardzo często pozbawiona niezbędnej porcji witamin. Podczas śniadań królują wtedy kanapki (87 proc.). W tygodniu zdecydowanie nie mamy czasu na celebrację jedzenia. Jemy je zazwyczaj sami (55 proc.), bez pozostałych członków rodziny, w pośpiechu, nerwowo zerkając na zegarek. Co więcej, aż jedna piąta Polaków swoje pierwsze śniadanie je dopiero w pracy. Śniadanie w weekend wygląda zupełnie inaczej. Polacy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 158

ściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a może i nie, starej daty panowie, czyli teście wszelakie i ojce..na Sycylii nie gotują. To MA robić kobieta i to bez dyskusji. Są typki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był(...)leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył

Z Kuchni Do Kuchni
Masło orzechowe Primavika 176

dosłownie same orzeszki! Miałam akurat w domu otworzone masło innej firmy (z cukrem) i z ciekawości porównywałam je pod względem słodkości - jak dla mnie nie było większej wóżnicy, to bez cukru smakowało tak samo dobrze. A jeśli komuś wydawałoby się zbyt neutralne w smaku -zawsze przecież może sobie, w zalżności od upodobań i zastosowania - dosłodzić lub dosolić ;) Konsystencja jest(...)masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w jajku z mlekiem i usmażyć na rozgrzanej patelni.  Muffinki

Kto ugości moich gości?
Pasta Jajeczna z serkiem topionym 131

złotych) dostajemy kubeczek czegoś, co według producentów powinno nam zapewnić pożywny, pełnowartościowy posiłek. W praktyce okazuję się jednak że pasta ta ledwo wystarcza na jedną czy też dwie kromki chleba co myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić(...)ilość składników wystarczyła na dwie porcje kanapek. Pasta jajeczna w lodówce utrzyma świeżość przez co najmniej 3 dni. Podsumowując, jest to tanie, łatwe i praktyczne studenckie danie. Koszt całości (bez chlebka): 4zł

Tanie przepisy studenckie
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 114

Wiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz

Apetyczna babeczka
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 163

Gdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 149

popularnego ostatnimi czasy hummusu.Ten azjatycki przysmak na stałe zagościlł nie tylko w mojej kuchni.Wielu przygotowuje hummus z puszkowej ciecierzycy,jednak ta samodzielnie ugotowana w domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i bez niechcianych dodatków.W tym poście chciałam sie podzielić przepisem na najlepszą cicierzycę na świecie,pryepisem który podejrzałam u Nigelli. CIECIORKA zwana grochem włoskim jest nie tylko przepysznym ziarnem(...)sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy: Na pewno musimy moczyć ją dłużej niż podają przepisy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 166

Rozgrzej brytfannę Toscana z łyżką oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje wrzuć na dno cebule,paprykę i bazylię. Nie sól, nie pieprz, nie doprawiaj.  Podsmaż delikatnie obracając. Bez obaw- ta brytfanna nie przypali Wam NICZEGO. Ja to gwarantuję, bo miałam przypadek zostawienia jej na dłużej zmięsem i warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała(...)minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania