index) to wskaźnik informujący o tym, jak sycący jest dany produkt, w czasie ok. dwóch godzin po spożyciu. Wyrażany jest w procentach, przy czym punktem odniesienia jest tu jasny chleb pszenny, dla którego indeks ten wynosi 100%. Krótko mówiąc im większa wartość wskaźnika, tym pokarm bardziej syty. Wg badania przeprowadzonego przez UP w Poznaniu spośród 6 grup(...)związek z wieloma czynnikami, w tym między innymi z poziomem cukru we krwi. Z kolei ładunek glikemiczny (ŁG) to iloraz indeksu glikemicznego i zawartości węglowodanów przyswajalnych (czyli bez błonnika), w porcji pożywienia. Wskaźnik ten jest dokładniejszy niż IG , ponieważ uwzględnia nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów. Przytoczę tu słynny przykład arbuza. Owszem, ma wysoki
Powiedz dietom nieMleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te
W kuchni Karmel-itkipampuchy przygotowywane są wyłącznie z lokalnej mąki i jaj i podawane z konfiturami, do których owoce zostały zebrane w okolicznych sadach i usmażone wedle oryginalnej, regionalnej receptury - oczywiście bez żadnych ulepszaczy. Mazowiecka Micha Szlachecka ma też ciekawą ofertę dla smakoszy nalewek, którzy mogą degustować wiśniową nalewkę dworską w Dworze Mościbrody , interesująca w smaku nalewkę z cytryńca japońskiego(...)lniany produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego. Nie zabrakło nalewek, miodu, tłoczonego soku z jabłek od państwa , sękacza z 60 jaj, a także całej masy pasztetów, szynek, bab i chlebów, jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono iście po królewsku
KUCHARNIADzień dobry Kochani,Dzisiaj będzie rzecz o rybach. Wiadomo, nasza Wigilia nie może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje(...)jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapomidorów, wódkę, sok z cytryny, tabasco (ja użyłam soku 100 % Pomidor Tabasco ), szczyptę soli i pieprzu, lód. Wszystko wymieszać i wlać przez sitko do szklanek. Bez użycia shakera : do szklanek wlać wyżej wymienione składniki i dobrze wymieszać, Smacznego ! Keczup Pomidor Malinowy -Kotlin ma swoim składzie na 136 g 100 g produktu, w tym 69 g pomidorów(...)zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :) Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest guma guar, żelującą pektyna. Patrząc
Proste Potrawywyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Istotny jest nie czas wyrastania, a podwojenie przez ciasto objętości. Zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz., wystarczy jednak, że miejsce, w którym wyrasta ciasto, jest bardziej(...)dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej jest sprawdzić ją przy pomocy termometru cukierniczego. Jeśli go nie mamy, wystarczy wrzucić do oleju skórkę chleba - przy odpowiedniej temperaturze skórka utrzymuje się na powierzchni, a wokół niej tworzą się bąbelki, nie rumieni się też zbyt szybko. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, pączki zbyt szybko zrumienią się
Smakołyki Berenikidowolnym momencie i dowolnym miejscu. Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)bułeczkach więcej posypki, należy wcisnąć ją delikatnie w powierzchnię bajgla. Tak przygotowane bajgle włożyć do piekarnika i piec ok 20min do zezłocenia - na środkowym poziomie piekarnika, u mnie bez termoobiegu . Po wyjęciu studzić na kratce. Na pierwszym zdjęciu bajgle tuż po sparzeniu w wodzie z dodatkiem ciemnego miodu gryczanego. Na reszcie już po upieczeniu z charakterystyczną od tego rodzaju
Grunt to przepis!Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy Przepisownikodstresowania i wzmacniania rodzinnych więzi wybraliśmy późną porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić
Wypisz Wymalujwięc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę.- Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb powszedni ma cudowny smak. Stanęliśmy na ślubnym kobiercu, gdy miałam 22 lata, a Staszek 29. Przez pierwsze półtora roku mieszkaliśmy z rodzicami męża, a później z naszą(...)wysłuchała Anna Machowska. Opisane w artykule wsparcie, szacunek i docenianie mojej pracy przez najbliższych tak naprawdę jest zasługą mojego uporu, dążenia do swego i trwania w tym, co robię, bez względu na docinki, złośliwości czy ogólne niezrozumienie. Na szczęście w końcu zaczęto widzieć trud, jaki wkładam i serce, jakim przepełniam każdy wpis na blogu. Sprostowanie - w artykule znajduje
W kuchni Karmel-itkiLubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a z forum wędlinydomowe.pl postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał. Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu(...)minut Trwałość do 1 miesiąca pod warunkiem, że pasztet jest przechowywany w temperaturze poniżej 10 stopni C Do 6 miesięcy w temperaturze poniżej 10 stopni lub do 1 miesiąca bez chłodzenia Do 6 miesięcy bez potrzeby przechowywania w lodówce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanowe pomysły, śmiałe deklaracje. Kruszą się maski poważnych i zapracowanych Osób. Na ich miejscu malują się uśmiechnięte, pełne radości twarze. To najważniejszy element i główny składnik każdego z warsztatów. Bez niego to wszystko byłoby po prostu użytkowym gotowaniem. Nie jest i mam nadzieję, nigdy nie będzie. A czym jest? Spotkaniem ludzi gotowych na pokonanie przeróżnych barier - smaku(...)smakowania i przetwarzania była po prostu cudownym doświadczeniem. Wiele jadalnych prezentów przygotowanych zostało przy udziale produktów, o jakie zadbała firma Kupiec . Stały się podstawą do przygotowania m.in. chleba w słoiku, czekoladowej granoli i dropsów z żurawiny. Dzięki firmie Empik i ich kolekcji akcesoriów i gadżetów kuchennych uczestnicy pierwszej edycji warsztatów nie muszą martwić się o odpowiednią temperaturę podawanego
KUCHARNIAWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebwyjazd – do Gruzji nie potrzebujecie paszportu. Kraj oficjalnie leżący w Azji (a właściwie na jej styku z Europą) jest bardzo przyjaźnie nastawiony do odwiedzających – obywatele Unii Europejskiej bez problemu mogą lecieć posiadając przy sobie jedynie dowód osobisty. Gruzja jest proeuropejsko nastawiona i chciałaby w przyszłości móc przyłączyć się do Unii.Jazda po gruzińskuZdjęcie zrobione przez szybę jadącego busa(...)trunek trzeba było zawsze od razu wypić do dna.Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawićPrzystanek na NazukiW miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem. Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest
Poezja smakustarodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie(...)staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych
Kulinarny karnet Christophera