Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana
Smakołyki BerenikiDzień dobry, Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też
Chilli Czosnek i OliwaDanie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie, a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi(...)jakiś czas ( uważać by się nie przypaliło). Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło
Smaczne Zdrowetyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego(...)podajcie go w specjalnym chlebku do zupy (pamiętajcie żeby przed wlaniem do niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia
Kulinarna Patilogiabloga Gotuje bo lubi. Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia
Kulinarne przygody GatityTYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej czwartej edycji.Poprzednia miała miejsce w maju tego roku i okazała się wielkim
Ostra na SłodkoBędę wracała często do dni kiedy cały weekend spędziłam na 2- dniowej imprezie przygotowanej w ramach konkursu Blogerchef, w towarzystwie wielu sympatycznych osób: blogerów, sponsorów, organizatorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremniebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę od łyżki dziegciu w beczce miodu. Na książkę Katie trzeba patrzeć w kategoriach albumu(...)może się zdarzyć. Myślę, jednak, że spokojnie w polskich warunkach 99% przepisów jest do przygotowania.Zdjęcia są powalające, ale o tym wszyscy wiemy. Jest rustykalnie i niedbale, z okruchami chleba na stole i rozsypaną solą. Jakby banda wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał
W kuchni wieczoremDzięki uprzejmości fiirmy Tradismak jeszcze przed Wielkanocą stałam się właścicielką wspaniałego szynkowara "Singiel". To najmniejszy z proponowanych w ofercie urządzeń na około 850
Gosia gotujedomowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort marchewkowo-figowy na bazie kaszy jaglanej, idealny dla rocznego dziecka. Przepis znalazłam tutaj(...)pięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez(...)rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola
królestwo garównormalnych” książek kucharskich. Tak oto wpadłam na ten przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut
greenscarfktórej zapomnieli! Ale nie jest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy. Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak(...)Panpepato to smakołyk wyjątkowy, pieprzny a słodki, wspaniały od razu po upieczeniu, po kilku tygodniach leżakowania zaś po prostu doskonały. Panpepato można przygotować z mniejszą ilością korzeni i bez pieprzu, wówczas zwać się będzie panforte , można też w ogóle zrezygnować z przypraw, dodać marcepan i posypać cukrem pudrem - to panforte bianco - taką wersją ugoszczono podobno królową Małgorzatę Sabaudzką
KUCHARNIA